Теми статей
Обрати теми

Бронювання працівників: запитували — відповідаємо

Кучерова Оксана, юрист
Оскільки новий порядок бронювання* діє всього лише перший місяць, на практиці це призводить до великої кількості запитань від наших читачів. Тож запитували — відповідаємо.

* Постанова КМУ «Деякі питання реалізації положень Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час» від 27.01.2023 № 76.

Обсяг бронювання

Скільки максимально можна забронювати?

У цілому забронювати можна не більше половини військовозобов’язаних працівників. За наявності обґрунтованої потреби — можна і більше.

Проте є і винятки з цього правила. Так, не діє 50 % обмеження:

— для державних органів: щодо військовозобов’язаних, які займають посади державної служби категорій «А» та «Б», керівників міністерств та їх заступників, керівників державних органів, органів державного управління, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, та їх заступників, керівників самостійних структурних підрозділів таких органів та їх заступників, а також працівників патронатних служб;

— для ОМС: щодо військовозобов’язаних, які займають посади першої — четвертої категорій посад в органах місцевого самоврядування;

— для підприємств, установ і організацій паливно-енергетичного комплексу, перелік яких затверджується Міненерго, а також щодо працівників спеціалізованих установ ООН, закордонних дипломатичних установ в Україні, представництв донорських установ, виконавців проєктів міжнародної технічної допомоги, представництв міжнародних організацій, міжнародних та українських неурядових організацій, які реалізують гуманітарні проєкти за кошти міжнародних партнерів, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Простіше кажучи, загальна чисельність військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню (50 відсотків кількості військовозобов’язаних на дату подання списку), визначається без урахування цих працівників.

Перебронювання раніше заброньованих

Чи потрібно заново бронювати працівників вже за новими нормами?

Ні. Вже заброньовані працівники можуть перейти на новий формат після завершення їхнього терміну бронювання. Всі накази, які діють, є чинними весь період наказу. Це підтверджує і Мінекономіки у листі від 06.02.2023 № 2704-20/4897-03 (ср. ).

«єВідрядження»

Чи буде діяти проєкт «єВідрядження»?

За інформацією від уряду, процедура «єВідрядження» втратила сенс, адже зараз можливості для бронювання трохи розширили, відповідно заброньовані особи і так матимуть змогу безперешкодно перетинати кордон за наявності необхідних документів.

Строк бронювання

На який період можливе бронювання?

Стандартний строк бронювання — не більше ніж на 6 місяців. Проте для органів державної влади та органів місцевого самоврядування — не більше періоду мобілізації, тобто не обмежується півріччям. Конкретний строк уже встановлює Мінекономіки у своєму рішенні.

Бронь на дефіцитні спеціальності

Чи можна бронювати дефіцитні спеціальності?

За новою постановою №76 для керівників та заступників керівників підприємств, які мають право на бронювання, є спеціальне правило: вони бронюються незалежно від їх військово-облікової спеціальності.

При цьому, важливо, щоб посада заступника керівника так і звучала у штатному розписі як «заступник керівника». Адже на це звертали увагу спеціалісти Мінекономіки на брифінгу від 03.02.2023.

І знову ж таки, для кожної категорії роботодавців є свої правила. Отже, незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності бронюються:

— в органах держвлади — військовозобов’язані, які займають посади державної служби категорій «А» та «Б», керівники міністерств та їх заступники, керівники державних органів, органів державного управління, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, та їх заступники, керівники самостійних структурних підрозділів таких органів та їх заступники, а також працівники патронатних служб;

— в ОМС — військовозобов’язані, які займають посади першої — четвертої категорій посад в органах місцевого самоврядування;

— військовозобов’язані працівники підприємств, установ і організацій паливно-енергетичного комплексу, перелік яких затверджується Міненерго;

— військовозобов’язані працівники спеціалізованих установ ООН, закордонних дипломатичних установ в Україні, представництв донорських установ, виконавців проєктів міжнародної технічної допомоги, представництв міжнародних організацій, міжнародних та українських неурядових організацій, які реалізують гуманітарні проєкти за кошти міжнародних партнерів, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі