Теми статей
Обрати теми

Поворотну фіндопомогу надає фізособа: нюанси відображення в 4ДФ

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Фізособа надала поворотну фінансову допомогу юрособі. Юрособа повертає таку позику частинами. Я показати це в 4ДФ? З’ясуємо у статті.

Строк надання поворотної фіндопомоги

Поворотна фінансова допомога — це сума коштів, яка надається платнику податків у користування за договором, не передбачає нарахування процентів або іншої плати за користування та є обов’язковою до повернення. Таке визначення містить п.п. 14.1.257 ПКУ.

Таку допомогу може надати, зокрема, фізособа юрособі. Повернення позичених коштів є обов’язковим. Поряд із цим строки надання поворотної фіндопомоги законодавчо не обмежуються. І платники, які перебувають на загальній системі оподаткування, цілком можуть видати ПФД на рік, два, п’ять чи будь-який інший строк. Але не забувайте, що тут юрособи можуть зіштовхнутися з проблемою дисконтування заборгованості.

Але для платників єдиного податку строк повернення отриманої фіндопомоги має вирішальне значення. Річ у тому, що якщо платник єдиного податку не повертає кошти протягом 12 календарних місяців з дня отримання такої позики, то ця сума включається до його доходу (п.п. 3 п. 292.11 ПКУ).

Також немає обмежень щодо сум такої позики та механізму її повернення (відразу всю суму або частинами). Проте є таке поняття, як строк позовної давності. Він становить 3 роки. А починає спливати з дня, наступного за останнім днем строку для повернення коштів.

Оподаткування та відображення в 4ДФ

Основну суму поворотної фіндопомоги, яку фізособа надала податковому агенту та яка повертається їй, не оподатковують ПДФО та ВЗ (п.п. 165.1.31 ПКУ). При цьому не важливо, надав кошти засновник, учасник, директор чи інша фізособа.

Але податковий агент повинен відобразити її в 4ДФ. Яким чином і коли?

Якщо поворотну фінансову допомогу надає фізособа підприємству (податковому агенту), то факт отримання коштів воно не зазначає у 4ДФ.

Але все ж таки податковий агент буде зобов’язаний її показати у 4ДФ тоді, коли повертатиме фізособі цю позику. При цьому податковий агент у 4ДФ зазначає суму, яка повертається:

— за той звітний період, в якому поворотна допомога буде повернена фізособі (тобто коли фізособа отримає свої кошти назад);

— графи 3а і 3, графи 4а, 4, 5а, 5 залишає незаповненими;

— з ознакою доходу — «153».

Зверніть увагу: якщо фінансову допомогу повертають фізособі частинами протягом певного періоду, то в 4ДФ за відповідний звітний місяць кварталу зазначають фактично повернені в цьому місяці суми.

Фінмоніторинг

Будьте уважні при наданні або поверненні позики при готівкових розрахунках з фізособою. Адже законодавством встановлене готівкове обмеження на розрахунки юросіб із фізособами. І це одна з улюблених тем податківців.

Обмежує готівкові розрахунки п. 6 Положення № 148*.

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 № 148.

Відповідно до нього субʼєкти господарювання (юрособи та ФОП) мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами з фізособами — у розмірі до 50000 грн включно.

Висновки

  • Строки надання поворотної фіндопомоги законодавчо не обмежені.
  • Основну суму поворотної фіндопомоги, яку фізособа надала податковому агенту та яка повертається їй, не оподатковують ПДФО та ВЗ.
  • Надання поворотної фіндопомоги фізособою податковий агент не відображає в 4ДФ. А от її повернення відображається в 4ДФ у фактичній сумі повернення з ознакою доходу «153».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі