Теми статей
Обрати теми

Перенесення щорічної відпустки: коли це можливо

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Щороку роботодавці складають графіки, за якими потім надають відпустки працівникам. Однак може статися так, що через «життєві» обставини відпустку когось із працівників доведеться перенести на інший, ніж зазначений у графіку, період. В яких випадках це можливо, розкажемо далі.

Коли переноситься щорічна відпустка

Усі випадки перенесення/подовження щорічної відпустки можна поділити на три групи:

1) перенесення відпустки за вимогою працівника;

2) перенесення/продовження відпустки через непередбачені обставини;

3) перенесення відпустки з ініціативи роботодавця.

Розглянемо кожну групу випадків окремо.

Перенесення за вимогою працівника

За певних обставин роботодавець зобов’язаний (!) перенести щорічну відпустку працівника за його вимогою. Такі обставини наведені у ч. 1 ст. 11 Закону про відпустки* (див. рис. 1).

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

img 1

Рис. 1. Коли щорічна відпустка переноситься за вимогою працівника

* ч. 11 ст. 10 Закону про відпустки.

** ст. 21 Закону про відпустки.

Зверніть увагу, незважаючи на те, що у перелічених вище випадках роботодавець зобов’язаний перенести відпустку працівника на інший період, сам період, на який буде перенесена відпустка, сторони мають узгодити разом.

Тобто працівник має написати заяву з вимогою перенести відпустку на інший період (період, на який слід перенести відпустку, він вказує у заяві). На підставі заяви працівника (у разі згоди) роботодавець видає відповідний наказ (розпорядження).

Зразок наказу про перенесення відпустки за заявою працівника шукайте у журналі «Кадровику», № 4.

Перенесення з ініціативи роботодавця

На перенесенні відпустки працівника може наполягати й роботодавець (власник або уповноважений ним орган).

Тоді, як виняток, щорічна відпустка працівника може бути перенесена на інший період. Але! Лише в одному випадку та з дотриманням низки умов, передбачених ч. 3 ст. 11 Закону про відпустки (див. рис. 2)

img 2

Рис. 2. Коли щорічна відпустка переноситься за ініціативою роботодавця

Зверніть увагу! Важливою умовою для перенесення відпустки за ініціативою роботодавця є згода працівника на такі дії.

Якщо працівник не проти перенести відпустку на інший період (є його письмова згода), роботодавець видає відповідний наказ (розпорядження), з яким працівника ознайомлюють під підпис.

Зразок наказу про перенесення відпустки за ініціативою роботодавця шукайте у журналі «Кадровику», № 4.

Якщо працівник відмовляється від перенесення відпустки, то йому надається щорічна відпустка у період, передбачений графіком відпусток.

Перенесення/подовження через непередбачені обставини

Причиною перенесення відпустки можуть стати й непередбачені обставини. Такі обставини перелічені у ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки (див. рис. 3).

img 3

Рис. 3. Непередбачені обставини, через які може бути перенесена/подовжена щорічна відпустка

* Лист Мінекономіки від 18.08.2023 № 4706-05/43457-09 — див. статтю «Мобілізація відпускника: чи можна перенести відпустку?» // «Оплата праці», 2023, № 16

Зверніть увагу! Непередбачені обставини можуть настати до або під час щорічної відпустки. Тоді можливі два варіанти подальших дій.

Варіант 1. Непередбачені обставини настали ДО початку щорічної відпустки.

В такому разі щорічну відпустку переносять на інший період. Для цього:

— працівник пише заяву із проханням перенести відпустку та вказує відповідну причину й період, на який бажає перенести відпустку;

— роботодавець видає наказ (розпорядження), яким скасовує раніше виданий наказ про відпустку та оформлює новий, погоджений із працівником, період надання відпустки.

Варіант 2. Непередбачені обставини настали під час відпустки.

Тоді невикористану частину відпустки:

— або надають після закінчення дії причин, що перервали відпустку (тобто відпустку продовжують на дні, не використані через непередбачені обставини);

— або переносять на інший період з дотриманням вимоги ст. 12 Закону про відпустки (основна безперервна частина щорічної відпустки повинна становити не менше 14 календарних днів).

Хто визначає, продовжувати відпустку чи переносити? Раніше вважалося, що це питання потребує погодження між працівником та роботодавцем (див. листи Мінсоцполітики від 21.03.2019 № 369/0/206-19 та від 25.07.2019 № 1115/0/206-19).

Однак згодом Верховний Суд дійшов висновку (див. постанову від 13.10.2020 у справі № 712/9213/18), що:

для продовження відпустки, яка перервала хворобу, працівнику не потрібно подавати заяву, оскільки відпочинок поновлюється після перерви автоматично. Єдиним обов’язком працівника є повідомлення роботодавця (у будь-якій формі) про тимчасову непрацездатність;

перенесення вимагає згоди роботодавця та ініціативи працівника. Тобто працівник має подати роботодавцю заяву з проханням перенести відпустку, в якій зазначити бажану дату перенесення. Після того як роботодавець та працівник погодять нову дату відпустки, видають відповідний наказ (розпорядження).

Нюанс. Якщо працівник належить до пільгової категорії працівників, які мають переважне право на відпустку, роботодавець надає такому працівнику відпустку в будь-який зручний для нього час.

Зразки документів про перенесення відпустки через хворобу працівника шукайте у журналі «Кадровику», № 4:

заява;

наказ.

Висновки

  • Перенесення періоду щорічної відпустки, зазначеної у графіку відпусток, можливе за вимогою працівника, за ініціативою роботодавця та через непередбачені обставини.
  • Працівник може вимагати перенесення відпустки у разі порушення роботодавцем терміну повідомлення про дату початку відпустки та/або строку виплати відпускних.
  • Як виняток, перенесення відпустки може вимагати роботодавець (якщо щорічна відпустка працівника несприятливо відіб’ється на нормальному ході роботи підприємства).
  • До непередбачених обставин, через які може бути перенесена/продовжена відпустка, відносять: хворобу, виконання працівником державних або громадських обов’язків (без збереження зарплати) тощо.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі