Теми статей
Обрати теми

Директор терцентру: оклад та «вислужна» надбавка

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
24.01.2023 на посаду директора територіального центру надання соціальних послуг (далі — терцентр) призначено працівника, який має стаж роботи у цьому ж терцентрі на посадах: — соціального працівника (з 03.02.2021 по 25.01.2022); — завідувача відділення соціальної допомоги вдома (з 26.01.2022 по 23.01.2023). Також зазначений працівник працював на посаді провідного спеціаліста сектору компенсаційних виплат управління соціального захисту населення з 16.12.2009 по 31.12.2020 (державна служба). Який тарифний розряд слід установити директору терцентру, якщо річна чисельність осіб, які обслуговуються, становить 1365? Чи включається до стажу роботи для встановлення надбавки за вислугу років такому працівнику наявний у нього стаж держслужби?

Тарифний розряд

Дійсно, тарифний розряд директора терцентру залежить від чисельності осіб, які обслуговуються. При цьому конкретний його розмір визначається згідно з п.п. 2.2.1 Умов № 308/519, залежно від групи з оплати праці.

* Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 № 308/519.

Показники віднесення установ соціального захисту населення до груп з оплати праці керівних працівників наведені в таблиці 1 додатка 2 до Умов № 308/519.

Так, згідно з п. 18 цієї таблиці в терцентрах, де кількість осіб, які обслуговуються, перевищує 1000 осіб, директору встановлюється І група з оплати праці. Такій групі відповідає 18-й тарифний розряд (п.п. 2.2.1 Умов № 308/519).

При визначенні чисельності осіб, які обслуговуються, слід керуватися Порядком установлення груп з оплати праці керівних працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, наведеним у додатку 2 до Умов № 308/519.

Відповідно до п. 5 цього Порядку при визначенні показника групи з оплати праці враховується кількість непрацездатних громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, зарахованих установою соцзахисту для надання різних видів послуг.

Показник чисельності осіб, які обслуговуються, визначається щорічно на початку року при складанні тарифікаційного списку за звітними даними минулого року (див. лист Мінсоцполітики від 18.12.2014 № 1631/13/84-14).

Таким чином, оскільки кількість осіб, які обслуговуються терцентром, перевищує 1000 осіб (1365 > 1000), його директору має бути встановлено 18-й тарифний розряд.

Надбавка за вислугу років

Надбавка за вислугу років працівникам терцентрів установлюється відповідно до норм Порядку № 239*. Дія цього Порядку поширюється на працівників державних та комунальних установ соцзахисту населення незалежно від підпорядкування, умови оплати праці яких визначено згідно з Умовами № 308/519.

* Порядок виплати надбавки за вислугу років працівникам державних та комунальних установ соціального захисту населення, затверджений наказом Мінсоцполітики від 15.06.2011 № 239.

Надбавку установлюють у відсотковому значенні виходячи з окладу з урахуванням підвищень без урахування інших доплат і надбавок. А також залежно від стажу роботи: понад 3 роки — 10 %, понад 10 років — 20 %, понад 20 років — 30 %.

Установлення надбавки за вислугу років або зміна її розміру проводиться з місяця, що настає за місяцем виникнення такого права. Такий припис містить п. 9 Порядку № 239.

Відповідно до п. 3 Порядку № 239 «вислужна» надбавка виплачується:

керівникам установ соцзахисту населення та їх заступникам з основного виду діяльності;

керівникам структурних підрозділів та їх заступникам із соціальної, психологічної, педагогічної, фізичної, медичної, трудової, професійної реабілітації, надання соціальних (соціально-медичних) послуг, соцобслуговування, медичного супроводу, спостереження, забезпечення стаціонарного проживання тощо, крім тих, що мають право на виплату надбавки за вислугу років на інших підставах;

— інструкторам з трудової адаптації, методистам з профреабілітації, організаторам культурно-дозвіллєвої діяльності, фахівцям із соцроботи (із соцдопомоги вдома, з фізичної реабілітації), соціальним працівникам, психологам, соціальним робітникам.

Тому директор терцентру має право на надбавку за вислугу років.

Періоди, які включаються до стажу роботи, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років, перелічені в п. 4 Порядку № 239.

Так, до «надбавочного» стажу включається, зокрема:

— час роботи у державних та комунальних установах, закладах та організаціях, незалежно від підпорядкування, на посадах, визначених у п. 3 Порядку № 239;

— час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи та зарплата повністю або частково;

— час відпустки для догляду за дитиною до 3 років, із 3 до 6 років.

Як бачимо, час роботи на посадах соціального працівника та завідувача відділення соціальної допомоги вдома терцентру зараховується до стажу, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років. А ось період роботи в державних органах (навіть, якщо ця робота була пов’язана із соцзахистом), на жаль, не включається до «надбавочного» стажу.

Тож у ситуації, що розглядається, працівник отримає право на «вислужну» надбавку тоді, коли його загальний стаж на відповідних посадах у терцентрі (соціальний працівник, завідувач відділення та директор) досягне щонайменше трьох років. Відбудеться це 03.02.2024. Утім, враховуючи норму п. 9 Порядку № 239, право на надбавку за вислугу років у розмірі 10 % посадового окладу він матиме з 01.03.2024.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі