Теми статей
Обрати теми

Відрядження сумісника з основного місця роботи

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
На підприємстві особа працює за основною посадою — водієм та за сумісництвом — слюсарем-ремонтником. За посадою водія працівника направлено у відрядження з 13.03.2023 по 17.03.2023. Як оформити його відсутність на роботі за сумісництвом? Чи потрібно йому на роботі за сумісництвом нараховувати оплату за час відрядження?

Умови сумісництва

Сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві (ч. 1 ст. 1021 КЗпП).

Виходячи з наведеного визначення, основними умовами роботи за сумісництвом є:

— наявність основного місця роботи. Його визначає працівник у своїй заяві при прийнятті на роботу;

— укладання окремого трудового договору. При прийнятті на роботу за сумісництвом укладається відповідний трудовий договір;

— виконання роботи у вільний від основної роботи час. Тобто час роботи за сумісництвом не повинен збігатися з часом роботи за основним місцем роботи.

Якщо працівник уклав з одним роботодавцем декілька трудових договорів (за основним + за сумісництвом), то таке сумісництво називають внутрішнім. Якщо трудовий договір про роботу за сумісництвом укладено на іншому підприємстві, то сумісництво зовнішнє.

Усі умови направлення працівників у відрядження (у т. ч. й сумісників) роботодавець прописує у власному Положенні про відрядження.

Оплатні нюанси

У разі направлення працівника у відрядження оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим середнього заробітку (ч. 4 ст. 121 КЗпП). Ці гарантії поширюються як на основних працівників, так і на сумісників.

Для оплати періоду відрядження визначаємо два показники:

— денний заробіток працівника за місяць, у якому він був у відрядженні;

— середньоденну зарплату (відповідно до норм Порядку № 100*).

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

Далі порівнюємо ці показники. Якщо денний заробіток вищий за середньоденну зарплату, то робочі дні у відрядженні оплачуємо як звичайні робочі дні. В іншому випадку оплата праці у відрядженні буде за середньоденною зарплатою.

ВАЖЛИВО!

Внутрішньому суміснику час відрядження оплачують виходячи із денного заробітку / середньоденної зарплати за тією посадою, за якою його направлено у відрядження.

Якщо за сумісництвом працівника у відрядження не направляли, то й оплачувати час відсутності його на роботі не потрібно. Це підтверджують фахівці Мінсоцполітики в листі від 23.04.2013 № 146/13/133-13 та Мінфіну в листі від 29.12.2007 № 31-18030-07-27/29310 (ср. ).

Інша справа, якщо працівник одночасно відряджається з основного місця роботи і з місця роботи за сумісництвом. У цьому випадку вимоги ч. 4 ст. 121 КЗпП повинні виконуватись за обома місцями роботи.

Проте із запитання, яке ми розглядаємо, чітко зрозуміло, що роботодавець не направляв працівника у відрядження за місцем роботи за сумісництвом. Тож період відсутності працівника-сумісника не оплачується йому за сумісництвом.

Оформлення та табелювання

Облік робочого часу за основним місцем роботи і за сумісництвом потрібно вести окремо. Відповідно в табелі обліку використання робочого часу (далі — Табель) на працівника — внутрішнього сумісника заповнюють два рядки: в одному обліковують час роботи за основним місцем роботи, а в іншому — за сумісництвом.

Щодо табелювання внутрішнього сумісника, якого за основним місцем роботи направлено у відрядження, то у Табелі за місцем роботи за сумісництвом слід зазначати «І» (інші причини неявок). У свою чергу за основним місцем роботи проставляємо «ВД». Свої роз’яснення з цього приводу надали фахівці Держпраці.

Проте якщо дні відсутності працівника за місцем роботи за сумісництвом позначити у Табелі як «І» (інші причини неявок), то за цей період зарплата йому не нараховується. Крім того, цей період:

— не увійде йому до стажу для щорічної основної відпустки;

— не буде виключатися при розрахунку відпускної середньої.

На період відрядження за основною посадою суміснику роботодавець може надати щорічну відпустку, особливо якщо у нього є невикористані дні такої відпустки. І тоді з відпускним стажем і відпускною середньою у майбутньому проблем не буде. Але тут слід ураховувати, що під час воєнного стану у роботодавця є право відмовити працівнику у наданні невикористаних днів щорічної відпустки за минулі роки (див. статтю «Відпустка за минулі періоди: чи можна надати у воєнний час?» // «Оплата праці», 2022, № 18).

Також сумісник може оформити відпустку без збереження зарплати за згодою сторін на час воєнного стану або карантину на підставі ст. 26 Закону про відпустки*. Період такої відпустки зараховують до відпускного стажу. При цьому при обчисленні відпускних (відпускної компенсації) час відпустки за свій рахунок виключається із розрахунку.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Утім останнє слово у цьому питанні за керівником підприємства. Адже чинним законодавством для роботодавця не передбачено обов’язку надання будь-якого виду відпусток сумісникам на час відрядження їх за основним місцем роботи.

Висновки

  • Якщо внутрішнього сумісника направлено у відрядження з основного місця роботи, то період такої відсутності за сумісництвом йому не оплачується.
  • На час відрядження за основним місцем роботи на роботі за сумісництвом працівник може за домовленістю з роботодавцем оформити щорічну або неоплачувану відпустку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі