Теми статей
Обрати теми

Лікарняні: якщо виявили зарплатну помилку

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Працівниця хворіла з 10 по 19 квітня 2023 року. Дата, коли е-лікарняний готовий до сплати, — 27.04.2023. Розрахунковий період квітень 2022 — березень 2023. Але як з’ясувалося, у березні 2023 року жінці було зайво нараховано щомісячну премію у розмірі 2000 грн. У квітні 2023 року помилку було виправлено (проведено відповідне коригування). Чи враховувати при обчисленні лікарняних сторнування за березень 2023 року, проведене у квітні 2023 року?

Відповідно до п. 3 Порядку № 1266* у розрахунку середньоденної зарплати для оплати днів тимчасової непрацездатності бере участь нарахована в розрахунковому періоді зарплата, на яку нараховувався ЄСВ.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266.

При цьому п. 32 Порядку № 1266 вимагає при визначенні зарплати, яка візьме участь у розрахунку середньої зарплати, орієнтуватись на зарплатні відомості, дані яких увійшли до Об’єднаної звітності (додатка Д1).

Тобто для того, щоб з’ясувати, до якого місяця відноситься та чи інша виплата (а в нашому випадку — сторнування зарплати), слід дізнатися, в якому місяці її було включено до зарплатної відомості та відображено у Об’єднаній звітності.

Нагадаємо, що п. 1.6 Інструкції № 5* вимагає нарахування фонду оплати праці за попередній період (зокрема, у зв’язку з виявленням помилок) відображати у фонді оплати праці того місяця, у якому були здійснені нарахування.

* Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5.

Аналогічні норми містить і Інструкція № 449*. Так, п.п. 3 п. 3 розд. IV цього документа говорить: якщо нарахування зарплати здійснюється за попередній період (зокрема, у зв’язку з виявленням помилок), нараховані суми включаються до зарплати того місяця, в якому були здійснені нарахування.

* Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом МФУ від 20.04.2015 № 449.

Отже, робимо висновок: як у бухобліку, так і в Об’єднаній звітності сторнування зарплати буде відображено у тому місяці, в якому його було проведено.

У нашому випадку коригування зарплати відбулося у квітні 2023 року. Отже, сторнована сума премії зменшить фонд оплати праці за квітень 2023 року і знайде своє відображення у додатку Д1 Об’єднаної звітності за квітень 2023 року.

Відповідно коригування зарплати за березень 2023 року, проведене у квітні 2023 року, при розрахунку «непрацездатної» середньої вплине на дохід квітня 2023 року і не вплине на дохід березня 2023 року.

Розрахунковим періодом для нашої працівниці є квітень 2022 — березень 2023. Квітень 2023 року не входить до розрахункового періоду для оплати днів тимчасової непрацездатності. Тому сторнування за березень 2023 року, здійснене у квітні 2023 року, не вплине на розрахунок «непрацездатної» середньої зарплати нашої працівниці.

Для наочності проілюструємо сказане на рисунку нижче.

img 1

Як сторнування премії впливає на розрахунок лікарняних

Висновки

  • Донараховані (сторновані) суми зарплати, які здійснені за попередній період (зокрема, у зв’язку з виявленням помилок), включаються до зарплати того місяця, в якому були здійснені донарахування (сторнування).
  • Якщо донарахування (сторнування) зарплати було проведено поза межами розрахункового періоду, то воно на розрахунок «непрацездатної» середньої зарплати не вплине.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі