Теми статей
Обрати теми

«Доглядовий» лікарняний для батька, коли мати дитини захворіла

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
На працівника (батька) оформлено лікарняний лист по догляду за дитиною. Підставою для цього стало те, що мати дитини, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, отримала травму (перелом руки). Що це за лікарняний і як його оплачувати?

«Доглядовий» лікарняний

Необхідність догляду за дитиною віком до трьох років у разі хвороби матері (іншої особи, яка фактично доглядає за цією дитиною), є одним із страхових випадків, коли надається допомога по тимчасовій непрацездатності. Це передбачено п. 5 ч. 1 ст. 15 Закону про соцстрахування*.

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

Підставою для призначення лікарняних по догляду за дитиною є належним чином оформлений листок непрацездатності. Порядок його оформлення залежить від форми лікарняного листа.

1. е-Лікарняний. Електронний лікарняний для батька формується на підставі медичного висновку категорії «Догляд за дитиною у разі хвороби особи, яка доглядає за дитиною».

Цей медвисновок створює лікуючий лікар матері (іншої особи, яка фактично доглядає за дитиною) на весь період її тимчасової непрацездатності на підставі (п. 6 розд. II Порядку № 1066*):

— медичного запису про матір (особу, яка фактично здійснює догляд за дитиною віком до 3 років);

— висновку про тимчасову непрацездатність батька (особи, яка здійснюватиме такий догляд).

* Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затверджений наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066.

2. Паперовий лікарняний. Листок непрацездатності у паперовій формі видається батьку (особі, яка доглядатиме за дитиною) у випадку хвороби матері, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років на період, коли вона за медичними висновками лікаря не може здійснювати такий догляд (п. 3.13 Інструкції № 455*).

* Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 № 455.

У такому разі лікарняний лист батьку (особі, яка доглядатиме за дитиною) виписує лікар-педіатр на підставі довідки з поліклініки чи стаціонару, що засвідчує захворювання матері (особи, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років).

Оплата «доглядового» лікарняного

Працююча особа, якій доведеться доглядати за дитиною, поки мати тимчасово непрацездатна, має право на компенсацію втраченого заробітку за такий період.

Але тут є особливості. Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за здоровою дитиною (в разі хвороби її матері) надається (ч. 5 ст. 15 3акону про соцстрахування):

— застрахованій особі, яка здійснює догляд за дитиною (в нашому випадку — батькові);

— з 1-го дня захворювання матері (іншої особи, яка фактично здійснює догляд за дитиною) за рахунок Пенсійного фонду;

за весь період непрацездатності матері (іншої особи, яка фактично здійснює догляд за дитиною);

— з урахуванням страхового стажу батька (визначається відповідно до ст. 17 Закону про соцстрахування).

До речі, самій матері, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років і не працює, у разі її хвороби допомога по тимчасовій непрацездатності не виплачується (лист ФСС ТВП від 04.12.2013 № 04-30-3449).

Увага! Допомога по тимчасовій непрацездатності в разі захворювання матері (іншої особи, яка фактично доглядає за дитиною), не надається, якщо застрахована особа (у нашому випадку — батько) перебувала в цей час:

— у щорічній (основній чи додатковій) відпустці;

— додатковій відпустці у зв’язку з навчанням;

— творчій відпустці.

Якщо ж листок непрацездатності для догляду за дитиною виходить за межі зазначеної вище відпустки, то такі дні (за межами відпустки) мають бути оплачені.

Приклад. Працівнику (батьку) надано щорічну відпустку з 6 по 19 лютого 2023 року. Але 16 лютого 2023 року на нього оформлено лікарняний лист по догляду за дитиною на 9 календарних днів, оскільки мати дитини, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, захворіла. Як оплатити такий листок непрацездатності?

У цьому випадку «доглядовий» лікарняний був оформлений батьку дитини в той час, коли він перебував у щорічній відпустці.

Тому відповідно до вимог ч. 6 ст. 15 Закону про соцстрахування, за 4 дні щорічної відпустки (16.02.2023 — 19.02.2023) він не зможе отримати допомогу по тимчасовій непрацездатності для догляду за дитиною в разі захворювання матері.

А ось 5 днів тимчасової непрацездатності для догляду за дитиною за межами щорічної відпустки батька (20.02.2023 — 24.02.2023) лікарняний потрібно оплатити.

Причому допомога за всі ці дні виплачується за рахунок ПФУ (ч. 5 ст. 15 Закону про соцстрахування).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі