Теми статей
Обрати теми

Компенсація за затримку виплати зарплати: 7 популярних запитань

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Сьогоднішньою темою для статті ми обрали компенсацію за затримку виплати зарплати. Останнім часом вона дуже актуальна, адже, на жаль, виплата зарплати затримується все більше. Тому у цій публікації зібрано найпопулярніші запитання про компенсацію затримки виплати зарплати та відповіді на них.

1. Що таке компенсація за затримку виплати зарплати?

Компенсація працівникам зарплати у зв’язку із порушенням строків її виплати — це, по суті, компенсація втрати частини зарплати у зв’язку із інфляцією. Тобто виплата зарплати затримується — з часом її сума у зв’язку з інфляцією знецінюється. Тому законодавством передбачений механізм компенсації такого знецінення.

Розрахунок компенсації провадиться відповідно до індексу зростання цін (далі — ІСЦ) на споживчі товари і тарифів на послуги у порядку, встановленому чинним законодавством, за період затримки виплати (ст. 34 Закону про оплату праці*).

* Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 № 108/95-ВР.

Порядок виплати і механізм розрахунку компенсації зарплати врегульовані у Законі № 2050* і Порядку № 159**.

* Закон України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати» від 19.10.2000 № 2050-III.

** Порядок проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати, затверджений постановою КМУ від 21.02.2001 № 159.

2. Коли нараховувати і виплачувати компенсацію за затримку зарплати?

Нарахування компенсації проводять за одночасним виконанням таких умов:

— коли виплачують зарплату із затримкою на один календарний місяць і більше (ст. 2 Закону № 2050);

— затримка виплати зарплати виникла з вини роботодавця.

Нарахування і виплата компенсації проводиться у тому ж місяці, у якому здійснюється виплата заборгованості за відповідний місяць (п. 5 Порядку № 159). Тобто вона нараховується одноразово, безпосередньо у місяці, в якому проводиться виплата затриманої зарплати.

При цьому для кожної окремої суми виплати заборгованої зарплати компенсація розраховується окремо.

Наприклад, роботодавець заборгував зарплату за березень 2023 року, виплачує цей борг частинами: одну частину у листопаді, а другу у грудні 2023 року. Компенсацію за затримку виплати зарплати рахуємо окремо під кожну суму виплати. Відповідно у листопаді і грудні 2023 року.

3. Як розрахувати суму компенсації?

Для розрахунку компенсації затримки виплати зарплати (К) треба мати 2 показники.

Перший показник — коефіцієнт компенсації (Кк), тобто приріст ІСЦ. Він визначається у відсотках. Його обчислюють, перемножуючи всі місячні ІСЦ за період невиплати доходу (наростаючим підсумком). А потім знаходять приріст ІСЦ. При цьому місяць, за який заборгованість виплачується, не ураховується (п. 4 Порядку № 159).

І ще такий нюанс: якщо ІСЦ не перевищує 100 %, то компенсацію не треба розраховувати (інфляція не «з’їдає» частину зарплати).

Щоб не розраховувати Кк самостійно, ми щомісяця публікуємо зручний довідник-таблицю з детальною інструкцією для його використання. Отже, вже розрахований Кк можете брати з нашого довідника.

Другий показник — чиста сума заборгованості (С). Це своєчасно не виплачена чиста сума зарплати (після утримання податків і обов’язкових платежів).

Отже, розраховуємо суму компенсації, відповідно до п. 4 Порядку № 159 за такою формулою:

К = С х Кк : 100.

Розрахунок суми компенсації за один місяць заборгованості зарплати розглянемо на прикладі.

Приклад. Працівнику 21 липня 2023 року (у встановлений колдоговором строк) виплатили зарплату за першу половину місяця. Чиста сума авансу після оподаткування становить 3066,66 грн. Решту чистої зарплати за липень 3373,34 грн (8000,00 грн (нараховано) - 1440,00 грн (ПДФО) - 120,00 грн (ВЗ) - 3066,66 грн (виплачений аванс)) у встановлений строк у серпні не виплатили, а виплатили тільки у грудні 2023 року.

Для розрахунку суми компенсації за затримку виплати зарплати нам потрібно два показники С та Кк. Показник С у нас наведений у прикладі. Це чиста сума зарплати (на руки), яка виплачується в грудні. І вона становить 3373,34 грн.

Знайдемо показник Кк. Якщо обчислювати його самостійно, то треба перемножити ІСЦ за період з серпня по листопад 2023 року і знайти приріст ІСЦ.

Згідно з даними Держстату, які ми також розміщуємо на своєму сайті, індекс інфляції, або ІСЦ (у відсотках) становив:

— серпень — 98,6;

— вересень — 100,5;

— жовтень — 100,8;

— листопад — 100,5.

Розрахунок Кк буде таким. Спочатку перемножимо ІСЦ:

98,6 : 100 х 100,5 : 100 х 100,8 : 100 х 100,5 : 100 х 100 = 100,4 %.

Потім знайдемо приріст ІСЦ, або Кк:

100,4 - 100 = 0,4 (%).

Проте є легший спосіб визначення Кк. Як ми писали вище, можна просто скористатися нашим довідником для виплати боргів у грудні 2023 року (див. статтю «Компенсація: виплата зарплатних боргів у грудні 2023 року» // «Оплата праці», 2023, № 23).

Отже, при виплаті боргу за липень 2023 року у грудні 2023 року Кк становитиме 0,4 %.

Знайдемо суму компенсації:

3373,34 х 0,4 : 100 = 13,49 (грн).

Зауважте, якщо, наприклад, у грудні 2023 виплачувалася б заборгована сума зарплати за серпень, вересень 2023 року, то відповідно для кожного з цих місяців сума компенсації розраховувалася б окремо.

4. Чи враховується сума компенсації при порівнянні зарплати з МЗП при визначенні трудової доплати?

Ні, ця виплата іде «зверху». Сума компенсації за затримку виплати зарплати не враховується при визначенні доплати до МЗП (див. лист Мінсоцполітики від 17.02.2017 № 394/0/101-17/282).

5. Чи звільняється від нарахування компенсації за затримку виплати зарплати підприємство у період воєнного стану?

Відразу відмітимо — ні. І ось чому. Трудове законодавство у період воєнного стану діє з урахуванням норм Закону № 2136*.

* Закон України Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану від 15.03.2022 № 2136-IX.

Статтею 10 Закону № 2136 врегульовані працеоплатні питання. Зокрема такі. Заробітна плата виплачується працівнику на умовах, визначених трудовим договором.

Для забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання зарплати роботодавець повинен вживати всіх можливих заходів.

Разом із цим роботодавець звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання щодо строків оплати праці, якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили.

Як бачите, воєнний стан суттєво нічого не змінює щодо загальнообов’язкових термінів виплати зарплати, які мають бути встановлені у внутрішніх документах роботодавця, у трудовому договорі. Також Законом № 2136 установлений обов’язок роботодавця вжити всіх можливих заходів для своєчасної виплати зарплати.

І тільки в разі, якщо роботодавець доведе, що не з його вини, а через бойові дії він порушив строки виплати, то це звільняє його від відповідальності і, відповідно, від нарахування компенсації за затримку виплати. Проте довести непричетність до затримки не так вже й просто.

Для цього у роботодавця мають бути внутрішні документи, які підтверджують обставини, що спричинили несвоєчасну виплату зарплати (акти, що фіксують руйнування, доповідні та пояснювальні записки тощо), офіційні документи, які вказують, що на території, де знаходиться підприємство, велися бойові дії. Крім того, роботодавець може звернутися до ТПП (торгово-промислової палати України) для засвідчення форс-мажорних обставин.

При цьому звільнення роботодавця від відповідальності за несвоєчасну оплату праці не звільняє його від обов’язку виплати зарплати.

6. Як сума компенсації впливає на розрахунок середньої зарплати?

Середня за Порядком № 100. При розрахунку середньоденної зарплати для розрахунку відпускних, а також інших виплат, які обчислюються виходячи з двомісячного розрахункового періоду, компенсація участі не бере. Адже відповідно до п.п. «л» п. 4 Порядку № 100* при обчисленні середньої заробітної плати компенсація працівникам втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням термінів її виплати не враховується.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

Лікарняна/декретна середня. А от до розрахунку середньоденної зарплати для обчислення допомоги по тимчасовій непрацездатності і допомоги по вагітності та пологах, компенсація за затримку виплати включається.

Річ у тім, що до виплат, які враховуються при обчислення середньоденної зарплати, включається нарахована за розрахунковий період (12 календарних місяців) зарплата, на яку нарахований ЄСВ (п. 3 постанови № 1266*).

* Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266.

Компенсація за затримку виплати зарплати включається до фонду оплати праці у складі додаткової зарплати (ст. 2 Закону про оплату праці, п.п. 2.2.8 Інструкції № 5*). І на неї нараховується ЄСВ.

* Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 № 5.

Отже, для обчислення лікарняної і декретної середньоденної зарплати компенсацію за затримку виплати зарплати треба включати.

7. Порушено строки розрахунку із звільненим працівником, чи нараховувати компенсацію за затримку розрахунку?

При звільненні працівника роботодавець зобов’язаний провести з ним остаточний розрахунок (виплатити всі суми, що йому належать) в день звільнення (ст. 116 КЗпП).

Якщо прострочити такий розрахунок, то за весь час затримки роботодавець має нарахувати звільненому працівнику середній заробіток (ст. 117 КЗпП). До речі, про нюанси нарахування середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні ви можете почитати у статтях «Календарні чи робочі дні? Як оплачувати час затримки розрахунку при звільненні» та «Середня за час затримки розрахунку: обчислення, оподаткування, звітність» // «Оплата праці», 2023, № 24.

І трапляється роботодавець, нараховуючи середній заробіток за затримку розрахунку, компенсацію за затримку виплати ігнорує. Проте це неправильно. Адже середній заробіток за час затримки розрахунку — це, по суті, «штраф» роботодавця на користь працівника, а компенсація за затримку виплати — це відшкодування втрати заробітку у зв’язку із інфляцією при запізненні у виплаті.

Отже, нарахування кожної з виплат переслідує різні цілі і врегульоване різною нормативкою. І в разі затримки виплати зарплати (остаточного розрахунку з працівником) на місяць і більше з вини роботодавця виникає обов’язок роботодавця нарахувати компенсацію за таку затримку.

Тому якщо заробіток нарахований, але при звільненні не виплачений, то компенсація за затримку виплати має бути нарахована і виплачена за загальними правилами.

Висновки

  • Компенсація зарплати у зв’язку із порушенням строку її виплати — це втрата зарплати у зв’язку з інфляцією при затримці її виплати.
  • Компенсація нараховується в разі затримки нарахованої, але не виплаченої зарплати із затримкою з вини роботодавця більше ніж на місяць.
  • Сума компенсації розраховується шляхом множення нарахованого доходу (після утримання податків і обов’язкових платежів), який заборговано, на індекс інфляції в період невиплати доходу (коефіцієнт компенсації).
  • При обчисленні середньої зарплати для розрахунку відпускних і інших виплат виходячи з двомісячного розрахункового періоду компенсація не враховується. При обчисленні лікарняної і декретної середньоденної зарплати компенсація враховується.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі