Теми статей
Обрати теми

Класність водія держоргану: від присвоєння до збереження

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
До штату держоргану 23.03.2023 прийнято водія легкового автомобіля, якому був установлений II клас за попереднім місцем роботи. Чи зберігається за ним раніше присвоєний клас? Чи можемо ми виплачувати такому водію надбавку за класність?

Порядок присвоєння класу водіям

Кваліфікація — це здатність виконувати завдання й обов’язки певної роботи (див. розділ «Загальні положення» Класифікатора професій ДК 003:2010*). Для водіїв рівень кваліфікації визначають класом, який і є критерієм рівня їх професійної майстерності.

* Класифікатор України «Класифікатор професій» ДК 003:2010, затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 № 327.

Кваліфікаційні характеристики за посадою водія автотранспортних засобів установлені пп. 4 — 9 розд. V Довідника № 136*. Приміткою до цих пунктів передбачено, що роботодавець у процесі роботи водія може присвоїти йому кваліфікацію II або I класу.

* Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск № 69 «Автомобільний транспорт», затверджений наказом Мінтрансзв’язку від 14.02.2006 № 136.

Для присвоєння:

II класу — у посвідченні водія має бути дозвіл на керування транспортними засобами категорій В, ВЕ, С, СЕ або DЕ (D), а також безперервний стаж роботи водієм у цього роботодавця не менше 3 років;

I класу — у посвідченні водія має бути дозвіл на керування транспортними засобами категорій В, ВЕ, С, СЕ, D або DЕ, а також безперервний стаж роботи водієм II класу у цього роботодавця не менше 2 років.

До безперервного стажу, який слід враховувати при присвоєнні класності водієві, включаємо його роботу на автотранспортному засобі саме в цього конкретного роботодавця

Період роботи водієм відповідної категорії в інших роботодавців для присвоєння класу не враховується!

Звідси випливає, що працівника, якого вперше приймають на роботу водієм автотранспортного засобу фактично відразу вважають водієм ІІІ класу або взагалі не застосовують до нього поняття «класності» (це пояснюється тим, що питання присвоєння ІІІ класу, як це було раніше ще за часів СРСР, у чинних нормативно-правових актах окремо не розглядаються).

На присвоєння водієві кваліфікації II і I класів можуть впливати також його показники в роботі, дотримання ним трудової та виробничої дисципліни, відсутність порушень Правил дорожнього руху, правил технічної експлуатації транспортних засобів і техніки безпеки.

Присвоює класність створена в установі кваліфікаційна комісія (п.п 8.7.3 Методрекомендацій № 111*). Рішення такої комісії затверджують наказом (розпорядженням) керівника установи. Порядок функціонування кваліфкомісії та правила присвоєння класів роботодавець прописує у своєму внутрішньому документі, який є додатком до колективного договору (див. лист Мінсоцполітики від 30.12.2015 № 781/13/116-15). Такий документ може називатися, наприклад, «Положення про присвоєння класності водіям».

* Методичні рекомендації з питань безпеки автомобільних перевезень, затверджені наказом Держдепартаменту автотранспорту від 19.09.2003 № 111.

Збереження класу

Досить часто при прийнятті на роботу водії вже мають стаж і досвід роботи. Деякі з них мають класність, присвоєну на попередньому місці роботи. Але чи може новий роботодавець зберегти наявний у водія клас?

Наразі це питання законодавчо не врегульоване. Його вирішення належить виключно до компетенції нового роботодавця (див. лист Мінсоцполітики від 07.09.2012 № 197/10/137-12).

Новий роботодавець може прийняти рішення про збереження (підтвердження) класності водію, присвоєної роботодавцем за попереднім місцем роботи

Для цього водій подає заяву про збереження (підтвердження) класу, присвоєного на попередньому місці роботи. Після закінчення строку випробування, протягом якого перевіряються знання та навички водія, комісія оцінює водія на відповідність цій кваліфікації. За її рекомендаціями керівник приймає остаточне рішення про збереження (підтвердження) класу і видає відповідний наказ (розпорядження). Свої роз’яснення з цього приводу також надали фахівці Держпраці.

Водночас керівник може прийняти рішення не зберігати (не підтверджувати) класність водію, присвоєну на попередньому місці роботи. Це не буде порушенням законодавства.

Надбавка за класність

Водіям легкових і вантажних автомобілів, автобусів, що обслуговують держоргани, установлюється щомісячна надбавка за класність у таких розмірах (примітка 1 додатка 3 до наказу № 609*):

— водіям II класу — 10 % тарифної ставки;

— водіям I класу — 25 % тарифної ставки.

* Наказ Мінекономіки «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів» від 23.03.2021 № 609.

При цьому майте на увазі: надбавка за класність виплачується за відпрацьований час. Якщо водій увесь місяць перебував у відпустці (щорічній, без збереження зарплати), на лікарняному або у простої з оплатою не нижче 2/3 окладу, то надбавка за класність йому в цьому місяці не нараховується.

Надбавка за класність включається до заробітної плати при порівнянні її розміру із МЗП, адже не зазначена серед виключних виплат, наведених у ст. 31 Закону про оплату праці*.

* Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 № 108/95-ВР.

Висновки

  • Для водіїв рівень кваліфікації визначають класом, який є критерієм рівня їх професійної майстерності.
  • Роботодавець може як зберегти класність водію, присвоєну за попереднім місцем роботи, так і прийняти рішення не зберігати раніше присвоєний клас.
  • Водію II класу встановлюється надбавка у розмірі 10 % окладу (тарифної ставки) за відпрацьований час.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі