Теми статей
Обрати теми

Прогул і хвороба: доля лікарняних

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Працівник не з’явився на роботу. Причину відсутності роботодавець визнав неповажною і хоче звільнити працівника за прогул. Проте йому відкрито лікарняний. Чи має працівник право на страхові виплати в такому випадку? Чи оплачувати такий лікарняний?

Право на лікарняні

Право на страхові виплати за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності виникає у застрахованої особи з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), зайняття підприємницькою та іншою діяльністю, якщо інше не передбачено законом (ч. 1 ст. 12 Закону про соцстрахування*).

* Закон України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

Отже, під час перебування у трудових відносинах працівник має право на матзабезпечення у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

А тепер розглянемо умови, при яких лікарняний підлягає оплаті.

Умови оплати лікарняних

Допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі страхових виплат, які повністю або частково компенсують втрату заробітної плати (доходу), у разі настання тимчасової непрацездатність внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві… (п. 1 ч. 1 ст. 15 Закону про соцстрахування).

Випадки, коли у наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності застрахованій особі відмовляють, передбачені ст. 16 Закону про соцстрахування. До них належать, зокрема, періоди хвороби, яка почалася і дні якої припадають на період відпустки без збереження заробітної плати, творчої відпустки, додаткової відпустки у зв’язку з навчанням, періоди хвороби за час перебування під арештом і за час проведення судово-медичної експертизи, , що сталася внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або дій, пов’язаних із таким сп’янінням тощо.

Також відсутні підстави для оплати лікарняного, коли немає втрати заробітку. Вони не прописані прямо в Законі про соцстрахування, але щодо їх неоплати маємо офіційні роз’яснення. До них, зокрема, належать:

— хвороба під час призупинення дії трудового договору (роз’яснення ФСС);

— хвороба у період простою, якщо працівник не зобов’язаний перебувати на робочому місці (лист Мінсоцполітики від 05.07.2022 № 2063/0/290-22/45).

Як бачимо, прогул, що передує хворобі, не є підставою для відмови у виплаті лікарняних працівнику.

Працівник не зник, причина його відсутності на роботі перед лікарняним з’ясована, визнана неповажною і кваліфікована як прогул (оформлений належним чином). Проте якщо працівника ще не встигли звільнити, то лікарняні треба оплатити у цьому випадку на загальних підставах. Для звичайного лікарняного перші п’ять днів оплачує роботодавець, а починаючи із шостого дня хвороби — ПФУ. Про те, як вплине факт прогулу на розрахунок лікарняної середньої, ми розкажемо в наступній статті «Лікарняна» середня новачка: робочі дні — прогул — хвороба» цього випуску.

Висновки

  • Право на страхові виплати на випадок тимчасової непрацездатності виникає у працівника у період трудових відносин.
  • Умови оплати лікарняного, який відкритий після прогулу, розглядаються на загальних підставах.
  • Прогул, що передує хворобі, не є підставою для відмови в оплаті лікарняного.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі