Теми статей
Обрати теми

Аліменти & працівник без доходів: як діяти роботодавцю

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
У попередніх статтях ми нагадали основні правила стягнення аліментів та розглянули деякі питання щодо заборгованості з аліментів, яка утворилася внаслідок війни. Тепер розглянемо практичне застосування принципів стягнення «примусових» аліментів з працівника, який перебуває у трудових відносинах з роботодавцем, але не отримує у нього зарплату.

Тривалий час відпустки без збереження зарплати

Розглянемо ситуацію, коли працівник-аліментник перебуває тривалий час у відпустці без збереження зарплати. Звісно, у цей час він не працює і роботодавець не нараховує йому зарплату. А що ж з аліментами?

Розглянемо на прикладі.

Приклад 1. Роботодавець на підставі виконавчого листа утримує із зарплати працівника аліменти на неповнолітню дитину (вік — 8 років) у розмірі ¼ заробітку щомісяця, але не менше за мінімальний гарантований розмір, установлений ч. 2 ст. 182 СКУ*. Весь серпень і вересень 2022 року працівник перебував у відпустці без збереження зарплати.

* Сімейний кодекс України від 10.01.2002 № 2947-III.

За серпень і вересень 2022 року у працівника не було зарплати. За виконавчими документами розрахункова сума аліментів становить ¼ зарплати. За кожен з цих місяців вона буде дорівнювати «0».

Поряд з цим мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

У серпні і вересні 2022 року прожитмінімум на дітей від 6 до 18 років становить 2744 грн. Відповідно мінімальний розмір аліментів для дитини 8 років буде 1372 грн (2744 х 50 %).

Але утримати аліменти роботодавець не може, бо у працівника відсутня зарплата.

У такому разі роботодавець змушений нарахувати працівнику заборгованість із сплати аліментів за кожен із цих місяців. За умовами прикладу 1 заборгованість із сплати аліментів за серпень і вересень 2022 року становить по 1372 грн. На рисунку (див. нижче) покажемо, як її відобразити у Звіті про здійсненні відрахування на прикладі вересня 2022 року.

img 1

img 2

завантажити файл

Нарахування заборгованості зі сплати аліментів через відпустку без збереження зарплати за вересень 2022

Призупинення трудового договору

У вас є працівники-аліментники, з якими призупинені трудові договори? Організаційні моменти призупинення трудового договору ми розглядали у статті «Зміни в трудовому законодавстві: як призупиняти дію трудового договору» // «Оплата праці», 2022, № 14.

Зверніть увагу: призупинення трудового договору не тягне за собою його розірвання і трудові відносини не припиняються, а тривають і під час такого призупинення. Також продовжують діяти і виконання інших обов’язків, передбачених трудовим договором (ст. 13 Закону № 2136*).

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

При цьому працівники, з якими призупинено дію трудового договору, фактично не працюють. Таким чином, за період призупинення трудового договору роботодавець не нараховує їм зарплату.

Але за час дії призупинення трудового договору працівнику передбачене відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат. І воно у повному обсязі покладається на державу, яка здійснює збройну агресію проти України, а також може компенсуватися й за рахунок коштів, отриманих від відповідних фондів на відновлення України, інших джерел, передбачених законодавством.

У той же час, на думку Мінекономіки, роботодавець повинен розраховувати і фіксувати (в окремій відомості, зошиті, файлі або іншим способом) суму зарплати та компенсаційних виплат, які належали б працівнику, якби призупинення трудового договору не було. Отже, нарахування заробітку за весь час призупинення трудового договору працівнику здійснюємо «віртуально» без фіксації в бухобліку і звітності.

Ми вважаємо, що з «віртуальних» компенсаційних виплат роботодавець не може утримувати «віртуальні» аліменти. У Звіті про здійснені відрахування роботодавець може показувати лише реальні суми утриманих аліментів і боргів.

Що наразі роботодавцю робити з аліментами під час призупинення дії трудового договору з працівником-аліментником, розглянемо на прикладі 2.

Приклад 2. Роботодавець на підставі виконавчого листа утримує із зарплати працівника аліменти на неповнолітню дитину (вік — 8 років) у розмірі 1/4 заробітку щомісяця, але не менше за мінімальний гарантований розмір, установлений ч. 2 ст. 182 СКУ. З 1 липня по 30 вересня 2022 року з працівником призупинено трудовий договір.

Як і в прикладі 1, у працівника немає зарплати і фактичний розрахунок ¼ заробітку приводить нас до «0».

Прожитмінімум на дітей від 6 до 18 років з 1 липня по 30 вересня 2022 року становить 2744 грн.

Отже, в липні, серпні і вересні 2022 року мінімальний розмір аліментів для дитини 8 років буде 1372 грн (2744 грн х 50 %).

Утримати із зарплати за липень — вересень 2022 року аліменти змоги не маємо через брак доходу боржника. Тому нараховуємо боржнику заборгованість із сплати аліментів за кожен з цих місяців.

«Аліментника» мобілізували

Починаючи з 19 липня 2022 року за працівниками, що перебувають на військовій службі, роботодавець повинен зберігати лише робоче місце і посаду (ч. 3 ст. 119 КЗпП). А от середній заробіток законодавство зберігати не вимагає. Виняток становлять педагогічні та науково-педагогічні працівниками, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період. Їм, як і раніше, під час воєнної служби зберігаємо середній заробіток на підставі ч. 2 ст. 57 Закону про освіту*, а також місце роботи та посаду на підставі ч. 3 ст. 119 КЗпП.

* Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII.

Нагадаємо, що до 19 липня 2022 року зберігати середній заробіток, місце роботи і посаду за працівниками, які проходять військову службу, повинні були всі роботодавці. Після 19 липня деякі роботодавці вирішили продовжувати проводити виплати «солдатам» підприємства. Про це ми писали у статті ««Середня» мобілізованому: як продовжити виплату?» // «Оплата праці», 2022, № 16.

Але більшість роботодавців наразі все ж не зберігає за працівниками-солдатами виплати. І серед таких «солдатів» зустрічаються «аліментники», утримання із заробітку яких роботодавець проводить на підставі виконавчих документів.

Поряд з цим утримання аліментів у період дії воєнного стану не призупинено і роботодавець, який має робити відрахування із зарплати працівника на підставі виконавчих документів і звітувати виконавцю, має продовжувати це робити.

Як і в попередніх випадках, у працівника відсутні зарплатні нарахування, але роботодавець повинен нарахувати борг із сплати аліментів працівнику і звітувати щомісяця виконавцю. У Звіті з аліментів так само зазначити виниклий борг із сплати аліментів і причину, що до цього призвела (наприклад, мобілізація працівника).

Також вважаємо, що в цьому випадку роботодавець може надіслати лист до виконавчої служби. У листі вказати, що працівника мобілізовано на військову службу.

А далі вже виконавець буде розшукувати доходи працівника.

До речі, військовослужбовці, у тому числі й ті, які перебувають у ЗСУ, зобов’язані сплачувати аліменти на загальних засадах з усіх видів грошового забезпечення, крім грошового забезпечення, що не має постійного характеру, та інших випадків, передбачених законом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі