Теми статей
Обрати теми

Відпускна середня після відпустки без збереження: як урахувати матдопомогу та річну винагороду

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Працівник іде у щорічну відпустку. У розрахунковому періоді була відпустка без збереження зарплати, матдопомога та винагорода за підсумками роботи за рік. Як розрахувати відпускні?

Загальні правила розрахунку середньої

Механізм розрахунку середньоденної зарплати для визначення суми відпускних та компенсації за невикористану відпустку встановлений у Порядку № 100*. Відпускні розраховуємо множенням середньоденної зарплати на кількість календарних днів відпустки.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

Середньоденну зарплату, у свою чергу, розраховуємо шляхом ділення загальної суми зарплати за розрахунковий період на кількість календарних днів розрахункового періоду без урахування святкових і неробочих днів.

Розрахунковий період

«Відпускний» розрахунковий період. У загальному випадку для обчислення відпускних беремо розрахунковий період 12 останніх календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористані відпустки.

Якщо працівник пропрацював у останнього роботодавця менше року, то до розрахунку беруться фактично відпрацьовані повні місяці (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю надання відпустки/виплаті відпускної компенсації.

У разі відсутності розрахункового періоду обчислення відпускної середньої зарплати проводиться виходячи з тарифної ставки (окладу), але не менше МЗП пропорційно зайнятості.

Виключення з розрахункового періоду. З розрахункового періоду виключається час, протягом якого працівник згідно із законодавством не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково (абз. 6 п. 2 Порядку № 100).

Таким чином, час перебування працівника у відпустці без збереження заробітної плати потрібно виключати з розрахункового періоду.

Виплати розрахункового періоду

Які виплати враховуємо. При обчисленні середньоденної зарплати враховуються всі суми нарахованої зарплати згідно із законодавством та умовами трудового договору (п. 3 Порядку № 100). Це, між інших, основна зарплата, доплати і надбавки, виробничі премії тощо.

Суми нарахованої заробітної плати, крім премій (у тому числі за місяць) та інших заохочувальних виплат за підсумками роботи за певний період, враховуються у тому місяці, за який вони нараховані, та у розмірах, в яких вони нараховані (абз. 2 п. 3 Порядку № 100).

Винагорода за підсумками роботи за рік бере участь у розрахунку відпускної середньоденної зарплати (див. лист Мінекономіки від 29.01.2021 № 4708-06/5567-07). При цьому не має значення, коли винагорода була нарахована: в поточному році за поточний чи в поточному році за попередній.

Спеціальні правила для виплат за певний період. Премії та інші заохочувальні виплати за підсумками роботи за певний період при розрахунку середньої зарплати враховуємо в заробіток місяця їх нарахування та наступних за ним місяців. При цьому кількість місяців урахування буде дорівнювати кількості місяців, за які нарахована винагорода.

Оскільки винагорода, про яку йдеться у запитанні, виплачена за підсумками роботи за рік, то при розрахунку середньої зарплати її враховуємо за правилами, які передбачені для премій та інших заохочувальних виплат. Тому її враховуємо протягом 12 місяців починаючи з місяця нарахування.

Для визначення суми винагороди, що бере участь у розрахунку, потрібно загальну суму винагороди розділити на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вона нарахована, та помножити на кількість відпрацьованих робочих днів відповідного місяця, який припадає на розрахунковий період. І так за кожним місяцем, що увійшов до розрахункового періоду. До речі, про врахування річних премій з прикладами та поясненнями ви можете почитати у статті «Враховуємо річну премію в розрахунок середньої зарплати» // «Оплата праці», 2022, № 10.

Які виплати не враховуємо. Разом із цим у п. 4 Порядку № 100 перелічені виплати, які не враховуються при розрахунку середньої зарплати для обчислення відпускних. Серед них прямо зазначені одноразові виплати (компенсація за невикористану відпустку, матеріальна допомога, допомога працівникам, які виходять на пенсію, вихідна допомога тощо). Отже, при обчисленні відпускних суму нарахованої допомоги на оздоровлення не включаємо у розрахунок. Вона в розрахунку середньої зарплати взагалі не враховується.

Приклад розрахунку

Задля більшого розуміння змоделюємо ситуацію на практичному прикладі.

Приклад. Працівник іде у щорічну основну відпустку з 3 квітня 2023 року на 14 календарних днів. У період із 1 березня 2022 року по 24 березня 2023 року він перебував у відпустці без збереження зарплати. У квітні 2022 року йому була нарахована матеріальна допомога 5000 грн, а у лютому 2023 року йому нарахована винагорода за підсумками роботи за 2022 рік у сумі 3000 грн. За 2022 рік працівник фактично відпрацював 39 робочих днів (у січні та лютому). За 5 відпрацьованих днів березня 2023 року працівнику нараховано 3260,87 грн.

Спочатку визначимо розрахунковий період. Відпустка починається у квітні 2023 року. Розрахунковим періодом буде 12 календарних місяців: квітень 2022 року — березень 2023 року. Це 365 днів. Святкових і неробочих днів цей період не містить.

Проте у цьому періоді 358 календарних днів (з 01.04.2022 по 24.03.2023) працівник перебував у відпустці без збереження зарплати. Тож маємо їх виключити з розрахунку. Розрахуємо кількість календарних днів у розрахунковому періоді, які залишаться для обчислення відпускних:

365 - 358 = 7 (к. дн.).

Переходимо до виплат. Одразу зазначимо, що матдопомога (5000 грн) не включається до розрахунку відпускних.

А от частина винагороди за підсумками роботи у 2022 році повинна потрапити до розрахунку. Частина винагороди за рік має бути включена у розрахунковий період за правилами Порядку № 100, передбаченими для премій. Розрахуємо її:

3000,00 : 39 х 5 = 384,62 (грн),

де 3000,00 — сума винагороди за підсумками роботи у 2022 році;

39 — кількість робочих днів, фактично відпрацьованих працівником у 2022 році (періоді, за який нарахована річна винагорода);

5 — кількість робочих днів, фактично відпрацьованих працівником у березні 2023 року (місяці розрахункового періоду, на який розподіляється річна винагорода).

Оскільки період, ЗА який винагорода була нарахована, відпрацьований не повністю, то маємо проконтролювати максимальну суму включення цієї винагороди у розрахунок. Тобто розрахункова частина річної винагороди, яка може увійти у розрахунковий період, не має бути більшою за 3000,00 грн. Як бачимо, ця розрахована частина (384,62 грн) виявилася набагато меншою. Отже, частину винагороди 384,62 грн повністю включаємо до розрахунку.

Також у розрахунковий період потрапляє зарплата за відпрацьовані дні березня у сумі 3260,87 грн. Обчислимо суму виплат, яка включатиметься до розрахунку відпускних:

3260,87 + 384,62 = 3645,49 (грн).

Тепер розрахуємо відпускну середньоденну зарплату (поділимо суму виплат на кількість календарних днів у розрахунковому періоді):

3645,49 : 7 = 520,78 (грн).

І нарешті обчислимо суму відпускних за 14 календарних днів відпустки:

520,78 х 14 = 7290,92 (грн).

Висновки

  • Період відпустки без збереження виключаємо із розрахункового періоду.
  • Матеріальна допомога у розрахунку відпускної середньої зарплати не враховується.
  • Річну винагороду в розрахунок середньої зарплати включаємо за спеціальними правилами, передбаченими в Порядку № 100 для премій і заохочувальних виплат за підсумками роботи за певний період.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі