Теми статей
Обрати теми

Проводимо заміну посади у штаті закладу позашкільної освіти

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Для організації навчального процесу Центру дитячої і юнацької творчості потрібен педагог-організатор. У штатному розписі закладу немає такої посади. Натомість є вакантна посада методиста. Чи можна посаду методиста замінити посадою педагога-організатора?

Штатні нормативи

Центри дитячої і юнацької творчості (далі — ЦДЮТ) належать до комплексних закладів позашкільної освіти (далі — ЗПО). Це випливає із абз. 2 ч. 4 ст. 12 Закону № 1841*. Також ЦДЮТ зазначені у Переліку типів позашкільних навчальних закладів, затвердженому постановою № 433**.

* Закон України «Про позашкільну освіту» від 22.06.2000 № 1841-III.

** Постанова КМУ «Про затвердження переліку типів позашкільних навчальних закладів і Положення про позашкільний навчальний заклад» від 06.05.2001 № 433.

Штатний розпис — це документ, що встановлює для цієї установи, закладу структуру, штати і посадові оклади працівників. Штатний розпис містить назви посад, чисельність персоналу й оклади за кожною посадою (див. лист Мінсоцполітики від 22.03.2012 № 42/06/186-12).

Профільними міністерствами затверджено типові штатні нормативи, на підставі яких бюджетні установи складають свої штатні розписи

Так, правомірність уведення тієї чи іншої посади до штату ЗПО підтверджується Типовими штатами № 1230*. Відповідно до п. 2 цього документа штатний розпис ЗПО розробляється:

— у межах затвердженого центральними, місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування фонду заробітної плати;

— з урахуванням типу закладу, контингенту вихованців, учнів, слухачів, кількості груп;

— згідно з режимом роботи закладу, станом його приміщень, будівель і споруд;

— враховуючи наявність філій, структурних підрозділів, технічних засобів навчання, обладнання та спорядження.

* Типові штатні нормативи позашкільних навчальних закладів, затверджені наказом Міносвіти від 31.10.2012 № 1230.

Умови для заміни

Типовими штатами № 1230 не передбачено введення до штатного розпису ЗПО посади педагога-організатора. Але якщо для організації навчального процесу у ЦДЮТ потрібен такий фахівець, то керівник закладу може скористатися умовами, визначеними у п. 2 наказу Міносвіти від 31.10.2012 № 1230, яким затверджені Типові штати № 1230.

Так, керівникам ЗПО надано право в разі потреби змінювати штати окремих структурних підрозділів або вводити посади (окрім керівних), не передбачені штатними нормативами для цього закладу, у межах фонду оплати праці, доведеного лімітними довідками на відповідний період.

Заміна посад може здійснюватися тільки в межах однієї категорії (педагогічного, господарсько-обслуговуючого тощо) персоналу

Тож за потреби керівник ЦДЮТ може ввести до штатного розпису посаду педагога-організатора замість іншої посади. При цьому ще раз підкреслимо, що замінювати можна посади:

1) які вже введені до штатного розпису;

2) у межах однієї категорії персоналу.

Посада методиста вводиться в кількості не більше 25 % від загальної кількості ставок керівників гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи в закладі (п. 4.28 Типових штатів № 1230). Водночас і ця посада, і посада педагога-організатора належать до педагогічних. Про це свідчать норми Переліку № 963*.

* Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 № 963.

Фахівці МОН у листі від 11.06.2021 № 1/10-2454 зазначають, що категорія посад визначається згідно з Класифікатором професій ДК 003:2010*. Відповідно до розд. 2 цього документа обидві посади (як методист ЗПО, так і педагог-організатор) належать до однієї категорії «Інші професіонали в галузі навчання» (код КП 2359.2). Тому керівник ЦДЮТ має право у разі потреби замінити посаду методиста на посаду педагога-організатора.

* Класифікатор України «Класифікатор професій» ДК 003:2010, затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 № 327.

Тарифні розряди

Тарифні розряди за ЄТС для посади педагога-організатора наведені у додатку 6 до наказу № 557*. Вони встановлюються за наслідками атестації відповідно до кваліфікаційних вимог (кваліфікаційних категорій). Педагогу-організатору вищої кваліфікаційної категорії встановлюється 14-й тарифний розряд, першої — 13-й тарифний розряд, другої — 12-й тарифний розряд, без категорії — 10 — 11-й тарифні розряди. До речі, така сама категорійність і розміри тарифних розрядів передбачені для посади методиста.

* Наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 № 557.

Також нагадаємо, що посадові оклади педагогічних працівників, оплата праці яких здійснюється за кошти державного та місцевих бюджетів, підвищуються на 10 % згідно із постановою № 22*. Зазначене підвищення стосується й педпрацівників ЗПО. Тому при визначенні окладу педагогу-організатору слід враховувати 10-відсоткове підвищення.

* Постанова КМУ «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників» від 11.01.2018 № 22.

Висновки

  • Правомірність уведення тієї чи іншої посади до штату ЦДЮТ підтверджується типовими штатними нормативами.
  • Заміна посад у штатному розписі може здійснюватися тільки в межах однієї категорії персоналу (педагогічного, господарсько-обслуговуючого тощо).
  • Посаду методиста ЗПО можна замінити на посаду педагога-організатора, адже обидві посади належать до педагогічних.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі