Теми статей
Обрати теми

Працюючий студент: особливості звільнення

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Ми завершуємо розмову про працівників-студентів. У попередніх статтях ми вже розповіли про особливості режиму роботи таких співробітників, про трудові гарантії та пільги, про право на оплату періоду тимчасової непрацездатності. Залишилося дізнатися про нюанси звільнення працюючих студентів.

Особливості звільнення

Повнолітніх працівників-студентів зазвичай звільняють з роботи в загальному порядку і за підставами, які прописані в КЗпП. Тобто як і всіх інших працівників.

Проте сьогоднішні реалії вимагають враховувати деякі нюанси.

Так, у період дії воєнного стану звільнення працівників відбувається з урахуванням вимог Закону № 2136*. А саме:

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

— у разі звільнення працівника за власним бажанням відпрацьовувати 2 тижні не потрібно (за наявності поважної причини);

— допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця у період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці (крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до 3 років);

— переселенців, які не мають змоги звільнитися у зв’язку з неможливістю продовження роботи за попереднім місцем проживання, але бажають отримати статус безробітного, можуть звільнити через Центр зайнятості;

— допускається дистанційне звільнення працівників (з використанням визначених у трудовому договорі засобів електронного зв’язку);

— роботодавець може звільнити працівників через неможливість забезпечення їх роботою, визначеною трудовим договором, у зв’язку із знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій. Нова підстава для звільнення передбачена п. 6 ч. 1 ст. 41 КЗпП.

Детальніше про це читайте у статтях «Нові реалії трудових відносин під час воєнного стану» // «Оплата праці», 2022, № 6 та «Звільнення під час війни: запитували — відповідаємо» // «Оплата праці», 2022, № 13.

При спрощеному режимі регулювання трудових відносин взагалі розірвати трудовий договір з ініціативи роботодавця можна з підстав для звільнення, не передбачених КЗпП (ст. 498 КЗпП).

Але! У такому разі доведеться обґрунтувати причини такого розірвання та надати працівнику компенсаційну виплату. Мінімальний розмір такої виплати встановлений ст. 498 КЗпП залежно від строку перебування такого працівника у трудових відносинах з роботодавцем — від половини МЗП до п’яти МЗП.

При цьому трудовий договір розривається:

— або шляхом підписання додаткової угоди про розірвання трудового договору;

— або в односторонньому порядку шляхом надсилання працівнику повідомлення про розірвання трудового договору (у спосіб, визначений трудовим договором, або поштовим відправленням).

У трудовому договорі з нефіксованим робочим часом також можуть установлюватися додаткові підстави для його припинення, які повинні бути пов’язані із здібностями чи поведінкою працівника або іншими причинами економічного, технологічного, структурного чи аналогічного характеру (ст. 211 КЗпП).

Щодо звільнення неповнолітніх працівників, то тут слід урахувати таке:

1) за ініціативою роботодавця розірвати трудовий договір з неповнолітнім можна тільки зі згоди районної (міської) служби у справах дітей (ст. 198 КЗпП), тільки за підставами, зазначеними в пп. 1, 2 і 6 ст. 40 КЗпП, у виняткових випадках і з обов’язковим працевлаштуванням. А саме у зв’язку зі:

— змінами в організації виробництва та праці, зокрема, ліквідацією, реорганізацією, банкрутством або перепрофілюванням підприємства, скороченням чисельності або штату працівників;

— виявленням невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я, що перешкоджають продовженню цієї роботи;

— відновленням на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу;

2) трудовий договір з неповнолітнім, у тому числі і строковий, може бути розірваний на вимогу батьків, усиновлювачів та опікунів неповнолітнього, а також державних органів та посадових осіб, на яких покладений нагляд і контроль за дотриманням законодавства про працю (ст. 199 КЗпП).

Ба більше, скористатися таким правом перелічені вище особи можуть, тільки якщо продовження трудових відносин загрожує здоров’ю неповнолітнього працівника або порушує його законні інтереси. У цьому випадку дотримуватися вимог ст. 198 КЗпП не потрібно. Як і не потрібно буде отримувати згоду профспілки.

У день звільнення працівнику потрібно (ч. 1 ст. 47 КЗпП):

— видати копію наказу про звільнення;

— надати письмове повідомлення про нараховані та виплачені йому суми із зазначенням окремо кожного виду виплати (розрахунковий листок);

— провести остаточний розрахунок;

— на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника.

А як щодо записів у трудовій книжці про період навчання?

Трудова книжка

Обов’язку роботодавця вносити записи про освіту у паперову трудову книжку в ч. 3 ст. 48 КЗпП не передбачено. Але, на наш погляд, він може це зробити, якщо того вимагатиме працівник, враховуючи, що така можливість ще й досі передбачена Інструкцією № 58*.

* Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінсоцзахисту від 29.07.93 № 58.

Однак попереджаємо, що відомості про навчання працівника у ВНЗ (аспірантурі, ПТНЗ) до трудової книжки роботодавець зможе внести лише:

після того, як працівник закінчить навчання (пп. 2.16 і 2.18 Інструкції № 58). Тобто коли в наявності будуть документи, які підтвердять цей факт (лист Мінпраці від 22.03.2006 № 1993/0/14-06/13);

— за умови, що студент на той момент усе ще працюватиме у такого роботодавця.

Такий запис виконується окремим рядком із посиланням на дату і номер відповідних документів (зазначаємо період навчання, назву навчального закладу, реквізити диплома).

А як щодо електронної трудової книжки? Відповідно до п. 4 Порядку № 1084* до електронної трудової книжки (персональної облікової картки застрахованої особи) потрапляють відомості про періоди трудової діяльності працівника. Серед таких відомостей зазначають і дані про освіту.

* Порядок обліку трудової діяльності працівника, фізичної особи — підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі, затверджений постановою КМУ від 27.11.2019 № 1084.

А саме період навчання, вид документа, на підставі якого внесено запис про початок та/або припинення навчання, його номер і дату (п. 6 Порядку № 11-1*).

* Порядок подання відомостей про трудову діяльність працівника, фізичної особи — підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі, затверджений постановою правління ПФУ від 12.03.2021 № 11-1.

Але такі відомості роботодавцю доведеться внести до Реєстру застрахованих осіб уже після закінчення навчання працівника-студента за аналогією з паперовими трудовими книжками.

Як це зробити?

Керуючись п. 8 Порядку № 11-1. Відповідно до цієї норми у разі відсутності в Реєстрі застрахованих осіб відомостей, зокрема про навчання працівника, роботодавець має подати такі відомості через вебпортал ПФУ в електронній формі з обов’язковим накладенням КЕП.

Призупинення дії трудового договору

Починаючи з 24.03.2022 Законом № 2136 дозволено призупиняти дію трудових договорів.

Призупинення дії трудового договору — це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором у зв’язку із збройною агресією проти України, що виключає можливість обох сторін трудових відносин виконувати обов’язки, передбачені трудовим договором (ч. 1 ст. 13 Закону № 2136).

До речі, роботодавець може призупинити трудовий договір будь-якого працівника. У тому числі і студента. Оскільки приписами Закону № 2136 жодних обмежень не встановлено.

Призупинення дії трудового договору оформлюється наказом (розпорядженням) роботодавця.

Детальніше про це — у статті «Призупинення трудового договору: нова опція на час війни» // «Оплата праці», 2022, № 8 та статті «Зміни в трудовому законодавстві: як призупиняти дію трудового договору» // «Оплата праці», 2022, № 14.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі