Теми статей
Обрати теми

«Охрана, отмєна!»: закордонну допомогу біженцям декларувати не треба

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Останнім часом Інтернет замайорів повідомленнями про те, що українські біженці мають задекларувати іноземну допомогу. Йдеться про самостійне подання громадянами податкової декларації про майновий стан і доходи до 1 травня 2023 року. Ба більше, за неподання деякі експерти лякали в’язницею. Хоча, на наш погляд, мова могла бути лише про адмінштраф, але є гарні новини. Про них читайте далі.

Іноземна допомога і декларація про майно

Говоримо про допомогу від держав, які надали українцям тимчасовий захист. Кожна країна надає різні види виплат: одноразові, щомісячні, оплата житла тощо. Осторонь не залишились численні міжнародні благодійні організації. Вони також допомагають матеріально і нематеріально.

Вся справа в тому, що такі виплати є іноземними доходами, які відповідно до пп. 168.2.1 та 170.11.1 ПКУ слід задекларувати. Причому серед наведених у п. 179.2 ПКУ винятків (що дозволяють не подавати декларацію) описана ситуація не була зазначена.

Водночас ПДФО та ВЗ із цих виплат сплачувати не потрібно. Адже маємо звільняючу норму в п. 27 підрозд. 1 розд. ХХ ПКУ спеціально для доходу за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки для тих, хто постраждав від збройної агресії Російської Федерації проти України і скористалися правом на тимчасовий захист іноземної держави. Тож до оподатковуваного доходу не включаються кошти чи безоплатно отримані товари (послуги), що надані за рахунок бюджетних коштів іноземних держав-захисниць та їх державних фондів такому платнику податків та членам його сім’ї першого ступеня споріднення.

Це правило поширюється на всі форми надання іноземної допомоги, у тому числі у разі її одержання як додаткове благо. Тобто якщо отримували продуктові набори, сертифікати, інші товари тощо.

Також звільнення від оподаткування стосується допомоги від іноземних компаній, організацій, які відповідно до законодавства відповідної іноземної юрисдикції здійснюють благодійну діяльність. Йдеться про допомогу від ООН, Юнісеф, Червоного хреста тощо.

Загалом картина виходила така: неоподатковуване декларування. Тобто декларацію подайте, суму допомоги зазначте, але ПДФО та ВЗ не відображайте. Все це підтвердили і податківці у консультації з підкатегорії 103.02 ЗІР ДПСУ та на офіційному сайті ДПС.

Зміни у законодавстві

Невдовзі згаданий вище п. 27 підрозд. І розд. ХХ ПКУ, який виводить з-під оподаткування закордонну допомогу біженцям, доповнять новими приписами.

11.04.2023 ВРУ прийняла закон, поданий як законопроєкт № 7632. Він звільняє від декларування іноземну допомогу для біженців.

З набранням чинності відповідним законом можна буде не подавати декларацію за 2022 та 2023 роки, якщо отримали таку іноземну допомогу і немає інших підстав для подання декларації.

Наприклад, якщо українка отримала тимчасовий захист у Польщі, Німеччині, Франції, Чехії… і протягом 2022 року отримувала тільки допомогу від цієї держави, то вона може не подавати декларацію. Якщо плюсом ще була допомога від ООН чи іншої організації, також декларувати не потрібно. Вона мала ще й зарплату від українського роботодавця? Так само подавати декларацію не потрібно.

Коли доведеться задекларувати іноземну допомогу

А от якщо українські біженці мають інші підстави для подання декларації, то це вже інша справа. Наприклад (але не тільки), претендують на податкову знижку, отримали дохід від оренди, отримали нецільову благодійну допомогу більше 3470 грн за весь 2022 рік, мають зарплату за роботу за кордоном.

Якщо українці залишились резидентами України*, в декларації потрібно показати всі доходи, в тому числі й закордонну допомогу біженця. Як це зробити, читайте у нашій статті «Грошова допомога ВПО та біженцям: «танці» з декларацією» цього номера.

* Детальніше про це читайте у статті «Резидентський статус фізособи» // «Податки & бухоблік», 2023, № 19.

Також законодавці передбачили план дій на випадок, якщо раптом платнику податків, що отримав допомоги біженця, надійде податкове повідомлення-рішення за неподання або несвоєчасне подання декларації. Такий документ вважатиметься скасованим (відкликаним) з дня набрання чинності відповідним законом, про який зараз говоримо.

Обачно. Адже закон може не встигнути набути чинності до кінця деклараційної кампанії. Хоча він стрімко йде кар’єрними сходинками, отримуючи необхідні підписи.

Отже, наразі можна видихнути і схрестити пальці, аби законопроєкт № 7632 успішно отримав президентський підпис. І тоді точно на одну проблему стане менше.

Висновки

  • Усіх збентежила новина про те, що закордонну допомогу українським біженцям, яку вони отримали разом із тимчасовим захистом, треба задекларувати, хоча і без зазначення (сплати) ПДФО і ВЗ.
  • Уже на фінішній прямій маємо законопроєкт № 7632, який скасує необхідність такого декларування.
  • Якщо українець залишився податковим резидентом України і повинен подати декларацію з інших підстав (податкова знижка, іноземні доходи тощо), задекларувати потрібно всі доходи, в тому числі допомогу біженця.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі