Теми статей
Обрати теми

Допомога на поховання родича: як матеріально підтримати працівника

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
У працівника померла мати. Як ми можемо йому фінансово допомогти? Які будуть податкові наслідки?

Матеріальну підтримку в разі смерті родича можна отримати від ПФУ та від роботодавця. Давайте розберемо окремо кожен варіант.

Допомога від ПФУ

Через роботодавця. У допомозі на поховання члена сім’ї (у нашому випадку матері) від Пенсійного фонду є одна важлива фішка: її нададуть лише у випадку, якщо родич перебував на утриманні застрахованої особи (сина). Це пряма норма з ч. 1 ст. 20 Закону про соцстрахування*.

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

Що вважати утриманням? Утримуваними є особи, які не мали самостійних джерел засобів до існування, наприклад, не одержували зарплату, пенсію тощо (ч. 2 ст. 20 Закону № 1105).

Припустимо, що мати працівника також працювала й отримувала зарплату чи інший офіційний дохід. Тоді працівник не може отримати допомогу на поховання матері за своїм основним місцем роботи. Аргумент простий: вона хоч і була членом його сім’ї, проте мала самостійне джерело доходу.

Водночас підкажіть працівникові, що він може звернутися до роботодавця за основним місцем роботи померлої матері для отримання такої допомоги.

Розмір допомоги на поховання наразі становить 4100 грн. Він визначений постановою Правління ПФУ від 26.12.2022 № 29-1.

Допомогу надають застрахованій особі, члену її сім’ї або іншим юридичним чи фізичним особам, які здійснили поховання.

Детальніше про це читайте у статтях «Допомога на поховання від ПФУ» // «Податки & бухоблік», 2023, № 48 та «Допомога на поховання: формуємо заяву-розрахунок на порталі ПФУ» // «Податки & бухоблік», 2023, № 46.

Напряму. А якщо мати була пенсіонеркою і отримувала пенсію? У цьому разі працівник також може звернутись до ПФУ для отримання допомоги на поховання пенсіонера. Про порядок дій і розмір допомоги можна дізнатись на порталі Дія чи офіційному сайті ПФУ.

Допомога від роботодавця

Роботодавець не зобов’язаний надавати допомогу на поховання померлого працівника чи його родича, але може.

Проте тут найчастіше цікавить питання неоподаткування такої виплати ПДФО і автоматично ВЗ. Норми ПКУ виділяють кілька можливих варіантів неоподаткування ПДФО виплати на поховання. І все залежить від того, хто саме надає допомогу. Ми навели їх у таблиці нижче.

Неоподаткування ПДФО допомоги на поховання

Від профспілки

Від роботодавця померлої працівниці

Від роботодавця працівника-сина

Не оподатковуються кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на поховання платника податку:

Не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу для ПСП — для 2023 року це 3760 грн (п.п. 170.1.3, абз. 1 п.п. 169.4.1 ПКУ)

професійною спілкою (абз. «а» п.п. 165.1.22 ПКУ). Сума не обмежується. Важливо, що неоподатковувана допомога може бути надана на поховання як члена профспілки, так і члена його сім’ї. При цьому розмір такої неоподатковуваної допомоги ПКУ не обмежений

роботодавцем такого померлого платника податку за його останнім місцем роботи (у тому числі перед виходом на пенсію) у розмірі, що не перевищує подвійний розмір доходу, який дає право на ПСП. Тобто для 2023 року це 7520 грн. Сума перевищення остаточно оподатковується під час її нарахування, виплати, надання (абз. «б» п.п. 165.1.22, абз. 1 п.п. 169.4.1 ПКУ)

Отже, якщо йдеться про роботодавця самого працівника, то без оподаткування ПДФО/ВЗ можна надати стандартну нецільову благодійну допомогу в розмірі 3760 грн на рік.

Водночас він може звернутись за такою допомогою до останнього роботодавця своєї померлої матері. Для такого роботодавця неоподатковувана сума допомоги є вдвічі більшою (7520 грн).

Ну а якщо працівник є чи його померла мати була членом профспілки, то така спілка може допомогти без ризику оподаткування взагалі без обмеження по сумі.

Висновки

  • Працівник може отримати допомогу на поховання від ПФУ незалежно від того, померла особа мала роботу, не мала доходу, була пенсіонеркою.
  • Профспілка, роботодавець працівника та/чи його померлої матері можуть надати допомогу на поховання.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі