Теми статей
Обрати теми

Звільнення у доглядовій відпустці: відображаємо у додатку Д5

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
У статті «Доглядова відпустка до 3 років: надаємо, перериваємо, показуємо у Д5» цього випуску ми розповіли про відпустку для догляду за дитиною до 3 років. Але часто доводиться пристосовувати загальні правила до певних нюансів. Розглянемо ситуацію, коли працівниця, перебуваючи у доглядовій відпустці, звільняється за власним бажанням.

Як оформити звільнення під час доглядової відпустки

Ситуація, коли працівниця звільняється за власним бажанням, перебуваючи у доглядовій відпустці, трапляється досить часто. Свій намір звільнитися працівниця висловлює у заяві на звільнення з роботи. При цьому вона не зобов’язана писати 2 заяви (на переривання відпустки і на звільнення). Вона надає роботодавцю тільки заяву на звільнення. І на підставі неї роботодавець видає наказ на звільнення. Отже, окремим наказом доглядову відпустку переривати не треба.

За всіма правилами роботодавець має здійснити остаточний розрахунок з працівницею, видати їй копію наказу на звільнення, відомість про нараховані їй суми зарплати, внести запис у трудову книжку і отримати від неї підпис у кадрових і бухгалтерських документах. Звісно ж, таке звільнення роботодавець має показати в Податковому розрахунку і його додатках (Д1, Д4 (якщо було нарахування доходу) і у Д5). У цій статті розглянемо деталі такого звільнення саме в Д5.

Відображаємо в Д5

У додатку Д5 роботодавець має показувати, зокрема, такі події, як прийняття/звільнення з роботи та відпустку для догляду за дитиною до 3 років. Тобто у відповідних звітних періодах відобразити початок і закінчення такої відпустки. У ситуації зі звільненням у доглядовій відпустці маємо показати у Д5 не тільки звільнення, але й закінчення доглядової відпустки. Зауважте, автоматичне закінчення цієї відпустки в персоніфіковану інформацію по цій працівниці в ПФУ не потрапить.

Отже, у Д5 будемо відображати одразу дві події. Як це відбувається і які має нюанси, розглянемо на прикладі.

Приклад. Куценко М. В. (основне місце роботи) звільнилася 07.03.2023 за власним бажанням у період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років (наказ від 03.03.2023 № 34-ос). Савчук І. С. (основне місце роботи) звільнилася 16.03.2023 (наказ від 16.03.2023 № 42-ос) в останній день доглядової відпустки. Така відпустка була надана на підставі наказу від 12.05.2020 № 70-ос.

Щодо працівниці, яка звільнилася не в останній день доглядової відпустки. У цьому випадку в Д5 на неї формуємо два рядки:

— один — із датою закінчення відпустки для догляду. У цьому рядку зазначаємо у графі 07 — категорію особи «6», у графі 10 — дату «07032023» (закінчення відпустки збігається з датою звільнення), у графі 16 — наказ від 03.03.2023 № 34-ос (реквізити наказу про припинення трудового договору);

— другий — із датою припинення трудових відносин і підставою звільнення, в графі 16 якого зазначаємо реквізити наказу про звільнення.

Щодо працівниці, яка звільнилася в останній день доглядової відпустки, то в Д5 також формуємо два рядки:

— один — із датою закінчення відпустки для догляду. При цьому у графі 07 також вписуємо категорію «6», у графі 10 — дату «16032023», у графі 16 — наказ від 12.05.2020 № 70-ос (оскільки відповідно до цього наказу 16.03.2023 є останнім днем відпустки);

— другий — із датою припинення трудових відносин. У ньому, серед іншого, зазначаємо дату припинення у графі 10 і реквізити наказу про звільнення у графі 16 (див. рисунок).

img 1

завантажити файл

Звільнення у доглядовій відпустці в Д5

Висновки

  • Звільнення і закінчення доглядової відпустки у Д5 показуємо в окремих рядках.
  • Якщо доглядова відпустка закінчується в день звільнення, то у Д5 треба зазначати реквізити наказу про її надання.
  • Якщо звільнення перериває доглядову відпустку, то у Д5 треба зазначати реквізити наказу про звільнення.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі