Теми статей
Обрати теми

Ненормований робочий день: оплачуємо та обліковуємо

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Водію легкового автомобіля міської ради встановлено ненормований робочий день. Як компенсується і табелюється така робота?

Умови встановлення ненормованого робочого дня

За потреби водіям легкових автомобілів може встановлюватися ненормований робочий день, тобто понад нормальну тривалість робочого часу (абз. 1 п. 2.9 Положення № 340).

* Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів, затверджене наказом Мінтрансзв’язку від 07.06.2010 № 340.

Але це не означає, що водіям інших типів автомобілів (наприклад, вантажних або автобусів) не можна встановити ненормований робочий день. Адже роботодавець в колективному договорі самостійно визначає перелік професій і посад, до яких він може застосовуватися (див. лист Мінсоцполітики від 24.09.2013 № 825/13/156-13).

ВАЖЛИВО!

Чинне законодавство не містить вимог щодо підтвердження «ненормованості» робочого часу працівників.

Якщо працівник за потреби виконує роботу понад нормальну тривалість робочого часу і такі ситуації виникають неодноразово, працівнику встановлюють ненормований робочий день.

При встановленні ненормованого робочого дня зазвичай керуються Рекомендаціями № 7*. Нагадаємо основні ознаки цього режиму роботи:

1) виконувати роботу на умовах ненормованого робочого дня можуть тільки окремі працівники, для яких неможливо нормувати час трудового процесу (час роботи не можна вирахувати точно);

2) ненормований робочий день означає вихід за межі нормальної тривалості робочого часу, але таку роботу не вважають надурочною;

3) ненормований робочий день не може бути встановлено працівникам з підсумованим обліком робочого часу.

* Рекомендації щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, затверджені наказом Мінпраці від 10.10.97 № 7.

На водіїв органів місцевого самоврядування (далі — ОМС), які працюють на умовах ненормованого робочого дня, поширюється встановлений роботодавцем режим робочого часу. Тому керівник ОМС не має права систематично залучати працівників, які працюють у такому режимі, до роботи понад установлену тривалість робочого часу (п. 4 Рекомендацій № 7).

«Бонуси» за ненормовану роботу

Години, відпрацьовані водієм ОМС понад нормальну тривалість робочого часу (в режимі ненормованого робочого дня), не оплачують. Їх компенсують шляхом:

1) встановлення доплати за ненормований робочий день у розмірі 25 % тарифної ставки за відпрацьований час (примітка 2 додатка 6 до наказу № 609*). Таку доплату встановлюють у фіксованому розмірі і нараховують на оклад (місячну тарифну ставку) без урахування інших доплат і надбавок;

2) надання щорічної додаткової оплачуваної відпустки (абз. 2 п. 2.9 Положення № 340). Її максимальна тривалість становить 7 календарних днів (п. 2 ч. 1 ст. 8 Закону про відпустки**). Детальніше про порядок надання такої відпустки читайте у статті «Відпустка «за ненормованість»: визначаємо фактичну тривалість» // «Оплата праці», 2022, № 17).

* Наказ Мінекономіки «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів» від 23.03.2021 № 609.

** Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Водій ОМС із ненормованим робочим днем має право на отримання додаткової відпустки незалежно від встановленої доплати за роботу в таких умовах (див. лист Мінпраці від 04.06.2008 № 143/13/116-08). Пояснюється це тим, що чинним законодавством не визначено обмежень на одночасне встановлення водію доплати за «ненормованість» та щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці (за роботу з ненормованим робочим днем).

Табельні нюанси

Оскільки години, перепрацьовані в режимі ненормованого робочого дня, не оплачують, то і в Табелі обліку використання робочого часу (далі — Табель) їх не відображають.

УВАГА!

У Табелі на працівника з ненормованим робочим днем зазначають тривалість робочого дня відповідно до встановленої для нього норми.

Наприклад, водій працює за 8-годинним робочим днем. У такому разі в Табелі ставлять 8 відпрацьованих годин навіть за умови, що працівник працював «ненормовано» цього дня.

Так само фахівці Держпраці у своїх роз’ясненнях зазначають, що табелювання роботи працівників, які працюють в умовах ненормованого робочого дня, відбувається в загальному порядку. Окремо години, відпрацьовані в режимі ненормованого робочого часу у Табелі не зазначаються (kr.dsp.gov.ua/index.php/2262-oplata-praci140317).

Висновки

  • Роботодавець самостійно в колдоговорі визначає перелік посад (професій), до яких застосовується ненормований робочий день.
  • Водій ОМС з ненормованим робочим днем має право на одночасне встановлення доплати за «ненормованість» та отримання додаткової відпустки.
  • У Табелі години, перепрацьовані в режимі ненормованого робочого дня, не відображають.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі