Теми статей
Обрати теми

Зміни до ЄСВ-інструкції: звичайним роботодавцям не хвилюватися

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Мінфін своїм наказом від 08.02.2023 № 71 підкоригував Інструкцію про порядок нарахування і сплати ЄСВ, затверджену наказом Мінфіну від 20.04.2015 № 449 (далі — Інструкція № 449). Скажемо одразу, кардинальних змін не відбулося. Проте вони все одно заслуговують на увагу. Про них розкажемо далі.

Важлива дата

Одразу попередимо, що наказ № 71 (яким вносяться зміни до Інструкції № 449) загалом набере чинності з дня його офіційного опублікування (наразі, ще не опублікований).

Однак у цьому документі є норми, які наберуть чинності трохи згодом. Точніше, через 60 днів з дня офіційного опублікування наказу № 71. Стосуються вони можливості подавати низку документів не тільки в паперовому, але й в електронному вигляді.

Але про все за порядком. Переходимо безпосередньо до змін.

ЄСВ з МЗП

Підкориговано перелік випадків, коли вимоги щодо нарахування ЄСВ з МЗП не застосовуються (наведені у п.п. 6 п. 2 розд. ІІІ Інструкції № 449).

Буде додано ще один випадок. А саме: буде прописано, що вимога щодо нарахування ЄСВ з МЗП не застосовуватиметься до зарплати (доходів) працівників, які працюють за трудовим договором з нефіксованим робочим часом (що узгоджується із вимогами абз. 4 п. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ*);

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Буде виключено. Наразі в Інструкції № 449 зазначено, що вимога про сплату ЄСВ з МЗП не застосовується до зарплати працівників, яким надано відпустки без збереження зарплати відповідно до п. 18 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки* (на період проведення АТО). Проте минулого року таку відпускну норму було виключено із Закону про відпустки (завдяки Закону України від 01.07.2022 № 2352-IX). А отже, й згадку про неї з Інструкції № 449 теж приберуть.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

ФОП «за себе», незалежники, фермери

Звільнення від ЄСВ. Підпунктом 6 п. 2 розд. IV Інструкції № 449 встановлено порядок звільнення від нараховування, обчислення і сплати ЄСВ:

— ФОП (у тому числі спрощенців) та незалежних професіоналів — якщо вони не є роботодавцями;

— членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

На сьогодні в Інструкції № 499 вказано, що таке звільнення діє протягом особливого періоду та на період незаконного позбавлення волі таких осіб в районах проведення АТО у Донецькій та Луганській областях.

Наказом № 71 буде підкориговано цю норму. Після набрання чинності цим документом ЄСВ-звільнення буде діяти:

— на період позбавлення перелічених вище осіб їх особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, факт стосовно яких встановлено відповідно до Закону № 2010*;

* Закон України «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей» від 26.01.2022 № 2010-IX.

— з 1-го календарного дня місяця позбавлення особистої свободи та протягом 6 місяців після звільнення.

Увага! В цей період ЄСВ за таких осіб буде сплачено за рахунок коштів державного бюджету, причому у розмірі не менше за мінімальний (новий п.п. 5 п. 2 розд. IV Інструкції № 449).

Підставою для ЄСВ-звільнення в такому разі буде:

— заява ФОП (незалежного професіонала, члена фермерського господарства), яка подаватиметься до податкової протягом 90 днів після звільнення такої особи або після закінчення її лікування (реабілітації);

— заява члена сім’ї ФОП (незалежного професіонала, члена фермерського господарства), стосовно якого встановлено факт позбавлення особистої свободи.

А ось копії документів, що підтверджуються даними СБУ про незаконне позбавлення волі такого платника, вже не будуть потрібні.

Стягнення заборгованості та фінсанкції. До речі, завдяки наказу № 71, платники ЄСВ, перелічені вище, будуть звільнені від сплати недоїмки з ЄСВ, пені та штрафів за її несплату, якщо стосовно них згідно із Законом № 2010 встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

Таке послаблення буде встановлене на весь період позбавлення особистої свободи таких осіб та протягом шести місяців після їх звільнення.

Підставою для цього буде заява члена сім’ї або платника ЄСВ, подана до податкової після звільнення таких осіб та/або після закінчення їх лікування (реабілітації).

Строк подання документів — протягом 90 днів після звільнення / закінчення лікування (реабілітації).

Добровільні платники ЄСВ

Звільнення від ЄСВ. Платники, які мають право на добровільну сплату ЄСВ*, звільняються від виконання обов’язків щодо сплати ЄСВ.

* Це, зокрема: члени особистого селянського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню; особи, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями, та не належать до платників ЄСВ, визначених пп 4, 5 та 51 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ.

На сьогодні у п.п. 1 п. 5 розд. V Інструкції № 449 вказано, що таке звільнення діє протягом особливого періоду та на період незаконного позбавлення волі таких осіб в районах проведення АТО у Донецькій та Луганській областях.

Після набрання чинності наказом № 71 ЄСВ-звільнення буде діяти:

— на весь період позбавлення перелічених вище осіб особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, факт стосовно яких встановлено відповідно до Закону № 2010;

з 1-го календарного дня місяця незаконного позбавлення волі до останнього календарного дня місяця, в якому платника було визволено або завершено його лікування (реабілітацію), необхідні після визволення.

Підставою для ЄСВ-звільнення в такому разі буде заява:

— особи — добровільного платника, якого було позбавлено особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України (подається до податкової протягом 90 днів після звільнення або після закінчення лікування (реабілітації));

— члена сім’ї особи — добровільного платника, якого було позбавлено особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

А ось копії документів, що підтверджуються даними СБУ про незаконне позбавлення волі такого платника, вже подавати у податкову буде не потрібно.

До речі, з такими платниками не розриватиметься укладений договір про добровільну участь (якщо їх було позбавлено особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України).

Але за умови надання до податкової самим платником ЄСВ або членом його сім’ї відповідної заяви. Копії документів, що підтверджуються даними СБУ про незаконне позбавлення волі такого платника, — подавати буде не потрібно.

Особливості укладання договорів. Для укладення договорів про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування платники (визначені ст. 10 Закону про ЄСВ) подають до податкової відповідні документі (заяву, довідку ОК-5 тощо).

Тепер Інструкцією № 449 буде передбачено подання таких документів як у паперовому, так і в електронному вигляді. Однак попереджаємо, що ці норми наберуть чинності лише через 60 днів з дня офіційного опублікування наказу № 71.

До речі, наказом № 71 будуть оновлені форми:

— Типового договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (додаток 4 до Інструкції № 449);

— Типового договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (додаток 5 до Інструкції № 449).

Зміни, які відбудуться, незначні. Зокрема, в цих додатках буде зазначено:

графік добровільної сплати ЄСВ у вигляді таблиці;

— новий строк, в який податківці повинні повідомляти про зміни у показниках, визначених на момент укладання договору (розмір МЗП, ставка ЄСВ, розмір мінЄСВ, розмір максЄСВ) — з дати виникнення змін (на сьогодні — це місячний строк);

— оновлений перелік страхових виплат, які платник може отримати в разі виконання умов договору (приведений у відповідність до вимог Закону про соцстрахування*). Зокрема, до нього буде додано оплату лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм. До того ж буде уточнено, що допомога на поховання не надається в разі поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли внаслідок нещасного випадку на виробництві.

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

Мобілізовані ФОП

Підпунктом 3 п. 2 розд. IV Інструкції № 449 для ФОП та фізосіб, які використовують працю інших осіб, передбачене послаблення.

У разі призову їх на військову службу під час мобілізації або за призовом осіб із числа резервістів в особливий період вони вправі уповноважити іншу особу на виплату найманим працівникам заробітної плати та/або інших доходів, їх зобов’язання (крім сплати ЄСВ).

При цьому ЄСВ, що був нарахований уповноваженою особою з таких виплат, може бути сплачений пізніше — протягом 180 календарних днів після демобілізації ФОП, звільнення його з військової служби або після закінчення лікування (реабілітації). Ще й без нарахування штрафних і фінансових санкцій.

Щоб скористатися таким послабленням, зазначені платники повинні подати до податкової:

заяву (додаток 1 до Інструкції № 449). До речі, вона викладена у новій редакції (приведена у відповідність до вимог Закону № 2010 та п. 98 розд. VIII Закону про ЄСВ);

— копію військового документа або дані про призов на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

При цьому такі документи можна буде подати як у паперовому, так і в електронному вигляді. Хоча й трохи згодом. Оскільки норма наказу № 71, яка це дозволяє, набере чинності через 60 днів з дня його офіційного опублікування.

Інші дрібниці

Підтвердження інвалідності. На сьогодні у п.п. 5 п. 2 розд. ІІІ Інструкції № 449 зазначено, що страхувальник може нараховувати пільгову ставку ЄСВ у розмірі 8,41 %, за умови, якщо:

— працівнику встановлено інвалідність;

— працівник надав роботодавцю довідку до акта огляду в МСЕК про встановлення групи інвалідності;

— копія такої довідки завірена платниками, зазначеними в абз. 2 — 4 п. 3 розд. ІІІ Інструкції № 449.

Але! У розд. ІІІ Інструкції № 449 не має п. 3. Цю помилку як раз виправить наказ № 71. Після набрання чинності цим документом у п.п. 5 п. 2 розд. ІІІ Інструкції № 449 буде чітко зазначено, що завіряти копію довідки до акта огляду в МСЕК мають підприємства, установи і організації, ФОП (у тому числі і спрощенці), в яких працюють особи з інвалідністю.

ІТС ІКС. У тексті Інструкції № 449 слова «інформаційно-телекомунікаційні систем ДПС» (ІТС) будуть замінені словами «інформаційно-комунікаційні системи ДПС» (ІКС).

ПФУ замість ФСС. З 01.01.2023 функції та обов’язки ФСС перейшли до Пенсійного фонду. Тому згадка про те, що податкові органи використовують дані, зазначені в повідомленні про зміну класу професійного ризику виробництва за період до 1 січня 2016 року, отриманому від ФСС, для здійснення контролю за правильністю відображення донарахованих (зменшених) сум ЄСВ у звітності, буде виключена з Інструкції № 449.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі