Теми статей
Обрати теми

Навчання в аспірантурі: чи включається до педстажу?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
У закладі загальної середньої освіти працює вчитель, який з 2013 по 2016 рік навчався за денною (очною) формою навчання в аспірантурі. Чи зараховується цей період до педагогічного стажу для призначення надбавки за вислугу років?

Хто має право?

Виплата надбавки за вислугу років педагогічним працівникам передбачена ч. 4 ст. 61 Закону про освіту* та Порядком № 78**. При цьому дія останнього поширюється на працівників, які займають посади згідно з Переліком № 963*** і на яких поширюються оплатні умови, встановлені для працівників закладів освіти.

* Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII.

** Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затверджений постановою КМУ від 31.01.2001 № 78.

*** Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 № 963.

Посада вчителя зазначена у цьому Переліку. Тому працівник, який займає зазначену посаду, має право на встановлення надбавки за вислугу років.

Відповідно до п. 1 Порядку № 78 надбавку установлюють у відсотковому значенні виходячи з посадового окладу (ставки зарплати) з урахуванням підвищень та без урахування інших доплат і надбавок. А також залежно від стажу педагогічної роботи (педагогічного стажу): понад 3 роки — 10 %, понад 10 років — 20 %, понад 20 років — 30 %.

Як обчислюється педстаж?

Педагогічний стаж, який дає право на одержання надбавки за вислугу років, визначається на підставі:

1) трудової книжки (у разі наявності);

2) відомостей про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Держреєстру загальнообов’язкового державного соцстрахування;

3) інших документів, які відповідно до законодавства підтверджують стаж роботи.

Такі вимоги встановлені у п. 6. Порядку № 78.

До педстажу педагогічним працівникам зараховується час роботи на посадах, передбачених Переліком № 963, а також окремі періоди, зазначені у п. 2 Порядку № 78. Детальніше про це читайте у статті «Надбавка за вислугу років для педагогів» // «Оплата праці», 2021, № 9 (ср. ).

Зауважимо: час навчання в аспірантурі серед таких періодів не згадується. Тому час навчання працівника з 2013 по 2016 рік за денною (очною) формою в аспірантурі не зараховується до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років.

Водночас зазначимо, що період навчання в аспірантурі включається до стажу наукової роботи для встановлення надбавки за такий стаж. Про це зазначено у ст. 35 Закону № 848*.

* Закон України «Про наукову і науково-технічну діяльність» від 26.11.2015 № 848-VIII.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі