Теми статей
Обрати теми

Захворів працівник-новачок: нюанси заповнення заяви-розрахунку

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Працівника прийняли на роботу 12.06.2023. Наступного дня він захворів (оформлено лікарняний лист з 13.06.2023 по 23.062023). За даними ПФУ, загальний страховий стаж працівника — 64 місяці, стаж за останні 12 місяців — «0». Розрахували лікарняний, виходячи з МЗП, та надіслали заяву-розрахунок. Прийшла відмова (за даними ПФУ нарахування дорівнюють «0»). Що робити?

Рахуємо середню зарплату

Порядок розрахунку суми лікарняних (як для оплати перших п’яти днів за рахунок роботодавця, так і починаючи з шостого дня за рахунок ПФУ) регламентує Порядок № 1266*.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266.

Відповідно до цього документа у загальному випадку розрахунковим періодом для оплати днів тимчасової непрацездатності є 12 календарних місяців (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок (п. 25 Порядку № 1266).

Однак у нашій ситуації страховий випадок стався на наступний день після того, як працівник став до роботи. Тобто у чоловіка є 1 відпрацьований день, але немає жодного повністю відпрацьованого місяця.

У такому разі розрахунковим періодом для нього буде фактично відпрацьований час (календарні дні) перед настанням страхового випадку (п. 27 Порядку № 1266).

Оскільки наш працівник, перед тим як захворів, відпрацював 1 день, то для нього розрахунковий період буде складатися лише з одного такого дня — 12.06.2023.

Зауважте, що у ситуації, коли страховий випадок настав у перший день роботи, середня заробітна плата визначається виходячи з тарифної ставки (посадового окладу) або її частини (якщо неповна зайнятість працівника), встановленої на день настання страхового випадку (п. 28 Порядку № 1266). І тільки якщо тарифна ставка (посадовий оклад) не встановлена, розрахунок проводиться виходячи з розміру мінзарплати (її частини), встановленого на день настання страхового випадку.

Але це не наш випадок, оскільки працівник встиг відпрацювати 1 день. Тому розраховувати середньоденну зарплату будемо виходячи з фактично відпрацьованого таким працівником часу.

Припустимо, що сума зарплати працівника-новачка, нарахованої за 12.06.2023, становить 363,64 грн.

Тоді середньоденна зарплата дорівнюватиме:

363,64 : 1 = 363,64 грн,

де 1 — кількість календарних днів у розрахунковому періоді (12.06.2023).

Через те що загальний страховий стаж працівника складає 64 календарні місяці (5 років та 4 місяці), денна виплата становитиме:

363,64 × 70 % = 254,55 грн,

де 70 % — відсоток оплати днів тимчасової непрацездатності працівників, у яких загальний страховий стаж становить від 5 до 8 років.

Щодо спеціального страхового стажу працівника (за останні 12 місяців перед настанням страхового випадку), то він узагалі дорівнює нулю (тобто становить менше 6 місяців).

Нагадаємо: якщо протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку працівник заробив страховий стаж менше ніж 6 місяців, при розрахунку лікарняних застосовується спеціальне обмеження, передбачене п. 29 Порядку № 1266.

А саме сума допомоги по тимчасовій непрацездатності такого працівника не може перевищувати розмір допомоги, обчисленої виходячи з мінімальної зарплати, встановленої на момент настання страхового випадку. Тобто — не більше 220,11 грн (6700 : 30,44) (п. 5 Порядку № 1266).

Зверніть увагу!

При розрахунку лікарняних розмір спеціального обмежувача (220,11 грн) порівнюємо з денною виплатою

Денна виплата нашого працівника виявилася більшою за спеціальний обмежувач (254,55 > 220,11), тому розрахунок лікарняних проводимо виходячи з такого показника.

Сума лікарняних становить:

— оплата перших 5 днів непрацездатності (за рахунок роботодавця):

220,11 × 5 = 1100,55 грн;

— оплата решти днів хвороби, починаючи з 6-го (за рахунок ПФУ):

220,11 × 6 = 1320,66 грн.

Переходимо до заповнення заяви-розрахунку.

Заповнюємо заяву-розрахунок

З 01.01.2023 страхувальники подають заяви-розрахунки через вебпортал Пенсійного фонду за допомогою екранних форм. У цих формах роботодавці вказують, зокрема, дані щодо кожного лікарняного листа, за яким заявляють страхові кошти. Серед них:

— кількість днів тимчасової непрацездатності працівника, що підлягають оплаті (всього і окремо ті, які оплачуються за рахунок коштів ПФУ);

— сума лікарняних (всього і окремо ту, яка оплачується за рахунок фонду);

— страховий стаж застрахованої особи (загальний та за останні 12 місяців).

Разом з цим ПФУ також автоматично розраховує (за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб):

— суму допомоги (всього) у полі «Сума за даними СПОВ»;

— страховий стаж працівника у полі «Страховий стаж (загальний)» та у полі «Страховий стаж (за останні 12 місяців)».

Найцікавіше те, що дані, які розрахував і бажає внести роботодавець до заяви-розрахунку, можуть не збігатися із автоматично розрахованими ПФУ показниками*.

* Детальніше про це читайте у статті «Заява-розрахунок: як перемогти розбіжності з даними ПФУ» // «Оплата праці», 2023, № 12.

Так трапилося і в нашому випадку. Проте нам точно відомо, що така розбіжність між показниками сталася не внаслідок якоїсь помилки (у розрахунках / у поданій звітності), а через те, що працівник є новачком.

Що робити в такому разі? Потрібно діяти так.

1. Зазначити у полі «Сума (всього)» та у полі «Сума (у т. ч. за рахунок коштів Фонду)» свої значення суми лікарняних, тобто розраховані за даними роботодавця.

Зауважте, відкоригувати суми, вказані у полі «Сума за даними СПОВ», не можна (воно не є активним).

Тобто в нашому випадку потрібно вказати (див. рис. 1):

— «2421,21» — у полі «Сума (всього)» (1100,55 + 1320,66);

— «1320,66» — у полі «Сума (у т. ч. за рахунок коштів Фонду)».

img 1

Рис. 1. Зазначаємо самостійно розраховану суму лікарняних у заяві-розрахунку

Але! Це ще не все.

2. У полі «Причина розбіжності суми» слід вказати причину, через яку виникла розбіжність (відповідно до переліку, який наведено у екранній формі — див. рис. 2).

img 2

Рис. 2. Перелік причин появи розбіжностей у сумі лікарняних, наведений у заяві-розрахунку

Для нашого випадку такою причиною буде — «Нові трудові відносини, розрахунок проведено за фактично відпрацьований час (календарні дні) перед настанням страхового випадку».

Після цього (за бажанням) до заяви-розрахунку можна прикріпити скан-копії документів, які підтверджують правильність розрахунку внесених вами даних. Зокрема, це може бути сам розрахунок суми лікарняних.

Висновки

  • Для працівника-новачка, який ще не відпрацював жодного повного місяця, розрахунковим періодом для оплати днів тимчасової непрацездатності буде фактично відпрацьований час перед настанням страхового випадку. У нашому випадку — це 1 день (12.06.2023).
  • Оскільки наш працівник не заробив 6 місяців страхового стажу за останні 12 місяців, то його денна виплата не може бути більшою за розмір допомоги, обчисленої виходячи з МЗП. Тобто — не більше 220,11 грн.
  • При заповненні заяви-розрахунку роботодавець працівника-новачка повинен зазначити суму лікарняних, розраховану за своїми даними, та причину «Нові трудові відносини, розрахунок проведено за фактично відпрацьований час (календарні дні) перед настанням страхового випадку».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі