Теми статей
Обрати теми

Працівник у теробороні: відображаємо середню зарплату в Д1

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Не за горами подання Податкового розрахунку за 1 квартал 2023 року. Починаючи з 4 кварталу 2022 року середню, яку роботодавець зберігає за працівниками — добровольцями тероборони, в Д1 показуємо по-особливому. Із яким кодом, чи для всіх працівників однаково та інші нюанси розглянемо у статті.

Поєднання робити і тероборони

На багатьох підприємствах є працівники, які вступили до лав добровольчих формувань територіальних громад, тобто такі працівники уклали контракт добровольця територіальної оборони. Він укладається особою на добровільній основі, на час виконання державних та/або громадських обов’язків.

Відповідно до ч. 1 ст. 119 КЗпП на час виконання державних або громадських обов’язків, якщо за чинним законодавством України ці обов’язки можуть здійснюватися у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.

Якщо працівник постійно задіяний у теробороні, в тому числі весь робочий час за місцем працевлаштування, то роботодавець видає наказ на весь період увільнення. І відповідно працівник за весь цей час отримує у роботодавця середній заробіток.

Проте у більшості випадків працівників залучають до виконання обов’язків у теробороні не на весь час, а на якісь робочі години, робочі дні. Тоді такий працівник поєднує роботу за трудовим договором у роботодавця і виконання обов’язків в теробороні. Звісно, ці години не перетинаються.

У такому разі увільнення від основної роботи роботодавець надає працівнику на підставі довідок про ступінь залучення працівника до виконання обов’язків тероборонівця у відповідному місяці. Виходить, що за місяць такому працівнику може бути нарахована заробітна плата за відпрацьований час та середня за виконання обов’язків у теробороні.

Далі розглянемо нюанси відображення середнього заробітку працівника за час виконання обов’язків у теробороні у Д1 Податкового розрахунку.

Спеціальний КЗО для середньої тероборонівця

Починаючи з 4 кварталу 2022 року у Д1 середній заробіток за добровольцями тероборони маємо відображати зі спеціальним кодом застрахованої особи (КЗО) — «75» у графі 08.

Код «75» застосовуємо при відображенні суми нарахованої середньої зарплати особі, що уклала контракт добровольця тероборони, на яку нараховується ЄСВ за ставкою 22 %. Тобто цей код застосовуємо для працівників, які не мають інвалідності і до зарплати яких застосовуємо ставку ЄСВ 22 %.

А якщо працівник-тероборонівець є особою з інвалідністю? Розмір ставки ЄСВ для таких працівників 8,41%. Отже, застосувати КЗО «75» у цьому разі не можна. Тоді залишається відображати нараховану середню зарплату такому працівнику із зарплатним КЗО «2» (як працівнику з інвалідністю). При цьому і середній заробіток, і нараховану зарплату за місяць, як і раніше, працівнику-тероборонівцю з інвалідністю показуємо сумарно в одному рядку.

Розглянемо два приклади. В одному працівник залучався до виконання обов’язків у теробороні частину робочого часу, а в другому працівник виконував обов’язки тероборонівця весь місяць.

Виконання обов’язків у теробороні частину робочого часу

Приклад 1. Працівнику Бовкуну І. О. (основне місце роботи, без інвалідності) в лютому 2023 року нараховано заробітну плату за фактично відпрацьований час — 5318,18 грн (ЄСВ — 1170,00 грн), та середній заробіток відповідно до ч. 1 ст. 119 КЗпП за час виконання обов’язків у теробороні, як члена добровольчого формування територіальної громади — 2155,50 грн (ЄСВ — 474,21 грн).

На працівника у Д1 за лютий 2 кварталу 2023 року формуємо два рядка. Перший на зарплату із звичайним КЗО «1». Серед іншого, в ньому відображаємо кількість днів перебування у трудових відносинах у графі 14 — «28», у графах 16 і 17 суму нарахованої зарплати і базу ЄСВ — 5318,18 грн, а у графі 20 — суму ЄСВ — 1170,00 грн.

У другому рядку відображаємо середню зарплату, збережену за час його залучення до виконання обов’язків у теробороні, з КЗО «75» у графі 08. Графу 14 залишаємо порожньою. Середній заробіток 2155,50 грн, який є також і базою нарахування внеску, відображаємо у графах 16 і 17, а суму ЄСВ з цієї бази 474,21 грн — у графі 20 (див. рис. 1).

img 1

завантажити файл

Рис. 1. Зарплата і середня за виконання обов’язків у теробороні частину робочого часу в Д1

Виконання обов’язків у теробороні весь робочий час

Приклад 2. Працівник Лузан А. М. (основне місце роботи, без інвалідності) в лютому 2023 року був весь робочий час залучений до виконання обов’язків у теробороні, як член добровольчого формування територіальної громади. За лютий йому нарахований середній заробіток за ч. 1 ст. 119 КЗпП у сумі 6545,40 грн (ЄСВ — 1439,99 грн).

На працівника у Д1 за лютий формуємо два рядки. Один рядок — для відображення середнього заробітку за весь місяць, а в другому рядку визначимо додаткову базу нарахування ЄСВ і внесок з неї. Адже працівник є основним, без інвалідності, цілий місяць перебуває у трудових відносинах і його дохід менший за мінімальну зарплату. Трохи деталізуємо.

Перший рядок — для відображення середнього заробітку. У ньому у графі 08 (КЗО) зазначаємо код «75», у графі 14 — кількість днів перебування у трудових відносинах «28», у графах 16 і 17 суму нарахованої середньої зарплати і базу ЄСВ — 6545,40 грн, а в графі 20 — суму ЄСВ — 1439,99 грн.

У другому рядку для додаткової бази також зазначаємо КЗО «75» та вказуємо КТН «13». Графу 14 залишаємо порожньою. У графі 18 показуємо додаткову базу ЄСВ у сумі 154,60 грн (6700,00 - 6545,40), у графі 20 — ЄСВ з додаткової бази у сумі 34,01 грн (154,60 х 22 %) (див. рис. 2).

img 2

завантажити файл

Рис. 2. Середня за виконання обов’язків у теробороні весь робочий час у Д1

Висновки

  • Добровольцям тероборони зберігаємо робоче місце і середній заробіток за час їх залучення у робочий час до виконання громадських обов’язків.
  • Середній заробіток тероборонівця, до доходів якого застосовується ставка ЄСВ 22 %, показуємо окремим рядком із КЗО «75».
  • Середній заробіток тероборонівця з інвалідністю (ЄСВ за ставкою 8,41%) показуємо у загальній сумі із зарплатою з КЗО «2».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі