№10

Оплата праці, травень, 2023/№ 10 Інші номери журналу ›
  • Застосували помилкову ставку ЄСВ: виправляємося в Об’єднаному звіті У працівника з інвалідністю закінчився строк дії довідки МСЕК. Однак роботодавець продовжував застосовувати до його доходів пільгову ставку ЄСВ 8,41 %. Ця інформація відображена в Об’єднаній звітності. Як виправити помилку?
  • Звільнення після відпустки: чи повертати «оздоровчі»? Як виплачується педагогічним працівникам допомога на оздоровлення? Чи правомірно вимагати від педагога, який звільняється після щорічної основної відпустки, повернути «оздоровчі», виплачені йому при наданні такої відпустки?
  • Неповний робочий тиждень: нюанси обчислення відпускних Як обчислити відпускні, якщо у розрахунковому періоді є дні, невідпрацьовані через запровадження неповного робочого тижня? З 01.09.2022 по 31.10.2022 працівника за ініціативою роботодавця (через скорочення обсягів виробництва) було переведено на роботу на умовах неповного робочого тижня (3 робочих дні на тиждень, понеділок-середа). З 22 травня 2023 року він йде в щорічну відпустку на 14 календарних днів.
  • Компенсація: виплата зарплатних боргів у травні 2023 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.
  • Об’єднаний звіт: звільнений працівник без доходу Ситуації, за яких звільненому працівнику немає жодних нарахувань у місяці звільнення, не такі поширені, проте все ж є. Більшість питань, які при цьому виникають, стосуються заповнення Об’єднаного звіту. Розберемося з ними у статті.
  • Лікарняні: якщо виявили зарплатну помилку Працівниця хворіла з 10 по 19 квітня 2023 року. Дата, коли е-лікарняний готовий до сплати, — 27.04.2023. Розрахунковий період квітень 2022 — березень 2023. Але як з’ясувалося, у березні 2023 року жінці було зайво нараховано щомісячну премію у розмірі 2000 грн. У квітні 2023 року помилку було виправлено (проведено відповідне коригування). Чи враховувати при обчисленні лікарняних сторнування за березень 2023 року, проведене у квітні 2023 року?
  • Призупинення трудового договору: чи включати до стажу держслужби? Зі спеціалістом держоргану на час воєнного стану призупинено дію трудового договору. Чи включається період призупинення до стажу роботи, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років та надання додаткової відпустки? Чи потрібно під час призупинення трудового договору відображати працівника в додатку 6 Об’єднаного звіту?
  • Відрядження і премія: рахуємо середню за два місяці Як правильно розрахувати середню зарплату для відрядження, якщо в попередніх місяцях працівник також був у відрядженнях і мав щомісячну премію? Саме з таким запитанням звернулись до нас на Гарячу лінію. Ситуація описана досить детально, тож далі її розберемо.
  • Додаткова відпустка на дітей: надаємо за двома підставами У працівниці є двоє дітей віком до 15 років. Одна дитина має інвалідність. Жінка працює на підприємстві за сумісництвом. Чи може вона скористатися додатковою відпусткою на дітей? Якщо так, то якої тривалості їй має бути надана така відпустка?
  • Місячна премія у розрахунку відпускних Премія на підприємстві виплачується місяць у місяць згідно з умовами преміювання. Як вона враховується при розрахунку відпускних, якщо місяць у розрахунковому періоді відпрацьований не повністю? Відповідь на це питання — у статті.
  • Матдопомога на соцпобут: чи включати до середньої? У січні 2023 року працівнику виплатили (згідно із його заявою) матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань. Чи включається сума такої допомоги до розрахунку середньоденної зарплати при обчисленні відпускних та лікарняних?
  • Квартальна премія у розрахунку середньої зарплати При розрахунку відпускних премії враховують за окремими правилами. Сьогодні розберемо особливості для квартальних премій, які виплачувалися не регулярно. Як у такому випадку правильно врахувати квартальну премію у розрахунку відпускних, розглянемо у статті.
  • Бронювання працівників: нещодавні зміни та типові помилки З 2 травня діють зміни у процедурі бронювання працівників. Як тепер по-новому бронювати працівників? Та як не допустити помилок у цій процедурі? Маємо офіційні рекомендації від Мінекономіки. Тож давайте розбиратися.
  • Для відрядження за кордон видали гривню: чи буде додаткове благо у працівника Для закордонного відрядження працівнику видано аванс у гривні на особисту картку. У поїздці він розрахувався карткою за проживання. Конвертація відбулась за комерційним курсом банку. Такий комерційний курс виявився більшим за курс НБУ на день затвердження авансового звіту. Роботодавець компенсує працівнику витрати, що виникли через різницю курсів валюти. Чи буде це додатковим благом для працівника? Чи нараховується на таку компенсаційну виплату ЄСВ і чи утримується ПДФО та ВЗ?
  • Працівниця змінила прізвище: дії кадровика Працівниця вийшла заміж і змінила прізвище. Як це документально оформити та до яких кадрових документів потрібно внести виправлення? Зараз розкажемо.
  • Працівниця змінила прізвище: як заповнити Об’єднану звітність Працівниця змінила прізвище у зв’язку з укладенням шлюбу. Як тепер заповнити Об’єднану звітність? Розкажемо в цій статті.
  • «Воєнна» неоплачувана відпустка: чи включати у «надбавочний» стаж? Фахівець із соціальної роботи територіального центру надання соцпослуг перебував у відпустці за свій рахунок у зв’язку з воєнним станом з 01.04.2022 по 31.03.2023. Чи включати цей період до стажу роботи, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі