Теми статей
Обрати теми

Допомога по безробіттю: як звільнитися, щоб одразу отримати

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Чи є різниця, за якою статтею КЗпП звільнятися (за згодою сторін чи за власним бажанням), для того щоб одразу отримувати виплати від центру зайнятості?

Порядок призначення допомоги по безробіттю регламентує Закон № 1533*. За останній час цей документ зазнав багато змін.

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 № 1533-III.

Загальні правила

На сьогодні у Законі № 1533 зазначено, що допомога по безробіттю виплачується за такими правилами.

1. У загальному випадкуз 8-го дня після реєстрації застрахованої особи в службі зайнятості (ч. 5 ст. 22 Закону № 1533).

2. Особам, які звільнилися з останнього місця роботи за власним бажанням без поважних причин або за угодою сторін*— починаючи з 31-го календарного дня (ч. 4 ст. 23 Закону № 1533).

* Зауважимо, що ще у 2009 році слова «за угодою сторін», які також були зазначені у ч. 4 ст. 23 Закону № 1533, визнані неконституційними (див. рішення Конституційного Суду України від 28.04.2009 № 9-рп/2009). Після цього їх прибрали з вказаної норми. Проте після коректив, внесених Законом України від 21.09.2022 № 2622-IX, ця фраза знову з’явилася у ч. 4 ст. 23 Закону № 1533.

Зауважте, якщо особа звільнилася за власним бажанням, але з поважних причин* (ст. 38 КЗпП), то допомога з безробіття виплачується з 8-го дня після реєстрації.

* Поважними причинами вважаються переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до закладу освіти; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до 14 років або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом тощо.

3. Особам, яких було звільнено з останнього місця роботи (служби) з підстав, передбачених пп. 3 (систематичне невиконання трудових обов’язків), 4 (прогул), 7 (поява на роботі у нетверезому стані) і 8 (крадіжка) ч. 1 ст. 40, ст. 41 (за ініціативою роботодавця) і ст. 45 (звільнення керівника за вимогою профспілки) КЗпП — починаючи з 61-го календарного дня.

Спеціальні правила

На період карантину. Період карантину вніс свої зміни. У розд. VIII «Прикінцеві положення» Закону № 1533 з’явилася нова норма (п. 32), згідно з якою на період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим КМУ, допомога по безробіттю призначається з першого дня надання статусу безробітного.

Що це означає? Що особи, які звільнились з останнього місця роботи в період карантину (з 12.03.2020) за власним бажанням (через поважні причини або без них) і стали на облік в службі зайнятості, мають отримувати допомогу по безробіттю з першого дня набуття статусу безробітного.

Тобто на період карантину правило про відкладення виплати допомоги по безробіттю для звільнених за власним бажанням не застосовується (див. роз’яснення Управління Держпраці у Рівненській обл).

Нагадаємо, що карантин діє й сьогодні (його дію було продовжено до 30.04.2023). Тому й зараз на отримання допомоги по безробіттю не впливає те, за якою підставою особа була звільнена з останнього місця роботи. Допомога буде призначена з першого дня набуття статусу безробітного.

На період дії воєнного стану. З початком дії воєнного стану (а якщо точніше, то з 07.05.2022) розд. VIII «Прикінцеві положення» Закону № 1533 був доповнений ще однією нормою — п. 33. Відповідно до неї під час дії воєнного стану допомога по безробіттю також призначається з першого дня надання статусу безробітного.

Тому навіть якщо карантин, протягом якого затримка у виплаті допомоги по безробіттю для звільнених за власним бажанням не застосовується, закінчиться, буде діяти «воєнний» п. 33 розд. VIII Закону № 1533 (ср. ).

А отже, особи, звільнені в цей час за власним бажанням без поважних причин, зможуть розраховувати на виплати від центру зайнятості з першого дня набуття статусу безробітного.

Висновки

  • У загальному випадку допомога по безробіттю виплачується з 8-го дня після реєстрації застрахованої особи в службі зайнятості.
  • Особам, які звільнилися за власним бажанням без поважних причин або за угодою сторін, допомога по безробіттю виплачується починаючи з 31-го календарного дня.
  • У період карантину та під час дії воєнного стану діють спеціальні правила — допомога по безробіттю в цей час призначається з першого дня надання статусу безробітного. Незалежно від підстави, за якою особу звільнено.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі