Теми статей
Обрати теми

Відпустка за свій рахунок: яку зараз краще обрати?

Кучерова Оксана, юрист
Всесвітня організація охорони здоров’я скасувала статус пандемії COVID-19. Чи вплине це на «карантинну» відпустку без збереження зарплати? Та яку відпустку за свій рахунок зараз краще оформити? Відповіді — далі у статті.

Відпустки за свій рахунок

Наразі в законодавстві передбачено 5 основних видів відпусток за свій рахунок, які передбачені Законом про відпустки* та Законом № 2136**. Покажемо їх на рисунку нижче.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

** Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

img 1

Види відпусток без збереження зарплати

На практиці найбільшою популярністю користуються останні три види відпусток із наведених на рисунку. Особливо коли мова йде про значний період нероботи працівника.

Перший вид відпусток надають лише певним категоріям працівників і лише на той строк, який прописаний у ст. 25 Закону про відпустки. Наприклад, пенсіонерам за віком надається до 30 календарних днів щорічно. Бонус для працівників — відмовити в наданні такої відпустки роботодавець не має права.

Другий вид відпусток за свій рахунок — це ті, що надаються за сімейними обставинами та з інших причин. У звичайних умовах максимальна тривалість такої відпустки становить 15 календарних днів протягом року (ст. 26 Закону про відпустки). Причому для її надання потрібна заява працівника і згода роботодавця.

Як бачимо, першою відпусткою може скористатися лише обмежене коло працівників, друга ж може бути надана будь-якому працівнику, але для цього потрібно ще отримати згоду роботодавця.

Тож далі мова піде про відпустки, які дають можливість для більш тривалої нероботи працівника. Це відпустки для внутрішньо переміщених осіб (далі — ВПО) і тих, хто за кордоном, «воєнна» та «карантинна» відпустки за свій рахунок.

Відпустка для ВПО та тих, хто за кордоном

Хто має право? Право на таку відпустку мають внутрішньо переміщені особи та особи, які виїхали за кордон. Тобто далеко не кожний працівник має право її оформити.

Як оформлюється? Для її надання потрібна заява працівника і, як радить Мінекономіки у роз’ясненні від 19.07.2022, документи, які підтверджують, що працівник дійсно виїхав за межі території України або набув статусу ВПО.

Що стосується підтвердних документів, то у внутрішньо переміщених осіб цей факт підтвердить відповідна довідка. А ось з тими, хто виїхав за кордон і там знаходиться, ситуація більш складна. Підтвердити виїзд можна, на наш погляд, відповідними відмітками у паспорті (звісно, якщо вони є), документами, що підтверджують статус особи, яка отримала тимчасовий захист, або інший статус, що дозволяє перебувати тривалий час у певній країні (якщо працівник його отримав), іншими документами, що підтвердять факт перебування за кордоном.

Підстава для її надання — ч. 4 ст. 12 Закону № 2136.

Згода роботодавця. Чи може роботодавець відмовити у її наданні? Ні, не може.

Тривалість. Яка її максимальна тривалість? Не більше 90 календарних днів протягом дії воєнного стану.

90 календарних днів надається не протягом року, а протягом дії воєнного стану

Тож як бути, якщо працівник вже використав ці дні, читайте у статті «Закінчилися 90 днів безоплатної відпустки: що робити далі?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 87.

Середня зарплата. Чи виключаються з розрахункового періоду дні такої відпустки при розрахунку непрацездатної середньої? Так. Більш детально — у статті ««Непрацездатна» середня: вивчаємо зміни до Порядку № 1266» // «ОП», 2022, № 24.

Чи виключаються з розрахункового періоду дні відпустки при розрахунку відпускної та іншої середньої? Також так. До речі, які періоди включаються / не включаються у розрахунковий період для відпускної середньої зарплати, див. у статті «Відпускний стаж VS розрахунковий період для середньої» // «ОП», 2023, № 2.

Стаж. Чи йде вона у відпускний стаж? Ні, не йде. Про це прямо зазначено в ч. 4 ст. 12 Закону № 2136.

Проте, за роз’ясненням НАДС, період перебування державного службовця у відпустці без збереження заробітної плати, наданої відповідно до ч. 4 ст. 12 Закону № 2136, зараховується до стажу державної служби, який дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років та надання додаткової щорічної оплачуваної відпустки (роз’яснення НАДС «Щодо зарахування до стажу державної служби періоду перебування у відпустці без збереження заробітної плати…» від 13.09.2022 № 157 р/з).

Щодо страхового стажу, то якщо працівник повний місяць був у відпустці без збереження й база нарахування нульова, то ЄСВ = 0. Місяць у стаж не враховується.

Корисна підказка для роботодавців! Перевірте ваші накази, адже надання такої відпустки можливе тільки з 19 липня 2022 року і не раніше.

Як бачимо, ця відпустка доступна лише обмеженій категорії працівників. Для працівників вона вигідна лише тим, що надається в обов’язковому порядку на вимогу працівника, проте не вигідна тим, що цей період не йде у відпускний стаж. Для роботодавців відповідно, усе навпаки.

«Воєнна» відпустка без збереження зарплати

Хто має право? Право на таку відпустку має будь-який працівник, тобто тут немає жодних обмежень.

Як оформлюється? Для її надання потрібна заява працівника і згода роботодавця. Вона надається на підставі ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки та ч. 3 ст. 12 Закону № 2136.

Згода роботодавця. Чи може роботодавець відмовити у її наданні? Може, це його право.

Тривалість. Яка її максимальна тривалість? Наразі до 05 год 30 хв 18 серпня 2023 року. Проте майте на увазі, що якщо в заяві і наказі буде написано саме «до закінчення воєнного стану», то з продовженням воєнного стану така відпустка буде продовжуватися і надалі.

Середня зарплата. Чи виключаються дні відпустки при розрахунку непрацездатної середньої? Так.

Чи виключаються дні відпустки при розрахунку відпускної та іншої середньої? Також так.

Стаж. Чи йде вона у відпускний стаж? Так, у стаж для щорічної основної відпустки йде, на відміну від попередньої відпустки, яка надається ВПО та тим, хто за кордоном.

За загальним правилом, у стаж для щорічної додаткової — не йде. Більш детально про це — у статті «Щорічні додаткові відпустки: «за шкідливість», особливі умови, ненормованість» // «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 26.

Хоча є винятки з цього правила. Наприклад, до стажу для надання щорічної додаткової відпустки за держстаж період відпустки за свій рахунок все ж зараховують. Більше інформації — у статті «Простій та «воєнна» відпустка: чи включати до стажу держслужби?» // «ОП», 2022, № 12.

Щодо страхового стажу, то діють ті ж правила: якщо працівник повний місяць у відпустці без збереження й база нарахування відсутня, то ЄСВ = 0. Місяць у стаж не враховується.

Корисна підказка! Воєнна відпустка з’явилася в законодавстві лише з 24 березня 2022 року. До цього працівник міг піти лише у «карантинну» відпустку за свій рахунок. Тож перевірте ваші накази.

«Карантинна» відпустка за свій рахунок

Отже, пройдемося по наших критеріях.

Хто має право? Оформити таку відпустку може будь-який працівник, тобто тут теж немає жодних обмежень.

Як оформлюється? Для її надання потрібна заява працівника і згода роботодавця. Вона надається на підставі ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки.

Згода роботодавця. Чи може роботодавець відмовити у її наданні? Може, це його право.

Тривалість. Яка її максимальна тривалість? Наразі до 30 червня 2023 року.

Середня зарплата. Чи виключаються дні відпустки при розрахунку непрацездатної середньої? Так.

Чи виключаються дні відпустки при розрахунку відпускної та іншої середньої? Також так.

Стаж. Чи йде вона у відпускний стаж? Так, у стаж для щорічної основної відпустки йде, а для додаткової — ні. Тут ситуація аналогічна зі звичайною «воєнною» відпусткою за свій рахунок.

Щодо страхового стажу, то тут діють такі ж правила. Якщо база нарахування відсутня, то ЄСВ = 0. Місяць у стаж не враховується.

Для зручності та наочності нижче наведено таблицю, в якій порівнюються три види відпустки без збереження зарплати.

Порівняння відпусток без збереження зарплати

Запитання

Відпустка для ВПО та тих, хто за кордоном

«Воєнна» відпустка

«Карантинна» відпустка

Підстава надання

Ч. 4 ст. 12 Закону № 2136

Ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки + ч. 3 ст. 12 Закону № 2136

Ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки

Хто має право?

ВПО та ті, хто виїхав за кордон

Будь-хто

Будь-хто

Чи може роботодавець відмовити?

Ні

Так

Так

Максимальна тривалість

Не більше 90 к. дн. протягом дії воєнного стану

До завершення воєнного стану*

(до 05 год 30 хв 18.08.2023)

До завершення карантину

(до 30.06.2023)

Документ — підстава для надання

Заява + документи, що підтвердять факт перебування за кордоном, або довідка ВПО

Заява працівника про надання відпустки

Заява працівника про надання відпустки

Стаж для щорічної основної відпустки

Ні

Так

Так

Стаж для щорічної додаткової відпустки

Ні

Ні

Ні

Чи виключаються дні відпустки при розрахунку непрацездатної середньої?

Так

Так

Так

Чи виключаються дні відпустки при розрахунку відпускної та іншої середньої?

Так

Так

Так

Страховий стаж

Якщо працівник повний місяць у відпустці без збереження й база нарахування відсутня, то ЄСВ = 0. Місяць у стаж не враховується

* Якщо в заяві і наказі буде написано «до закінчення воєнного стану», то з продовженням воєнного стану така відпустка буде продовжуватися і надалі.

Як бачите, різниця між звичайною «воєнною» і «карантинною» відпусткою за свій рахунок — у максимальній тривалості такої відпустки та деяких нюансах її оформлення. Усе інше — однакове. Наразі ж я раджу оформлювати саме «воєнну» відпустку, адже воєнний стан продовжено до 18 серпня, а карантин навряд чи буде продовжено.

Карантин скасували?

Зараз у ЗМІ йдеться про те, що Всесвітня організація охорони здоров’я скасовує статус пандемії COVID-19. Одразу скажу, це не означає, що карантину в нас вже немає. Ні, постанова КМУ № 1236* продовжує діяти, відповідно і продовжує діяти карантин. Наразі до 30.06.2023.

* Постанова КМУ «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 09.12.2020 № 1236.

Відповідно може надаватися і «карантинна» відпустка за свій рахунок.

Проте існує висока ймовірність, що період карантину більше продовжувати не будуть.

Тому радимо передивитися уважно накази і знайти усіх працівників, які перебувають у «карантинних» відпустках, щоб вирішити, що з ними робити далі у разі скасування карантину. Адже якщо карантин не буде продовжено, то виходити на роботу їм потрібно буде 3 липня при стандартній п’ятиденці. Попередьте про це працівників, адже якщо вони не вийдуть на роботу, то дні відсутності працівника на роботі слід позначити як неявки з нез’ясованих причин «НЗ». А це, у свою чергу, негативно вплине на їх відпускний стаж та не виключиться із розрахункового періоду при обчисленні середньої зарплати. Не говорячи вже про можливість їх звільнення з ініціативи роботодавця (наприклад, за прогул або ж у разі тривалої відсутності працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад 4 місяці поспіль). Про нюанси такого звільнення ми розповідали у статтях «Працівник відсутній 4 місяці: як правильно звільнити?» // «ОП», 2023, № 5 та «Прогул під час війни: свіжа судова практика» // «ОП», 2022, № 23.

Якщо працювати — ні в ваших планах, ні в планах працівника немає наміру, то, як варіант, можна оформити «воєнну» відпустку без збереження зарплати або відпустку для ВПО і тих, хто за кордоном (якщо є для цього підстави).

Висновки:

  • Відпустка для ВПО та тих, хто перебуває за кордоном, вигідна лише тим, що надається в обов’язковому порядку на вимогу працівника, проте цей період не враховується у відпускний стаж. Її максимальна тривалість — 90 календарних днів протягом усього періоду воєнного стану.
  • «Воєнна» відпустка за свій рахунок доступна кожному працівнику (за наявності згоди роботодавця) і зараховується у відпускний стаж. Наразі її можна надати до завершення воєнного стану (до 05 год 30 хв 18.08.2023). Якщо в заяві і наказі буде написано «до закінчення воєнного стану», то з продовженням воєнного стану така відпустка буде продовжуватися і надалі.
  • «Карантинна» відпустка за свій рахунок теж доступна кожному працівнику (за наявності згоди роботодавця) і зараховується у відпускний стаж. Наразі її можна надати до 30.06.2023.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі