Теми статей
Обрати теми

Доглядова відпустка від 3 до 6: за яких умов надаємо і як показуємо в Д5

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
За яких умов надають відпустку для догляду за дитиною від 3 до 6 років? Як роботодавцю її оформити та відобразити у додатку Д5? Ці питання у центрі уваги у статті.

Право на відпустку для догляду за дитиною від 3 до 6 років

Якщо дитина потребує домашнього догляду, то одному з батьків дитини в обов’язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення дитиною шестирічного віку (ч. 6 ст. 179 КЗпП і п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки*).

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Відмовити в наданні працівниці такої відпустки роботодавець не має права. Але наразі є виняток. У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури (ч. 2 ст. 12 Закону № 2136*).

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

Відпустка для догляду за дитиною може бути використана повністю або частинами також бабою, дідом чи іншими родичами дитини, які фактично здійснюють догляд за нею, або особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, одним із прийомних батьків чи батьків-вихователів.

Як правило, таку відпустку оформляє мати дитини. Піти в неї жінка може відразу після закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років.

Також не втрачається це право і в разі, якщо після закінчення відпустки для догляду до 3 років жінка вийшла на роботу, але у зв’язку з частими хворобами дитини виникла необхідність взяти відпустку для догляду за нею від 3 до 6 років.

Ба більше, жінка може перервати цю відпустку, приступити до роботи, а потім знову оформити її, якщо є така необхідність і це підтверджує медичний висновок. При цьому попередити роботодавця про свій намір припинити таку відпустку вона має не пізніше ніж за 10 днів до дати переривання відпустки (ч. 9 ст. 179 КЗпП).

За весь період перебування у відпустці для догляду за дитиною від 3 до 6 років за працівницею зберігають робоче місце (ст. 2 Закону про відпустки). Проте це неоплачувана відпустка і заробіток роботодавець за цей період за працівницею не зберігає. Оскільки ця відпустка належить до відпусток без збереження заробітної плати (п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки).

Під час перебування працівниці у доглядовій відпустці від 3 до 6 років роботодавець не має права звільнити її за власною ініціативою. Виняток — повна ліквідація підприємства, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням (ч. 3 ст. 184 КЗпП). Також роботодавець зобов’язаний працевлаштувати працівницю в разі звільнення її після закінчення строкового трудового договору.

У загальному випадку відпустка для догляду за дитиною від 3 до 6 років закінчується в день виповнення дитині 6 років або раніше, якщо скінчився термін в медичному висновку.

Оформлення відпустки

Для оформлення відпустки для догляду за дитиною від 3 до 6 років працівниця (працівник) подає заяву, в якій вказує дату початку та необхідність догляду за дитиною. До заяви в обов’язковому порядку додає медичну довідку встановленої форми №080-1/о, затвердженої наказом МОЗ від 11.06.2012 № 430 (ср. ). Саме ця довідка і підтверджує необхідність догляду за дитиною.

На підставі отриманих документів роботодавець видає наказ (розпорядження) про надання відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною.

Як правило, в більшості випадків довідка за формою № 080-1/о видається на 6 місяців. Якщо після закінчення цього строку дитина все ще потребує догляду, видається новий медичний висновок. Його потрібно своєчасно отримати і надати роботодавцеві.

Чи потрібен на кожну довідку новий пакет документів (заява і наказ)?

Довідки йдуть послідовно. Якщо довідки йдуть послідовно, без прогалин, і догляд триває не перериваючись, то, ми вважаємо, що на кожну довідку не обов’язково формувати новий пакет документів. Вистачить однієї заяви працівниці, в якій вона зазначить бажання піти у таку відпустку для догляду від 3 до 6 років. Необхідність догляду підкріплюється меддовідкою, яка додається до заяви. Через кожні 6 місяців працівниця буде надавати наступну медичну довідку.

У наказі роботодавець вказує дату початку відпустки для догляду за дитиною від 3 до 6 років. Як підстави для надання такої відпустки будуть заява та медична довідка без зазначення її реквізитів. Кожну наступну довідку роботодавець підкладає до наказу. Адже відпустка не переривається, дитина і надалі потребує домашнього догляду. І про це свідчать безперервно надані медичні довідки. Так може тривати аж до виповнення дитині 6 років. Або до спливу строку в останній довідці до виповнення дитині 6 років.

Можливий і більш формальний варіант. У наказі вказуються дати початку і закінчення доглядової відпустки, які відповідають строку дії довідки. Якщо працівниця буде надавати наступну довідку, то на кожен період має також надати заяву на продовження цієї відпустки, а роботодавець видає відповідний наказ. Як бачите, у цьому випадку паперової роботи більше, а суть така ж.

Також працівниця має право перервати цю відпустку, припинити догляд і стати до роботи. Для цього вона подає заяву (не пізніше ніж за 10 днів до дати переривання відпустки), на підставі якої роботодавець видає відповідний наказ.

Між довідками перерва. Якщо між довідками є перерва, то потрібно формувати повний пакет документів для надання відпустки на кожний період. Тобто кожний відрізок відпустки оформлюємо заявою + довідка і наказ.

Важливо! Без чинної довідки за формою № 080-1/о права на відпустку для догляду за дитиною від 3 до 6 років працівниця не має. Буває, що термін дії попередньої довідки скінчився, а працівниця своєчасно не отримала другу і має розрив між двома довідками, наприклад тиждень. При цьому на роботу не виходить. Тоді у цей період вона може оформити, наприклад, щорічну відпустку (за наявності) або відпустку без збереження зарплати за ст. 26 Закону про відпустки. Залишати такі дні нез’ясованими не треба. Також не треба на ці дні надавати працівниці відпустку для догляду від 3 до 6 років, бо відсутня довідка.

Далі розглянемо, як відпустку для догляду за дитиною від 3 до 6 років відобразити в Д5 Податкового розрахунку.

Д5 Податкового розрахунку

Початок і закінчення відпустки для догляду за дитиною від 3 до 6 років обов’язково треба показувати у додатку Д5. У цьому додатку, у кварталі, в якому починається/закінчується ця відпустка, формуємо рядок, в якому зазначаємо:

— у графі 7 — категорію особи «4»;

— у графі 10 — дату початку/закінчення відпустки;

— у графі 16 (документ підстава…) зазначаємо реквізити наказу, яким така відпустка надана;

— графи 13 — 15 у Д5 заповнювати не потрібно.

Зверніть увагу, на одну безперервну відпустку може бути декілька медичних висновків. Наприклад, кожні 6 місяців працівниця буде поновлювати довідку за формою №080-1/о. При цьому відпустка не буде перериватися. У Д5 показуємо дату її початку, а на куски, відповідно до меддовідок, не розбиваємо. Коли вона скінчиться — у Д5 зафіксуємо останній день такої відпустки.

Розглянемо приклад, коли працівниця із доглядової відпустки до 3 років одразу йде у доглядову відпустку від 3 до 6 років. До речі, про відпустку для догляду за дитиною до 3 років ви можете прочитати у статті «Доглядова відпустка до 3 років: надаємо, перериваємо, показуємо в Д5» цього випуску.

Приклад. Косинська О. М. одразу після доглядової відпустки до 3 років (надану за наказом від 21.05.2020 № 59-ос), яка закінчується 14.03.2023, йде у відпустку для догляду за дитиною від 3 до 6 років з 15.03.2023 (наказ від 15.03.2023 № 45-ос).

За умовами прикладу у Д5 за 1 квартал 2023 року маємо відобразити закінчення доглядової відпустки до 3 років і початок доглядової відпустки від 3 до 6 років.

Для цього в Д5 формуємо окремі рядки для кожної з відпусток:

— у першому рядку показуємо закінчення доглядової до 3 років. У графі 07 показуємо — категорію особи «6», у графі 10 — дату закінчення, а графі 16 — реквізити наказу про надання такої відпустки;

— у другому — початок відпустки для догляду за дитиною від 3 до 6 років. У ньому зазначаємо у графі 07 — категорію особи «4», у графі 10 — початок відпустки «15032023», у графі 16 — наказ від 15.03.2023 № 45-ос про її надання (див. рисунок).

img 1

завантажити файл

Доглядова відпустка від 3 до 6 років у Д5

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі