Теми статей
Обрати теми

Відпускна компенсація: коли можна без звільнення?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Тренер-викладач дитячо-юнацької спортивної школи (далі — ДЮСШ) має право на щорічну додаткову відпустку тривалістю 18 к. дн. З 17.04.2023 він іде у щорічну основну відпустку тривалістю 24 к. дн. Чи можна за дні щорічної додаткової відпустки йому виплатити компенсацію без звільнення?

Коли можна замінити?

Зазвичай відпускну компенсацію працівнику нараховують і виплачують при звільненні. Але в окремих випадках грошову компенсацію за невідгуляні дні відпустки можуть отримати працівники, які не збираються звільнятися. Для цього мають бути дотримані дві умови.

1. Працівник повнолітній. Заміна відпустки грошовою компенсацією без звільнення можлива лише для повнолітніх працівників. Адже в ч. 5 ст. 24 Закону про відпустки* зазначено, що особам до 18 років заміна будь-якого виду відпустки на компенсацію не допускається.

2. Працівник використав 24 дні відпустки. Без припинення трудових відносин компенсувати грошима можна частину щорічної відпустки, що належить працівнику за відпрацьований робочий рік. При цьому тривалість наданих працівникові відпусток має бути не менше 24 к. дн. (ч. 4 ст. 24 Закону про відпустки).

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Працівник обов’язково повинен використати для відпочинку 24 к. дн. відпустки

А ось решту днів (якщо такі є), за його бажанням, можна компенсувати грошима.

Не можна спочатку виплатити працівнику грошову компенсацію за частину відпустки, а потім надати йому саму відпустку (див. лист Мінсоцполітики від 25.06.2014 № 248/13/116-14).

Майте на увазі: роботодавець не може відмовити працівнику у виплаті грошової компенсації, якщо виконано всі умови для її отримання, перелічені вище.

Для того щоб отримати компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки, працівник повинен написати роботодавцю заяву в довільній формі. На підставі цієї заяви роботодавець видає відповідний наказ (розпорядження).

Які відпустки замінюємо?

За бажанням працівника замінити грошовою компенсацією можна тільки дні щорічної (основної і додаткової) відпустки. Зверніть увагу: тут на перший план висувається бажання працівника, а не роботодавця. Нагадаємо, що до щорічних додаткових відпусток належать відпустки (ст. 76 КЗпП, ст. 4 Закону про відпустки):

— за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці;

— за особливий характер праці;

— інші відпустки, передбачені законодавством.

До відпусток, які не підлягають грошовій компенсації без звільнення, належать: додаткова відпустка «на дітей», відпустка при народженні дитини, навчальна, «чорнобильська» та відпустка учасникам бойових дій.

Але повернемось до нашого запитання. Тренер-викладач ДЮСШ має право на щорічну основну відпустку на загальних підставах — тривалістю 24 к. дн. (ст. 6 Закону про відпустки).

Також тренерам-викладачам ДЮСШ надається щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці, пов’язаний з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням, тривалістю до 18 к. дн. (п. 35 підрозділу «Діяльність тренерів і спортивних викладачів» розд. XVI Списку № 1290-2*). Конкретна її тривалість встановлюється у колдоговорі залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

* Список виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, наведений у додатку 2 до постанови КМУ від 17.11.97 № 1290.

Тож виходить, що максимальна тривалість щорічної відпустки для тренера-викладача ДЮСШ становить 42 к. дн. (24основної + 18додаткової). І саме така тривалість щорічної відпустки встановлена працівнику у ситуації, що розглядається.

За умови використання тренером-викладачем 24 к. дн. щорічної основної відпустки за конкретний відпрацьований робочий рік, він цілком правомірно може отримати грошову компенсацію за 18 к. дн. щорічної додаткової відпустки. При цьому таку компенсацію можна виплатити одночасно з виплатою відпускних за 24 к. дн. щорічної основної відпустки або відразу після їх використання (див. лист Мінсоцполітики від 07.12.2016 № 731/13/116-16).

Також зауважимо, що жодних заборон чи обмежень щодо виплати грошової компенсації у порядку, визначеному ч. 4 ст. 24 Закону про відпустки, під час воєнного стану не встановлено. Зазначена норма відпускного законодавства продовжує діяти в загальному порядку.

Як обчислити суму компенсації?

При розрахунку відпускних та компенсації за невикористану відпустку керуємося нормами Порядку № 100*. Зазвичай для обчислення «середньої» розрахунковим періодом є 12 місяців, які передують відповідній події.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

Із відпускними все просто. Тут відповідною подією є місяць початку відпустки. Тому розрахунковим періодом для обчислення відпускних у ситуації, що розглядається, є квітень 2022 року — березень 2023 року.

А ось із компенсацією за невикористану відпустку ситуація дещо інша.

Подією для визначення розрахункового періоду при обчисленні відпускної компенсації є дата наказу про нарахування і виплату грошової компенсації

Якщо наказ роботодавця про виплату компенсації буде видано в наступному місяці після первинного надання щорічної відпустки (наприклад, у травні), то доведеться розрахувати нову середню зарплату виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю нарахування компенсації (див. лист Мінекономіки від 07.10.2020 № 3512-06/60873-07).

Висновки

  • Отримати грошову компенсацію без звільнення можуть працівники, які фактично використали за відповідний робочий рік не менш як 24 к. дн. щорічної відпустки.
  • За бажанням працівника замінити грошовою компенсацією можна тільки дні щорічної основної та додаткових відпусток.
  • Подією для визначення розрахункового періоду при обчисленні компенсації за невикористану відпустку є дата наказу про виплату компенсації.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі