Теми статей
Обрати теми

Мобілізований звільнився з військової служби: як оформити повернення

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Війна триває вже 10 місяців. За цей час хтось із працівників був мобілізований, хтось добровільно пішов у тероборону, а хтось навіть встиг звільнитися з військової служби. Ось щодо останніх й виникає низка запитань: як правильно оформити повернення таких працівників до їх трудових обов’язків та з якої дати? Зараз все з’ясуємо.

Коли ставати до роботи

Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, можуть бути звільнені під час воєнного стану з військової служби на підставах, визначених п. 2 ч. 4 ст. 26 Закону № 2232*.

* Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 № 2232-XII.

Зокрема, за віком, за станом здоров’я, через певні сімейні обставини тощо.

При цьому звільнення з військової служби здійснюється в порядку, передбаченому Положенням № 1153*.

* Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затверджене Указом Президента України від 10.12.2008 № 1153/2008.

Відповідно до п. 242 цього документа, у разі надходження до військової частини повідомлення про звільнення військовослужбовця з військової служби або видання командиром військової частини наказу про його звільнення такого військовослужбовця:

— виключають зі списків особового складу військової частини;

— направляють на військовий облік до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦК та СП) за місцем проживання.

Зверніть увагу на два важливих моменти:

— день виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини є днем закінчення проходження ним військової служби (ч. 3 ст. 24 Закону № 2232);

— прибути до районного (міського) ТЦК та СП для взяття на військовий облік військовослужбовець зобов’язаний у п’ятиденний строк після звільнення.

Наступного дня після звільнення з військової служби, взяття на військовий облік (у межах п’ятиденного строку після звільнення з військової служби) та у разі необхідності проїзду до місця проживання (перебування) звільнений із військової служби працівник повинен вийти на роботу (лист Мінсоцполітики від 27.09.2017 № 2447/0/101-17).

Увага! До цього моменту (тобто з дня, наступного за днем виключення працівника зі списків особового складу військової частини, по день взяття на військовий облік у ТЦК та СП, але не більше ніж 5 календарних днів), роботодавець повинен продовжувати зберігати за таким працівником місце роботи та посаду (а в деяких випадках і середній заробіток), як цього вимагає абз. 3 ст. 119 КЗпП.

У табелі обліку робочого часу такий період позначають літерним кодом «ІН» (або цифровим кодом «22»).

Якщо після сплину 5 календарних днів працівник не з’явиться на роботі, то його дії розцінюються як порушення правил внутрішнього трудового розпорядку. Як наслідок, у табелі обліку робочого часу період відсутності такого працівника позначають літерним кодом «НЗ» (або цифровим кодом «28») (неявки з нез’ясованих причин).

Як оформити

Не пізніше наступного дня після взяття на військовий облік працівника, звільненого з військової служби, ТЦК та СП повинно письмово повідомити підприємство, установу чи організацію, в якій працювала така особа, про (п. 260 Положення № 1153):

— підставу її звільнення з військової служби;

— строк військової служби, що зараховується до страхового стажу;

— стаж роботи;

— стаж роботи за спеціальністю;

— стаж державної служби;

— день взяття її на облік, у тому числі про причини перевищення строків взяття на військовий облік.

Але зазвичай роботодавець дізнається про звільнення з військової служби від самого працівника.

Як це відбувається? Працівник пише заяву з проханням допустити його до роботи у зв’язку із звільненням з військової служби (див. рис. 1) та додає до нього підтвердні документи. Зокрема, це можуть бути:

— або копії сторінок військового квитка з відмітками про проходження військової служби (з датою звільнення та номером відповідного наказу):

— або копія наказу командира (начальника) військової частини про виключення працівника зі списків особового складу.

img 1

Рис. 1. Приклад заяви працівника, звільненого з військової служби

На підставі заяви, отриманої від працівника, роботодавець видає наказ (розпорядження) про допуск його до роботи (див. рис. 2).

img 2

Рис. 2. Приклад наказу про поновлення на роботі працівника, звільненого з військової служби

І наостанок нагадаємо. Цілком можливо, що на місце мобілізованого працівника (на час проходження військової служби) роботодавець прийняв іншого працівника на умовах строкового трудового договору.

Після повернення працівника, звільненого з військової служби, такого працівника «на заміну» доведеться звільнити на підставі п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП (закінчення строку трудового договору).

Датою звільнення працівника буде останній день перед днем, в який працівник, звільнений з військової служби, стає до виконання свої трудових обов’язків (лист Мінсоцполітики від 10.06.2015 № 231/06/186-15).

Проте за бажанням працівника роботодавець може надати йому перед звільненням невикористану відпустку. У цьому випадку днем звільнення працівника «на заміну» буде останній день такої відпустки (лист Держпраці від 19.04.2020 № 2412/3.1/3.1-зв-20*).

* Деталі у статті «Відпустка звільнення за строковим трудовим договором: роз’яснення від Держпраці» // «Бюджетна бухгалтерія», 2020, № 21.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі