Теми статей
Обрати теми

Декретна відпустка під час «доглядової»: що з відпускним стажем?

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Працівниця під час перебування у відпустці для догляду за дитиною до 3 років іде у відпустку по вагітності та пологах. Чи зараховується 126 календарних днів декретної відпустки, які збіглися з «доглядовою», до стажу, що дає право на основну щорічну відпустку?

Можливість одночасного перебування у двох відпустках

Чому виникає збіг? Законодавець дозволяє одночасне перебування працівниці у двох відпустках: у відпустці для догляду за дитиною до 3 років і у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами. Як таке може бути? Ось дивіться.

Відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону про відпустки* до соціальних відпусток належать, зокрема, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами та відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Як правило, після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю і пологами працівниця йде у відпустку для догляду за дитиною до 3 років. Тобто декретна відпустка закінчується і з наступного дня розпочинається відпустка «доглядова». І остання триває до виповнення дитині, для догляду якої вона надана, трьох рочків. Тобто чітка і прозора картина.

Але під час цієї «доглядової» відпустки жінка знову може завагітніти і їй надається на 30-му тижні вагітності друга декретна відпустка. Проте першій її дитині не виповнилося 3 роки і «доглядова» відпустка триває.

Чи можна перервати «доглядову» відпустку? Можна, але лише тоді, коли цього захоче працівниця. Своє бажання вона має висловити у відповідній заяві і надати її роботодавцю. А якщо її бажання немає, то в односторонньому порядку роботодавцю не дозволено переривати її відпустку. Звідси і збіг «доглядової» і декретної відпусток.

Примушувати працівницю переривати «доглядову» відпустку роботодавець не має права.

Чи підлягає оплаті декретна відпустка без переривання «доглядової»? Так. Оскільки за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, що збігається з відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомога по вагітності та пологах виплачується незалежно від допомоги при народженні дитини. Це передбачено ч. 3 ст. 18 Закону про соцстрахування*.

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

Незалежно від того, переривається чи ні «доглядова» відпустка, декретна відпустка має бути надана і оплачена. Підставою для цього буде листок непрацездатності (е-лікарняний) з діагнозом «вагітність і пологи» та рішення про призначення допомоги.

От ми і підійшли до розгляду питання про вплив збігу двох вищерозглянутих відпусток на стаж, що дає право на основну щорічну відпустку.

Вплив збігу двох відпусток на відпускний стаж

Спочатку розглянемо, чи зараховується кожний із періодів перебування у «доглядовій» та у декретній відпустках окремо. Для цього звернемося до п. 3 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки. До стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, зараховуються відпустка по вагітності та пологах, проте не зараховується відпустка для догляду за дитиною до 3 років.

Але ж яка з цих відпусток при їх збігу буде в пріоритеті для визначення відпускного стажу такій працівниці?

На це запитання свого часу дали відповідь фахівці Мінекономіки у листі від 01.07.2021 № 4712-06/34400-07 (ср. ). Їх відповідь була такою: період, протягом якого жінці виплачується допомога по вагітності та пологах на підставі медичного висновку, зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.

І все, крапка. Можемо підсумувати. Період відпустки по вагітності та пологах, за час якої працівниці нарахована допомога по вагітності та пологах, зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку. При цьому не має значення, що він збігається з відпусткою для догляду за дитиною до 3 років.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі