Теми статей
Обрати теми

Скорочення штату під час війни

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Треба скоротити штат або чисельність працівників. Чи є якісь особливості під час воєнного стану? Є, але незначні. Деталі у нашій статті.

Штат & чисельність

Приписом п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП передбачена така підстава для розірвання трудового договору, як звільнення з ініціативи роботодавця через скорочення штату або чисельності працівників.

У народі часто кажуть просто скорочення або максимум скорочення штату. Але слід розрізняти штат і чисельність.

При скороченні штату працівників зменшують штатний розпис, ліквідуючи певні посади або зменшуючи кількість штатних одиниць за певними посадами. Наприклад, скоротити можуть посаду водія чи електромеханіка: її виключають зі штатного розпису, а людину, яка її обіймає, звільняють за скороченням штату працівників. Водночас скорочуючи чисельність працівників, ви просто зменшуєте їх кількість. Наприклад, у штатному розписі замість п’яти штатних одиниць фахівців з комп’ютерної графіки (дизайну) залишається лише три. А отже, двох працівників, які займають ці посади, звільняють за скороченням чисельності працівників (див. лист Мінпраці від 07.04.2011 № 114/06/187-11).

Це впливає на формулювання при документальному оформленні. Однак це не має важливого значення при врахуванні гарантій, які мають працівники. Про те, кого від скорочення захищає законодавство, читайте у статті «Скорочення під час війни: кого не чіпати?» цього номера.

Документальне оформлення

При документальному оформленні скорочення як штату, так і чисельності слід врахувати кілька важливих обов’язків роботодавця.

Попередити профспілку. Загальне правило для мирного часу: не пізніше ніж за 3 місяці до наміченого звільнення слід надати первинній профспілковій організації письмову інформацію щодо заходів, пов’язаних зі звільненням працівників. Простими словами: потрібно погодити скорочення із профспілкою.

Але на час війни такий обов’язок роботодавця скасовано. Хоча залишився виняток — звільнення працівників підприємств, установ або організацій, обраних до профспілкових органів (ч. 2 ст. 5 Закону № 2136*).

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

Попередити працівника. Ще одна справа — попередження самого працівника про скорочення посади й наступне звільнення. Це потрібно зробити не пізніше ніж за 2 місяці (ст. 492 КЗпП). Хоча протягом цих двох місяців працівника можна звільнити й за інших підстав. Наприклад: за власним бажанням (ст. 38 КЗпП) чи у зв’язку з переведенням (п. 5 ч. 1 ст. 36 КЗпП) тощо.

Запропонувати іншу роботу. Працівників, яких заплановано скоротити, потрібно спробувати влаштувати на іншу роботу у того ж роботодавця (ст. 492 КЗпП). Аргумент: звільнення на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП допускається, тільки якщо працівника неможливо за його згодою перевести на іншу роботу (ч. 2 ст. 40 КЗпП).

Зробити це слід одночасно з попередженням про звільнення (тобто за 2 місяці до звільнення).

Якщо роботи за відповідною професією чи спеціальністю немає або ж якщо працівник відмовляється від переведення на іншу роботу, то працівник на власний розсуд звертається за допомогою до державної служби зайнятості або працевлаштовується самостійно.

Тобто обов’язок роботодавця — запропонувати наявну в себе вільну роботу. Причому пропонувати слід посаду/роботу за відповідною професією (спеціальністю) працівника. А за її відсутності — іншу роботу, яку б працівник зміг виконувати виходячи з рівня освіти, кваліфікації, набутого практичного досвіду, ділових якостей, стану здоров’я тощо.

Працівнику слід запропонувати саме іншу роботу, а не лише вакантну посаду

Тобто можна пропонувати будь-яку іншу роботу, в тому числі і на тимчасово вільному «декретному» місці. Йдеться про посаду працівника, що перебуває у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами чи для догляду за дитиною до 3 (6) років. Детальніше про це читайте у статті «Скорочення штату: пропонуємо «декретну» посаду» // «Бюджетна бухгалтерія», 2020, № 40.

Видати наказ. Вже перед самим звільненням потрібно видати наказ про звільнення у зв’язку зі скороченням штату працівників або чисельності працівників. Приклад наказу про звільнення у зв’язку зі скорочення штату ви знайдете за посиланням i.factor.ua/ukr/journals/kd/2022/november/issue-3/article-124943.html.

Детальніше про процедуру скорочення читайте у статті «Скорочуємо чисельність/штат працівників правильно» // «Оплата праці», 2020, № 20/1, с. 9.

Висновки

  • При скороченні під час війни профспілку можна не попереджати.
  • Самого працівника слід попередити за 2 місяці. У цей же строк слід запропонувати йому наявну іншу роботу.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі