Теми статей
Обрати теми

Тренер-викладач ДЮСШ: установлюємо надбавку за вислугу років

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Тренера-викладача дитячо-юнацької спортивної школи (далі — ДЮСШ) прийняли на роботу 16.03.2023. Він має стаж роботи близько 2 років на посаді викладача фізичної культури у коледжі. Чи зараховується робота на цій посаді до стажу роботи для встановлення надбавки за вислугу років тренеру-викладачу ДЮСШ?

Хто має право на надбавку

Виплату надбавки за вислугу років працівникам ДЮСШ регулює Порядок № 2850*.

* Порядок виплати щомісячної надбавки за вислугу років окремим категоріям працівників спортивних шкіл усіх типів та спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю, затверджений наказом Держкомспорту від 29.12.2002 № 2850.

Відповідно до абз. 1 п. 1 цього Порядку право на «вислужну» надбавку мають працівники:

1) ДЮСШ, шкіл вищої спортивної майстерності та центрів олімпійської підготовки: керівники, заступники керівників з основного виду діяльності, тренери, тренери-викладачі, тренери-методисти, інструктори-методисти, акомпаніатори;

2) закладів спеціалізованої освіти спортивного профілю — тренери-викладачі.

Як бачимо, посада тренера-викладача ДЮСШ зазначена у цьому переліку. Тож працівник, який займає таку посаду, має право на встановлення надбавки за вислугу років.

Але для того, щоб отримувати «вислужну» надбавку, не достатньо лише займати відповідну посаду, для цього також потрібно заробити необхідний стаж. Про це далі.

«Надбавочний» стаж

До стажу роботи для встановлення надбавки включається час роботи на посадах, які перелічені в абз. 1 п. 1 Порядку № 2850 (наведені вище), а також періоди, зазначені в пп. 2 — 6 Порядку № 2850. До них, зокрема, належить час роботи:

— тренерами, спортсменами-інструкторами штатних команд;

— тренерами ДЮСШ, шкіл вищої спортивної майстерності;

— тренерами, тренерами-викладачами у фізкультурних і спортивних закладах та організаціях;

— інструкторами, інструкторами-методистами з фізичної культури і спорту, альпінізму, технічних, спортивно-технічних і військово-прикладних видів спорту;

— інструкторами з виробничої гімнастики;

— на керівних, методичних, інструкторських, інспекторських, тренерських посадах в органах, які здійснювали керівництво організаціями й установами фізичної культури і спорту (за винятком працівників, які працювали на державній службі);

— у закладах спеціалізованої освіти спортивного профілю на посадах керівників, їх заступників з основного виду діяльності, інструкторів-методистів (методистів);

— на посадах артистів балету і спортивно-циркового жанру, балетмейстерів, хореографів (до стажу роботи тренерів-викладачів з хореографії);

— за профілем на педагогічних посадах у загальноосвітніх навчальних закладах та позашкільних навчальних закладах;

викладачами фізкультури і керівниками фізичного виховання у вищих навчальних закладах I — II рівнів акредитації, професійно-технічних навчальних закладах.

Зауважимо: усі вищі навчальні заклади I — II рівнів акредитації, які в системі вищої освіти здійснюють підготовку фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста і до 2020 року не отримали статусу коледжу, набули статусу закладів фахової передвищої освіти. Така умова встановлена у п.п. 2 п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 2745*.

* Закон України «Про фахову передвищу освіту» від 06.06.2019 № 2745-VIII.

Наразі коледж належить до системи фахової передвищої освіти. При цьому певна неузгодженість у нормах Порядку № 2850 не повинна стати на заваді щодо визначення права працівника на встановлення надбавки за вислугу років. Таким чином,

період роботи працівника на посаді викладача фізкультури у коледжі зараховується йому до надбавочного стажу

Розмір надбавки

Відповідно до абз. 2 п. 1 Порядку № 2850 надбавка за вислугу років встановлюється залежно від наявного стажу у відсотках до окладу (ставки зарплати). Розміри «вислужної» надбавки зазначені у таблиці нижче.

Розмір надбавки за вислугу років

Стаж роботи

Розмір надбавки, %

Понад 3 роки

10 %

Понад 10 років

20 %

Понад 20 років

30 %

Ще один важливий нюанс: якщо тренеру-викладачу ДЮСШ належить підвищення окладу, то надбавку за вислугу років обчислюють виходячи з новоутвореного посадового окладу, тобто з урахуванням підвищення (графа 8 тарифікаційного списку).

Точка відліку

Зміна розміру надбавки за вислугу років провадиться з місяця, що настає за місяцем, коли виникло таке право, якщо документи, необхідні для своєчасного і правильного обчислення стажу, знаходяться у ДЮСШ, або з дня подання таких документів працівником. Така умова встановлена п. 9 Порядку № 2850 (ср. ).

Хоча у нашій ситуації йдеться не про зміну розміру надбавки, а про право на її перше встановлення, вважаємо, що норму п. 9 Порядку № 2850 можна застосовувати і для цього випадку. Тож

працівник отримає право на встановлення «вислужної» надбавки з наступного місяця після того, як його загальний надбавочний стаж (тренер-викладач ДЮСШ + викладач фізкультури коледжу) сягне понад 3 роки

Якщо, наприклад, це відбудеться 16.03.2024, то право на встановлення надбавки у розмірі 10 % посадового окладу працівник матиме з 01.04.2024.

Висновки

  • Тренер-викладач ДЮСШ має право на встановлення надбавки за вислугу років за наявності відповідного стажу.
  • До «надбавочного» стажу зараховується час роботи викладачем фізкультури у коледжі.
  • Право на встановлення/підвищення надбавки виникає з наступного місяця після дати досягнення необхідного стажу.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі