Теми статей
Обрати теми

Відпускний стаж: періоди, які «заробляють» відпустку

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Періоди роботи, які зараховуються до відпускного стажу для надання щорічної основної відпустки, чітко визначені на законодавчому рівні. У цій статті наведемо їх перелік з урахуванням останніх змін.

Які періоди зараховуються у відпускний стаж, нам вказують норми ст. 9 Закону про відпустки* та ст. 82 КЗпП. Розглянемо їх детально.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Фактична робота

Час фактичної роботи (в тому числі на умовах неповного робочого часу) протягом робочого року, за який надається відпустка. На цій підставі, наприклад, жінка, яка фактично працює у відпустці для догляду за дитиною до 3 років на умовах неповного робочого часу, «заробляє» право на щорічну відпустку.

«Неробота» зі збереженням заробітку

Час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково (у тому числі час оплаченого вимушеного прогулу у зв’язку з незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу).

Наприклад, якщо працівник перебував у простої, то цей період зарахується йому до відпускного стажу. При цьому не має значення, як був оплачений такий простій (за середньою зарплатою чи виходячи з 2/3 окладу).

Зверніть увагу: з 19.07.2022 згідно з положеннями п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону про відпустки до відпускного стажу не зараховуються час військової служби. Тобто це час, коли за працівниками, призваними на військову службу (строкову, під час мобілізації, на особливий період), прийнятими на військову службу за контрактом (у тому числі шляхом укладення нового контракту), під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігалися місце роботи і посада на підприємстві на час призову. При цьому не має значення, оплачувався цей період за ініціативою роботодавця чи ні.

«Неробота» з виплатою допомоги із соцстрахування

Час, коли працівник фактично не працював, але за ним зберігалося місце роботи (посада) і йому виплачувалася допомога з державного соціального страхування.

Тобто до стажу роботи, що надає право на щорічну відпустку, включають періоди:

— відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;

— тимчасової непрацездатності (в тому числі період самоізоляції, підтверджений листком непрацездатності).

Не включається до відпускного стажу час перебування працівниці (працівника) у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, а також для догляду за дитиною до 6, 16 та 18 років (за меддовідками відповідно).

«Неробота» без збереження заробітку

Час, коли працівник фактично не працював, але за ним зберігалося місце роботи (посада) і йому не виплачувалася заробітна плата в порядку, визначеному ст. 25 і 26 Закону про відпустки. Наразі, відповідно до ст. 26 Закону про відпустки, маємо такі відпустки без збереження зарплати:

— за сімейними обставинами або з інших причин терміном до 15 календарних днів на рік (ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки). Проте під час дії воєнного стану і до його завершення 15-денне обмеження не діє і відпустку можна надавати на більший термін;

— на період карантину (ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки). І термін її обмежений тільки дією карантину.

Зверніть увагу, у нормах ст. 9 Закону про відпустки та ст. 82 КЗпП не йдеться про зарахування до відпускного стажу неоплачуваної відпустки для ВПО та працівників за кордоном, яка надається на 90 днів згідно з ч. 4 ст. 12 Закону № 2136*.

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

Отже, врахувати час перебування у неоплачуваній відпустці для ВПО та працівників за кордоном немає підстав. Тому ця відпустка без збереження зарплати до стажу роботи, що надає право на щорічну основну відпустку, не зараховується.

Навчання

Час навчання:

— з відривом від виробництва тривалістю менше 10 місяців на денних відділеннях професійно-технічних навчальних закладів;

— нових професій (спеціальностей) осіб, звільнених у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці, у тому числі у зв’язку з ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємства, скороченням чисельності або штату працівників.

Позбавлення особистої свободи

Час, коли працівник фактично не працював у зв’язку з позбавленням особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, але за ним зберігалося місце роботи (посада) і йому не виплачувалася заробітна плата. Цей факт має бути встановлено згідно із Законом України «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей» від 26.01.2022 № 2010-IX (ср. ).

Інше

Інші періоди роботи, передбачені законодавством. Йдеться про періоди, про які згадується в інших законах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі