Теми статей
Обрати теми

Мобілізація та призупинення: шукаємо точки дотику

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Працівника було мобілізовано до лав ЗСУ у травні 2023 року. У червні підприємство призупинило дію трудових договорів з працівниками через неможливість працювати. Що робити з мобілізованим працівником? Чи призупиняти з ним трудовий договір? Чи можна його звільнити?

Призупинення трудового договору

Нагадаємо, що можливість призупиняти дію трудового договору з’явилася у нашому законодавстві з 24.03.2022. Саме тоді був прийнятий Закон № 2136*, який установив особливі правила для трудових відносин на період війни.

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

Призупинення дії трудового договору — це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором у зв’язку із збройною агресією проти України.

Призупинення виключає можливість обох сторін трудових відносин виконувати обов’язки, передбачені трудовим договором (абз. 1 ч. 1 ст. 13 Закону № 2136).

При призупиненні трудового договору трудові відносини не перериваються

Працівник за таких умов не ходить на роботу і не виконує своїх обов’язків, проте його не звільняють. Під час призупинення трудового договору роботодавець і надалі продовжує табелювати працівника. Призупинення дії трудового договору оформлюється наказом (розпорядженням) роботодавця (ч. 2 ст. 13 Закону № 2136).

Більше інформації щодо призупинення трудового договору ви можете знайти у статті «Зміни в трудовому законодавстві: як призупиняти дію трудового договору» // «Оплата праці», 2022, № 14.

Призупинення та мобілізація

Мобілізація → призупинення. Працівника призвали (прийняли) на військову службу. Видали наказ про увільнення та збереження місця роботи і посади. Чи може роботодавець після цього призупинити дію трудового договору, укладеного з працівником?

Ні, не може. Адже в період військової служби працівника у роботодавця відсутній обов’язок забезпечувати його роботою (див. лист Мінекономіки від 31.05.2022 № 4712-06/31645-09). Водночас ч. 3 ст. 119 КЗпП зобов’язує роботодавця зберігати за працівником, призваним (прийнятим) на військову службу під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення з військової служби, місце роботи та посаду. Нагадаємо, що до 19.07.2022 роботодавці за «солдатами» підприємства зобов’язані були зберігали ще і середній заробіток, але з цієї дати такий обов’язок було скасовано.

Тож вимоги ст. 13 Закону № 2136 про неможливість надання та виконання роботи і, як результат, можливість призупинення дії трудового договору, у зазначеному випадку не спрацьовують. Тут пріоритет має норма ч. 3 ст. 119 КЗпП.

Призупинення → мобілізація. Ну і, звичайно, доречним буде розглянути зворотну ситуацію. Роботодавець призупинив дію трудового договору. Під час призупинення працівника призвано (прийнято) на військову службу.

У зазначеній ситуації перевагу також має норма ч. 3 ст. 119 КЗпП. Тому для працівника з моменту початку служби призупинення має бути припинено і забезпечено надання гарантій відповідно до ч. 3 ст. 119 КЗпП. Про усе це слід вказати у наказі (розпорядженні) про увільнення від роботи на період служби.

Чи можна звільнити?

З ініціативи роботодавця мобілізованого працівника звільнити не можна, оскільки за ним зберігається місце роботи та посада згідно з ч. 3 ст. 119 КЗпП.

Чинне законодавство не містить заборони на звільнення працівника за власним бажанням під час проходження ним військової служби

Тож мобілізований працівник може звільнитися:

— або за власним бажанням (ст. 38 КЗпП) — він надасть відповідну заяву про звільнення;

— або за угодою сторін (ч. 1 ст. 36 КЗпП), за умови, що ініціатором звільнення є сам працівник (див. роз’яснення фахівців Держпраці у Фейсбуці).

Висновки

  • У період призупинення трудового договору дія трудових відносин триває, працівника не звільняють.
  • Оскільки працівник не виконує роботу в період проходження військової служби, призупинення з ними трудового договору неможливе.
  • Звільнити мобілізованого працівника з ініціативи роботодавця не можна.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі