Теми статей
Обрати теми

«ПСП-нюанси» для роботодавців: відповідаємо на ваші запитання

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Порядок застосування податкової соціальної пільги (далі — ПСП) завжди викликає багато запитань у бухгалтерів. Відповісти на них — мета цієї статті.

ПСП у 2023 році

Чи змінились правила застосування ПСП у 2023 році?

У 2023 році змінилися тільки розміри ПСП і граничний розмір зарплати для застосування ПСП (див. матеріал «Довідник зарплатних показників — 2023» // «Оплата праці», 2023, № 1). Самі ж правила застосування ПСП залишилися незмінними. Коротко нагадаємо основні з них.

1. ПСП застосовуємо виключно до заробітної плати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій та винагород), нарахованої працівнику протягом відповідного місяця (у 4ДФ — ознака доходу «101»).

2. З граничним розміром зарплати для застосування ПСП порівнюють усю нараховану зарплату за місяць: за відпрацьований час, доплати, надбавки, премії, відпускні, лікарняні тощо. Перехідні виплати, а саме лікарняні та відпустки, при визначенні права на ПСП відносимо до місяців, ЗА які вони нараховані.

3. При виплаті авансу (зарплати за першу половину місяця) ПСП не застосовуємо.

4. ПСП застосовуємо тільки за одним місцем роботи (п.п. 169.2.1 ПКУ). Працівник обирає його самостійно, надаючи роботодавцю заяву про обрання місця застосування ПСП.

5. ПСП завжди застосовуємо в повному розмірі. Не потрібно перераховувати суму ПСП пропорційно відпрацьованому часу в конкретному місяці. Важлива тільки сума доходу та підстави для застосування ПСП.

Сумісник

На підприємстві працює сумісник на 0,5 ставки. Чи має право такий працівник користуватися «звичайною» ПСП?

Так, має. Сумісники не позбавлені права на ПСП. Але для них є певні нюанси.

Як уже зазначалось, ПСП застосовуємо тільки за одним місцем нарахування (виплати) зарплати. Причому це необов’язково повинно бути основне місце роботи. Так, платник податку самостійно обирає місце застосування ПСП. Свій вибір він зазначає у заяві про застосування пільги. Пряму вказівку на це містить п.п. 169.2.2 ПКУ.

Зовнішній сумісник. Тут головною умовою є те, що сумісник не користується пільгою за основним місцем роботи. І, звичайно, його зарплата не має перевищувати граничний розмір доходу для застосування ПСП. У 2023 році в загальному випадку — це 3760 грн.

Внутрішній сумісник. При визначенні його права на ПСП обчислюємо загальний (сукупний) дохід такого працівника, нарахований одним роботодавцем. Тобто підсумовуємо зарплату за основною посадою та за внутрішнім сумісництвом. Отриманий результат порівнюємо із граничним доходом, що дає право на ПСП. Якщо загальна сума зарплати вище граничного доходу, то ПСП не застосовуємо. Нижче — ПСП застосовується.

Дві ПСП одночасно

Чи може працівник скористатися ПСП за декількома підставами?

За загальним правилом, якщо працівник має право на ПСП за двома і більше підставами, то до його заробітної плати може застосовуватися одна ПСП за підставою, яка передбачає її найбільший розмір. Виняток — ситуація, коли працівник утримує двох або більше дітей віком до 18 років, у тому числі дитину (дітей) з інвалідністю. У цьому випадку (п.п. 169.3.1 ПКУ):

— на дитину (дітей) з інвалідністю надаємо ПСП у підвищеному розмірі (у 2023 році — 2013 грн з розрахунку на кожну дитину з інвалідністю);

— на інших дітей — ПСП у звичайному розмірі (1342 грн з розрахунку на кожну іншу дитину).

Декілька підстав для ПСП

Працівник підприємства має інвалідність ІІ групи та виховує дитину з інвалідністю до 18 років. На ПСП в якому розмірі він має право?

У цьому випадку маємо дві підстави для надання ПСП. Адже працівник є:

1) особою, яка утримує дитину з інвалідністю віком до 18 років (п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ);

2) особою з інвалідністю I або II групи (п.п. «ґ» п.п. 169.1.3 ПКУ).

Але підсумовувати ПСП можна лише у разі, коли працівник утримує двох і більше дітей віком до 18 років, у тому числі дитину з інвалідністю. Цю ситуацію ми розібрали вище.

В інших випадках так робити не можна. Тож якщо працівник має право на застосування ПСП з двох і більше підстав, то застосовуємо лише одну пільгу — найбільшого розміру.

В описаній ситуації маємо однаковий розмір ПСП за обома підставами — 2013 грн. Також однаковий граничний розмір для їх застосування — 3760 грн. Яку з підстав для застосування пільги обрати — вирішує сам працівник.

Але бухгалтер може підказати працівнику, що у цьому випадку йому вигідніше скористатися ПСП саме як особі з інвалідністю. Бо, по-перше, інша ПСП, на дитину з інвалідністю, діє тільки до кінця року, в якому дитині виповниться 18 років. А по-друге, ПСП на дитину з інвалідністю може у цей час скористатися інший із батьків дитини.

ПСП на двох дітей обом батькам

На підприємстві працює жінка, яка має двох дітей віком до 18 років. Батько дітей (її чоловік) працевлаштований у іншого роботодавця. Чи можуть обоє з батьків скористатися правом на ПСП на двох дітей?

Працівник, який утримує двох або більше дітей віком до 18 років, має право на ПСП на дітей (з розрахунку на кожну таку дитину) у звичайному розмірі (п.п. 169.1.2 ПКУ). У 2023 році розмір ПСП за цією підставою дорівнює добутку 1342 грн та кількості дітей віком до 18 років, на яких надається пільга.

Цією пільгою можуть скористатися обоє з батьків. Але є нюанс. Граничний розмір зарплати, що надає право на застосування ПСП на дітей, для кожного з двох батьків буде свій. Його величина становить у 2023 році:

— для одного з батьків — 3760 грн x кількість дітей віком до 18 років. Тобто, наприклад, якщо такий з батьків хоче скористатися ПСП на двох дітей, то його зарплата не повинна перевищувати 7520 грн, на трьох — 11280 грн, на чотирьох — 15040 грн;

— для другого — 3760 грн.

Рішення про те, хто з батьків скористається правом на визначення граничного розміру зарплати кратно кількості дітей, батьки дитини (дітей) приймають самостійно виходячи з рівня зарплат обох з батьків. Причому той із батьків, хто скористався правом на збільшення граничного розміру зарплати кратно кількості дітей, повинен зазначити в заяві про застосування ПСП, що чоловік (дружина) при отриманні ПСП за місцем своєї роботи не користується таким правом. Детальніше про те, як правильно скласти таку заяву, читайте у статті «ПСП на дітей: що зазначати у заяві?» // «Оплата праці», 2022, № 22.

З якої дати застосовувати ПСП

На підприємство 16.01.2023 була прийнята працівниця, яка має трьох дітей віком до 18 років. Заяву про застосування ПСП на дітей та копії свідоцтв про народження дітей вона подала 20.01.2023. З якої дати слід застосовувати ПСП?

ПСП застосовується до місячного доходу, незалежно від дати подання заяви про її застосування. Тобто заява може бути датована будь-яким числом місяця. Пільга при цьому застосовується до всієї нарахованої заробітної плати за місяць (а не за відпрацьовані дні після подання заяви). Тож якщо працівниця була прийнята на роботу 16.01.2023, а заяву про застосування ПСП на дітей подала 20.01.2023, то вона має право на застосовування пільги до всієї нарахованої зарплати за січень 2023 року (з 16.01.2023 по 31.01.2023).

У ситуації, що розглядається, слід враховувати ще один важливий момент. Якщо працівниця була звільнена з попереднього місця роботи також у січні 2023 року, то вона могла у цьому місяці вже скористатися ПСП на колишньому місці роботи. Якщо це так, то ПСП у місяці прийняття на роботу не застосовується.

Дитині виповнилось 18 років, що з ПСП?

Працівниця має двох доньок, старшій з яких 23.01.2023 виповниться 18 років. Чи втрачає вона право на ПСП на дітей? Зарплата працівниці за січень 2023 року не перевищує граничний розмір доходу.

Ні, той факт, що старшій доньці у січні 2023 році виповниться 18 років, не впливає на право на ПСП, за умови, що зарплата працівниці за відповідний місяць не перевищила граничний розмір доходу. Усе тому, що ПСП на дітей надається до кінця року, в якому дитині виповнилося 18 років (п.п. 169.3.3 ПКУ). У випадку, що розглядається, — до кінця 2023 року.

Але враховуйте: зазначене діятиме за умови, що працівниця протягом року не змінить місце роботи. Якщо вона вирішить змінити місце роботи після того, як старшій дитині виповниться 18 років, за новим місцем роботи вона втратить право на ПСП на дітей (див. лист ДПАУ від 25.02.2011 № 3891/6/17-0715).

Зарплата + декретні, чи буде ПСП?

Працівниці в січні 2023 року за відпрацьовані нею 7 робочих днів нараховано заробітну плату в розмірі 2400 грн. Крім того, цього місяця їй нараховано допомогу по вагітності та пологах у частині, що припадає на січень, у сумі 5170 грн. Чи застосовується ПСП до заробітної плати такої працівниці у січні?

Так, застосовується. Адже у п.п. 165.1.1 ПКУ зазначено, що сума допомоги по вагітності та пологах віднесена до доходів, що не включаються до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку, і не є заробітною платою для цілей ПКУ.

Оскільки декретні не є зарплатою, то їх суму не враховуємо при визначенні граничного розміру доходу, що дає право на застосування ПСП.

Сума зарплати працівниці за січень 2023 року (2400 грн) не перевищує граничного розміру доходу, що дає право на ПСП (3760 грн). Тому при визначенні бази оподаткування січнева зарплата має бути зменшена на суму ПСП (за наявності відповідної заяви та підтвердних документів (за необхідності)).

Припустимо, що у ситуації яка розглядається, працівниця має право на звичайну ПСП «на себе» у розмірі 1342 грн (п.п. 169.1.1 ПКУ). Заяву про застосування ПСП вона надала під час прийому на роботу. Відповідно сума ПДФО за січень 2023 року становитиме:

(2400 - 1342) х 18 % = 190,44 (грн)

ПСП мобілізованого працівника

Працівник користується правом на ПСП на двох дітей віком до 18 років. 10.01.2023 його було мобілізовано до лав ЗСУ. Чи можна застосувати ПСП до зарплати працівника за січень 2023 року?

Ні, не можна. ПСП не застосовується до зарплати, яку працівник протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді грошового чи майнового (речового) забезпечення військовослужбовців, що виплачуються з бюджету (п.п. 169.2.3 ПКУ).

Оскільки працівник був мобілізований до лав ЗСУ в січні 2023 року, в цей період він уже почав отримувати грошове забезпечення. До речі, більше «ПСП-ситуацій» в умовах дії воєнного стану розглянуто у статті «ПСП в умовах війни: нагальні питання» // «Оплата праці», 2022, № 12.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі