Теми статей
Обрати теми

Лікарняний у відпустці до 3 років: чи оплачувати працюючій жінці

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
У липні 2023 року працівниця вийшла на роботу на умовах неповного робочого часу, не перериваючи відпустку для догляду за дитиною до 3 років. А 10 листопада 2023 року вона захворіла. Чи оплачувати працівниці лікарняний лист? І якщо так, то які нюанси при цьому слід урахувати?

Відпустка до 3 років & вихід на роботу

Зазвичай відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років (далі — відпустка до 3 років):

— розпочинається після відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;

— триває, доки дитині не виповниться 3 роки (лист Мінпраці від 17.08.2010 № 246/13/116-10).

Тоді в найближчий робочий день, наступний після виповнення дитині 3 років, працівниця має стати до роботи.

Але буває й так, що жінка вирішує вийти на роботу раніше (тобто до закінчення відпустки до 3 років). Це не заборонено законодавством. Проте такий вихід можна оформити двома способами.

Спосіб 1. Працівниця перериває відпустку до 3 років і виходить на роботу на умовах неповного робочого часу.

Пам’ятайте, що на прохання жінки, яка має дитину віком до 14 років, роботодавець зобов’язаний встановлювати їй неповний робочий день або неповний робочий тиждень (ст. 56 КЗпП).

В такому разі працівниця, яка перервала відпустку до 3 років і вийшла на роботу на умовах неповного робочого часу, має всі права і гарантії як звичайна працююча жінка.

Спосіб 2. Працівниця, НЕ перериваючи відпустку до 3 років, виходить на роботу на умовах неповного робочого часу. Зробити це дозволяє ч. 9 ст. 179 КЗпП.

У запитанні, що ми розглядаємо, мова йде про другий спосіб. І це не дивно, адже якщо працівниця перебуває у відпустці до 3 років і не працює, то їй лікарняні виплачуються. А ось із другим варіантом зараз розберемося.

Якщо захворіє сама працівниця

Нагадаємо, що оплата днів тимчасової непрацездатності працівника (як за рахунок ПФУ, так і за рахунок роботодавця) здійснюється у разі одночасного виконання трьох умов (ст. 15 Закону про соцстрахування*, п. 2 Порядку № 440**):

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

** Порядок оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затверджений постановою КМУ від 26.06.2015 № 440.

— працівник є застрахованою особою;

— через тимчасову непрацездатність він втрачає заробіток (повністю або частково);

— не має підстав для відмови в оплаті днів тимчасової непрацездатності.

У працівниці, яка працює у відпустці до 3 років, всі ці умови виконуються. Так:

— вона є застрахованою особою (перебуває у трудових відносинах з роботодавцем, який за неї сплачує ЄСВ);

— в разі тимчасової непрацездатності працівниця втрачає заробіток;

— хвороба у період роботи та одночасного перебування у відпустці до 3 років прямо не вказана у випадках, у яких роботодавець має відмовити жінці в оплаті днів тимчасової непрацездатності (перелічені у ст. 16 Закону про соцстрахування). У цій статті вказано саме перебування у відпустці за свій рахунок. Але ж у цьому випадку працівниця ще ж і працює.

Відповідно

лікарняний лист, виписаний працівниці, яка, не перериваючи відпустку до 3 років, вийшла на роботу на умовах неповного робочого часу, роботодавець повинен оплатити на загальних підставах

Як бачите, в разі хвороби самої працівниці вона не втрачатиме право на оплату днів тимчасової непрацездатності, навіть перебуваючи у відпустці до 3 років.

Ба більше, до страхового стажу працівниці потраплять:

— і місяці роботи на умовах неповного робочого часу у період відпустки до 3 років;

— і місяці перебування у відпустці до 3 років до виходу на роботу (ЄСВ сплачується з бюджету у розмірі мінімального внеску — див. ч. 1 ст. 14 Закону про соцстрахування).

Крім того, у розрахунку середньоденної зарплати:

візьмуть участь: зарплата, нарахована жінці за період відпустки до 3 років, і дні, протягом яких жінка працювала у відпустці до 3 років;

не братимуть участі дні перебування працівниці у відпустці до 3 років до її виходу на роботу (поважна причина).

А ось якщо захворіє дитина такої працівниці, що робити з таким лікарняним?

Якщо захворіє дитина

Відповідно до ч. 3 ст. 15 Закону про соцстрахування, допомога по тимчасовій непрацездатності для догляду за хворою дитиною віком до 14 років виплачується:

— застрахованій особі (яка здійснюватиме догляд за дитиною);

— з першого дня хвороби дитини, але не більш як за 14 календарних днів.

Виняток — коли необхідне сумісне перебування із дитиною під час її госпіталізації або лікування в санаторно-курортному закладі. Тоді лікарняні за рахунок ПФУ виплачуються з першого дня за весь час перебування застрахованої особи у стаціонарі / в санаторно-курортному закладі разом із хворою дитиною.

Водночас у п. 3.15 Інструкції № 455* зазначено: якщо мати, яка доглядає за хворою дитиною, перебуває у цей час у відпустці до 3 років (незважаючи на те, працює вона у цей період чи ні), листок непрацездатності по догляду за хворою дитиною їй не видається.

* Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 № 455.

Ба більше, якщо всупереч цій забороні працівниці все ж таки буде видано лікарняний по догляду за хворою дитиною, роботодавець не повинен був його оплачувати.

На цьому наполягало Мінсоцполітики у своєму листі від 28.08.2014 № 421/18/99-14 (навіть після скасування допомоги до 3 років).

Проте на сьогодні:

Інструкція № 455 визначає порядок і умови видачі виключно паперових листків непрацездатності (наразі їх виписують у дуже виняткових випадках — див. статтю «Паперові лікарняні: коли їх оформлюють» // «Оплата праці», 2022, № 23;

Порядок № 1066* (визначає порядок формування медвисновків) не містить заборони щодо формування медвисновку категорії «Догляд за хворою дитиною» у період відпустки до 3 років;

* Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затверджений наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066.

— у ч. 6 ст. 15 Закону про соцстрахування зазначено, що допомога по тимчасовій непрацездатності для догляду за хворою дитиною віком до 14 років не надається, якщо застрахована особа перебувала у цей час у щорічній (основній чи додатковій) відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням або творчій відпустці.

Тому

якщо у застрахованої особи, яка працює неповний робочий час у період відпустки до 3 років, настає такий страховий випадок, як догляд за хворою дитиною, то допомога по тимчасовій непрацездатності надається їй на загальних підставах

Це нещодавно підтвердив ПФУ у своєму листі від 22.11.2023 № 43354-49563/К-03/8-2800/23 (текст листа неведено нижче).

Отже, лікарняний на хвору дитину працюючій жінці, яка одночасно перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, роботодавець також повинен оплатити.

Висновки

  • Працівниця може вийти на роботу на умовах неповного робочого часу до закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років, навіть не перериваючи її.
  • Якщо така працівниця захворіє, роботодавець повинен оплатити жінці лікарняний на загальних підставах.
  • Якщо захворіє дитина працівниці, то лікарняний по догляду за хворою дитиною також оплачується на загальних підставах.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі