Теми статей
Обрати теми

Військова служба у додатку Д1 Податкового розрахунку

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Війна, на жаль, триває. Багато працівників пішли на військову службу і боронять нашу Батьківщину. Завдання роботодавців — правильно оформити період перебування працівника на службі, а також відобразити це в Об’єднаній звітності. При цьому найскладнішим є заповнення додатка Д1 до Податкового розрахунку. Тому зосередимось саме на ньому.

Чи потрібно зберігати середній заробіток?

З 19.07.2022 за працівниками, які проходять військову службу, роботодавець зберігає місце роботи і посаду за весь час їх служби до закінчення особливого періоду або звільнення зі служби (ч. 3 ст. 119 КЗпП). Нагадаємо, що до 19.07.2022 треба було зберігати ще й середній заробіток.

Раніше, коли зберігався середній заробіток, в Д1 нараховану середню зарплату за час військової служби працівника-солдата показували в окремому від зарплати рядку із кодом застрахованої особи (КЗО) у графі 08:

— «47» — середній заробіток за час військової служби звичайного працівника;

— «66» — середній заробіток за час військової служби працівника з інвалідністю.

Після 19.07.2022 гарантії щодо обов’язкового збереження середнього заробітку роботодавцями за працівниками-солдатами немає. Виняток — педпрацівники.

За педагогічними та науково-педагогічними працівниками, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, зберігається середній заробіток. Така гарантія прямо передбачена ч. 2 ст. 57 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII. Тоді для відображення у Д1 збереження середнього заробітку за час військової служби таких працівників нічого не змінилося. Як і раніше, такий середній заробіток відображаємо в окремому рядку із КЗО «47» («66»).

Заробіток за час військової служби не зберігаємо

Більшість роботодавців, керуючись змінами в ч. 3 ст. 119 КЗпП, після 19.07.2022 середню зарплату за працівниками-солдатами не зберігають. Проте навіть без нарахувань зарплати працівників, з якими тривають трудові відносини, маємо показувати в Д1 (виняток — перебування працівниці(ка) у відпустці для догляду за дитиною до 3 (6) років).

Для цього на працівника-солдата у місяці, за який немає ніяких зарплатних нарахувань (не зберігається заробіток), у Д1 формуємо один рядок. У ньому зазначаємо кількість днів перебування у трудових відносинах. При цьому КЗО буде як для звичайного зарплатного рядка:

— «1» — якщо це звичайний працівник (ставка ЄСВ — 22 %);

— «2» — якщо на військовій службі працівник з інвалідністю (ставка ЄСВ — 8,41 %).

Також пам’ятайте про правило щодо сплати ЄСВ з МЗП для основного працівника. Отже, якщо в місяці, в якому такого працівника мобілізували/демобілізували і за частину місяця йому нарахована зарплата, менша за мінімалку, то ЄСВ справляємо з МЗП. А у Д1 при цьому маємо відобразити рядок з додатковою базою. Також це правило працює, коли за працівником-солдатом зберігаємо зарплату, наприклад добровільно, і її сума за місяць менше за МЗП.

Розглянемо на прикладі.

Приклад 1. Працівника Лисак О. І. (основний, без інвалідності) мобілізовано з 25.01.2023. За 17 відпрацьованих днів січня йому нараховано 5177,27 грн. За час військової служби роботодавець йому заробіток не зберігає.

У Д1 за січень на працівника сформуємо два рядки. У першому відобразимо нараховану суму зарплати. У другому покажемо додаткову базу ЄСВ і нарахований з неї внесок. Адже під час військової служби працівника трудові відносини з ним не перериваються. І якщо це місце роботи для працівника є основним, а зарплата за місяць менша за МЗП, то ЄСВ маємо сплатити з мінімалки.

У наведеному випадку так і є. Зарплата за січень виявилася нижчою за МЗП. ЄСВ з фактичної бази нарахування внеску становить 1139,00 грн (5177,27 х 22 %).

Додаткова база внеску становитиме 1522,73 грн (6700,00 - 5177,27). ЄСВ з додаткової бази — 335,00 грн (1522,73 х 22 %).

У Д1 за лютий і березень сформуємо на цього працівника по одному рядку. У кожному з них зазначимо повний місяць перебування у трудових відносинах. КЗО при цьому буде «1». Сумові показники відсутні (див. рис. 1).

img 1

завантажити файл

Рис. 1. Показуємо в Д1 працівника-солдата без збереження середньої зарплати

Зберігаємо зарплату за власною ініціативою

Після відміни обов’язкового збереження середнього заробітку за працівниками-солдатами деякі роботодавці за власною ініціативою продовжували підтримувати фінансово цих працівників. Варіанти фінансової підтримки були різні. Наприклад, деякі роботодавці встановили щомісячну виплату матеріальної допомоги, деякі — продовжили нараховувати середній заробіток. І в багатьох таких роботодавців постало питання щодо відображення таких виплат у Д1 Податкового розрахунку.

Ці питання і досі постають у чатах і листах до нашої редакції. Тож висвітлюємо нашу думку.

КЗО «47» («66») і досі є чинними у Порядку № 4*. І прив’язані вони саме до середнього заробітку працівникам-солдатам. Тому, як і раніше, ми вважаємо, що:

— у разі збереження середнього заробітку за солдатами підприємства можна продовжувати проставляти код категорії застрахованої особи «47», а для працівників з інвалідністю — «66»;

— у разі виплати матеріальної допомоги або виплати соціального характеру у розмірі окладу, мінзарплати або якоїсь іншої суми застосовуйте звичайний КЗО «1», а для працівників з інвалідністю — «2».

* Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4.

І обов’язково розглянемо приклад.

Приклад 2. Працівника Головка А. С. (основний, без інвалідності) мобілізовано з 25.01.2023. За 17 відпрацьованих днів січня йому нараховано 9736,36 грн. За час військової служби роботодавець за власною ініціативою встановив йому виплату у вигляді матеріальної допомоги у розмірі 10000 грн на місяць. У січні сума такої допомоги становила 2272,73 грн, у лютому і березні по 10000 грн.

У Д1 за січень на працівника сформуємо один рядок, в якому загальною сумою відобразимо нараховану за цей місяць зарплату у сумі 12009,09 грн (9736,36 + 2272,73). Окремо матдопомогу не виділяємо. Уся сума зарплати пройде в Д1 зі звичайним зарплатним КЗО. Сума ЄСВ за січень становитиме 2642,00 грн (12009,09 х 22 %).

У Д1 за лютий і березень також сформуємо по одному рядку. У ньому покажемо суму нарахованої матдопомоги 10000 грн (ЄСВ — 2200 грн) із звичайним зарплатним КЗО (див. рис. 2).

img 2

завантажити файл

Рис. 2. Показуємо в Д1 збережену за працівником-солдатом зарплату у вигляді матдопомоги

Висновки

  • Працівника, який проходить військову службу і якому згідно із законодавством середню зарплату не зберігаємо, в Д1 показуємо з КЗО «1» («2»), із зазначенням кількості днів у трудових відносинах.
  • Якщо роботодавець виплачує середню зарплату за час військової служби працівника, то в Д1 показуємо його з КЗО «47» («66»).
  • Якщо роботодавець за час військової служби працівнику виплачує матдопомогу, то таку виплату в Д1 показуємо з КЗО «1» («2»).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі