Теми статей
Обрати теми

Помилка при утриманні аліментів: як можна виправити?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
У липні 2023 року з працівника утримали аліменти у сумі меншій, ніж потрібно. Утримання проведено в розмірі 25 % від зарплати (постанова виконавця), але без урахування сум середньої зарплати за період відрядження. Як можна виправити зазначену помилку?

Види помилок

У цьому випадку слід розуміти, який вид помилки допущено: лічильну чи нелічильну. До лічильних помилок належать помилки через неточності в обчисленнях, повторне нарахування заробітної плати за один і той самий період тощо (п.п. 1 п. 24 постанови № 13*). Тобто це: механічні помилки, арифметичні помилки, помилки через збій у бухгалтерській програмі.

* Постанова Пленуму ВСУ «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці» від 24.12.99 № 13.

Нелічильні помилки — це помилки, пов’язані з неправильним застосуванням нормативної бази, положень колдоговору. Так, нелічильною буде помилка, допущена в результаті неправильного застосування:

— законів та підзаконних актів;

— колдоговору, внутрішніх нормативних актів роботодавця.

У ситуації, що розглядається, працівник отримав на руки зарплату за липень 2023 року в більшій сумі, ніж йому належало, оскільки із цієї суми були недоутримані аліменти. Причому відбулось це через нелічильну помилку. Фактично бухгалтер неправильно застосував норми Переліку № 146* — документа, в якому позначена база для утримання аліментів.

* Перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затверджений постановою КМУ від 26.02.93 № 146.

Утримання аліментів проводиться, зокрема, із зарплати, що зберігається під час виконання державних і громадських обов’язків, та в інших випадках збереження середньої зарплати

Про це чітко зазначено у п.п. 6 п. 1 Переліку № 146. Тобто із середньої зарплати за час відрядження також потрібно було утримати аліменти.

А раз мова йде про нелічильну помилку, то просто взяти й утримати суму аліментів, якої не вистачає, роботодавець не має права. Тож як бути у цій ситуації? Давайте з’ясуємо.

Вирішуємо ситуацію

Для вирішення ситуації необхідно отримати добровільну згоду працівника на доутримання суми аліментів у наступному місяці. Він може написати заяву на утримання суми аліментів, якої не вистачає, причому в такій заяві працівник повинен чітко зазначити, із зарплати за який місяць він згоден провести додаткове відрахування та в якому розмірі.

Якщо працівник відмовиться, то стягнути необхідну суму доведеться з винної особи, яка допустила нелічильну помилку, тобто з бухгалтера. Нагадаємо: працівники, які не є посадовими особами, несуть матеріальну відповідальність у розмірі прямої дійсної шкоди, але не більше свого середнього місячного заробітку (ч. 1 ст. 132 КЗпП).

Подання звіту

За «примусовими» аліментами (за виконавчими документами), які утримують роботодавці із зарплати працівників, установлена обов’язковість звітування такого роботодавця перед виконавцем. Порядок і механізм звітування визначений Інструкцією № 512/5*. Форма Звіту про здійсненні відрахування і виплати наведена в додатку 9 до Інструкції № 512/5.

* Інструкція з організації примусового виконання рішень, затверджена наказом Мін’юсту від 02.04.2012 № 512/5.

Звітування за аліментами відбувається роботодавцем:

— щомісячно;

— після закінчення строку відповідних виплат;

— у разі звільнення працівника.

Важливо розуміти, що «аліментне» доутримання потрібно відобразити у Звіті про здійснені відрахування і виплати. Оскільки такий Звіт заповнюють за фактом, доутримання аліментів, на наш погляд, потрібно показати в поточному звіті разом з іншою сумою аліментів, утриманою у звітному місяці. Виправляти попередній звіт не потрібно.

Детальніше про сплату та перерахування аліментів читайте у статті «Аліменти під час дії воєнного стану: утримуємо, перераховуємо, звітуємо» // «Оплата праці», 2022, № 20.

Висновки

  • Аліменти стягуються з усіх видів заробітку, у тому числі із середньої заробітної плати за період відрядження.
  • У ситуації з недоутриманою сумою аліментів йдеться про нелічильну помилку, тому за власною ініціативою стягнути «зайве» з працівника роботодавець не має права.
  • Якщо працівник дає згоду на утримання, то у заяві він зазначає суму коштів, яку дозволяє відраховувати зі своєї зарплати.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі