Теми статей
Обрати теми

Які лікарі матимуть право формувати медвисновки

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
МОЗ своїм наказом від 05.06.2023 № 1012 (далі — наказ № 1012) вніс зміни до Порядку № 1066* та Порядку № 2136**, тим самим окресливши перелік лікарів, які матимуть право формувати медвисновки про тимчасову непрацездатність та медвисновки про народження. Хто ці щасливчики, розкажемо далі.

* Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затверджений наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066.

** Порядок формування та видачі медичних висновків про народження в Реєстрі медичних висновків електронної системи охорони здоров’я, затверджений наказом МОЗ від 18.09.2020 № 2136.

Медвисновки про тимчасову непрацездатність

Медвисновок про тимчасову непрацездатність — це електронний документ, що засвідчує тимчасову непрацездатність пацієнта та є підставою для створення е-лікарняного.

На сьогодні у п. 2 Порядку № 1066 зазначено, що:

а) формування медвисновків в Реєстрі здійснюють лікуючі лікарі суб’єктів господарювання;

б) не мають права на формування медвисновків: лікарі центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, станцій переливання крові, закладів судово-медичної експертизи, бальнеологічних лікарень, грязелікарень, косметологічних і курортних поліклінік; лікуючі лікарі суб’єктів господарювання всіх форм власності при косметологічних втручаннях без медичних показань.

Завдяки наказу № 1012 ця норма буде доповнена новим абзацом (абз. 3), згідно з яким формувати медвисновки про тимчасову непрацездатність відповідної категорії в Реєстрі медвисновків матимуть право лікуючі лікарі, які одночасно відповідають таким вимогам:

— перебуватимуть на лікарських посадах згідно з переліком, наведеним у додатку 1 до Порядку № 1066;

— матимуть лікарські спеціальності згідно з переліком, наведеним у додатку 2 до Порядку № 1066.

Давайте познайомимося з цими додатками поближче.

Додаток 1 являє собою таблицю, в якій наведено категорії медвисновків, які зможе формувати лікуючий лікар, займаючи ту чи іншу лікарську посаду.

Так, наприклад, «завідувач» матиме право формувати медвисновки будь-якої категорії. Водночас лікар-педіатр матиме право сформувати медвисновки лише таких категорій, як:

— «Захворювання або травма загального характеру»;

— «Догляд за хворою дитиною»;

— «Обсервація, самоізоляція під час дії карантину з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2»;

— «Карантин».

У додатку 2 зазначені лікарські спеціальності, маючи які, лікарі зможуть формувати медвисновки про тимчасову непрацездатність тієї чи іншої категорії.

Наприклад, лікар із спеціальністю «Терапія» зможе сформувати медвисновки будь-яких категорій, окрім:

— «Догляд за хворою дитиною»;

— «Ортопедичне протезування».

Зверніть увагу, що інформація про лікуючого лікаря, яким установлено факт тимчасової непрацездатності та який сформував та підписав медвисновок, зазначається лише в такому медичному висновку.

Тому роботодавець ці дані не побачить:

— ані у е-лікарняному (такі дані в електронному листку непрацездатності не наводяться);

— ані у медвисновку (такий документ пацієнт взагалі не має надавати страхувальнику, оскільки він містить конфіденційну інформацію).

Це гарна новина. Адже особам, уповноваженим з призначення страхових виплат, не доведеться перевіряти, чи мав право лікар працівника формувати той чи інший медвисновок.

Разом з тим роботодавець, як і раніше, може звернутися до органу ПФУ щодо перевірки обґрунтованості видачі того чи іншого листка непрацездатності, сформованого на підставі медвисновку певної категорії.

Як це зробити — читайте у статті «Необґрунтований лікарняний: що робити роботодавцю» // «Оплата праці», 2023, № 7 (ср. ).

Медвисновки про народження

Медвисновок про народження — електронний документ, що містить висновок лікаря про факт народження дитини та є підставою для реєстрації народження дитини в органах державної реєстрації актів цивільного стану (п. 3 Порядку № 2136).

На сьогодні у п. 2 Порядку № 2136 зазначено, що медвисновки про народження зобов’язані видавати заклади охорони здоров’я та фізичні особи — підприємці, які:

— одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики за спеціальністю «акушерство та гінекологія»;

— надають медичну допомогу при пологах.

Проте ця норма буде доповнена новими абзацами, в яких буде деталізовано перелік осіб, що мають право формувати медвисновки про народження в Реєстрі медвисновків. Такі повноваження отримають лікарі, які одночасно відповідатимуть наступним вимогам:

1) маимуть лікарські спеціальності:

— акушерство і гінекологія;

— неонатологія;

— педіатрія;

2) перебуватимуть на лікарських посадах:

— завідувач;

— заступник з числа лікарів (генерального директора, директора, головного лікаря, головного державного санітарного лікаря, начальника, завідувача);

— лікар-педіатр;

— лікар-акушер-гінеколог;

— лікар-педіатр-неонатолог.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі