Теми статей
Обрати теми

Відпустки без збереження зарплати: показуємо в Д1

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
На період дії воєнного стану працівники мають більше підстав для надання відпусток за свій рахунок. І цими відпустками користується багато працівників. Розглянемо, як час відпусток без збереження зарплати роботодавець відображатиме в Д1 Податкового розрахунку.

Підстави для надання відпустки без збереження зарплати

Наразі працівники можуть оформити такі види відпусток без збереження зарплати.

1. Обов’язкові відпустки. Їх надають в обов’язковому порядку певним категоріям працівників або при настанні певних подій, установлених ст. 25 Закону про відпустки*.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

2. Узгоджені відпустки. Їх надають за згодою сторін на підставі ст. 26 Закону про відпустки. Це відпустки без збереження зарплати на період карантину (ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки), за сімейними обставинами та з інших причин, у тому числі й у зв’язку з воєнним станом (ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки).

3. Відпустки переселенцям. Їх надають працівникам, які виїхали за межі України, та ВПО (внутрішньо переміщеним особам) на період дії воєнного стану (п. 4 ст. 12 Закону № 2136*). Роботодавець не може відмовити працівнику надати таку відпустку. Тривалість такої відпустки не може перевищувати 90 днів. На відміну від попередніх відпусток, період перебування в такій відпустці не зараховується у відпускний стаж для щорічної відпустки.

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

Далі перейдемо до відображення таких відпусток у Д1.

Спеціальна графа 13 в Д1

Відпустку без збереження зарплати, яка надана працівнику за будь-якою з перелічених вище підстав, обов’язково відображаємо у Д1 Податкового розрахунку. При цьому ані в Д5, ані в 4ДФ відображення таких відпусток без збереження зарплати не передбачено.

Якщо працівник перебував у відпустці без збереження зарплати, то у Д1 у місяці, на який вона припала, потрібно зазначити кількість календарних днів цієї відпустки. Для цього передбачена спеціальна графа 13 «Кількість календарних днів без збереження заробітної плати».

При відображенні відпустки за свій рахунок у Д1 зверніть увагу на такі деталі:

— якщо у поточному місяці надання відпустки за свій рахунок була нарахована зарплата, то окремий рядок для відображення цієї відпустки не формуємо. Кількість календарних днів цієї відпустки зазначаємо у зарплатному рядку в графі 13;

— якщо ця відпустка тривала цілий місяць і не було зарплатних нарахувань, то формуємо звичайний зарплатний рядок, але без сумових значень. Натомість у графі 13 зазначаємо кількість календарних днів відпустки без збереження, а у графі 14 проставляємо кількість днів перебування у трудових відносинах. Як правило, у цьому випадку показники граф 13 і 14 будуть однаковими.

Також пам’ятайте, що якщо у працівника місце роботи є основним, до його доходу застосовується ставка ЄСВ 22 % і база нарахування ЄСВ за місяць менша за мінімалку, то треба виконувати правило про сплату ЄСВ з МЗП.

Порядок відображення відпустки за свій рахунок у Д1 розглянемо на прикладах.

Приклад 1. Працівниця Будзан Л. І. (основне місце роботи, без інвалідності) весь січень 2023 року перебувала у відпустках без збереження зарплати: з 1 по 17 січня як ВПО відповідно до п. 4 ст. 12 Закону № 2136, а з 18 по 31 січня на період воєнного стану відповідно до ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки.

У Д1 за січень 2023 року на таку працівницю формуємо один рядок. У ньому зазначимо кількість календарних днів перебування у відпустках за свій рахунок у графі 13 — «31» та кількість календарних днів перебування у трудових відносинах у графі 14 — «31» (див. рис. 1).

img 1

завантажити файл

Рис. 1. Відпустки без збереження зарплати увесь місяць у Д1

Приклад 2. Працівник Куян М. С. (основне місце роботи, без інвалідності) з 2 по 28 лютого 2023 року перебував у відпустці без збереження зарплати на час дії воєнного стану. За 1 день лютого йому нарахована зарплата у сумі 368,50 грн (ЄСВ — 81,07 грн).

У Д1 за лютий 2023 року цього працівника формуємо два рядки:

— один із сумою зарплати за лютий та кількістю днів відпустки за свій рахунок (графа 13);

— другий — з додатковою базою нарахування ЄСВ. Адже фактична база нарахування внеску за лютий (368,50 грн), нижча за мінзарплату (6700 грн). Тоді визначимо різницю (додаткову базу) між фактичною базою внеску і МЗП. Вона становитиме 6331,50 грн (6700 - 368,50). ЄСВ з неї — 1392,93 грн (6331,50 х 22 %).

Фрагмент заповненого Д1 до цього прикладу див. на рис. 2.

img 2

завантажити файл

Рис. 2. Відпустка без збереження зарплати частину місяця у Д1

Висновки

  • Всі відпустки без збереження зарплати (незалежно від підстави надання та тривалості) треба зазначити у Д1 Податкового розрахунку.
  • Кількість календарних днів відпустки без збереження зарплати треба вказати у графі 13 Д1 Податкового розрахунку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі