Теми статей
Обрати теми

Відрядження і премія: рахуємо середню за два місяці

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Як правильно розрахувати середню зарплату для відрядження, якщо в попередніх місяцях працівник також був у відрядженнях і мав щомісячну премію? Саме з таким запитанням звернулись до нас на Гарячу лінію. Ситуація описана досить детально, тож далі її розберемо.

Задача: дано

Працівник працює на повну ставку за стандартною п’ятиденкою. У травні 2023 він їде у відрядження на 2 дні. Для обчислення оплати днів відрядження розраховуємо два показники: середньоденну зарплату і денний заробіток. Порівнюємо їх і беремо більший показник.

Для розрахунку середньої беремо виплати і дні за останні два місяці. Тобто для нашої ситуації розрахунковим періодом є березень і квітень 2023 року. У цих місяцях він був по одному дню у відрядженні. Детальніше показники наведені у таблиці нижче.

Показники для обчислення оплати відрядження у травні 2023 року

Показник

Березень

Квітень

Кількість робочих днів за нормою

23 робочих дні

20 робочих днів

Оплата за 1 день

відрядження

1164,85 грн

(за середньоденним заробітком)

1223,75 грн

(за денним заробітком)

Щомісячна премія

2447,50 грн

2447,50 грн

І в березні, і у квітні працівник був у відрядженнях. Нехай один день, але був. І таке буває, адже виїзд за межі населеного пункту для виконання службового доручення уже є відрядженням. Тож тут усе правильно. До речі, як відрізнити часті відрядження від роз’їзного характеру праці та інколи заощадити, читайте у статті «Поїздка до іншого міста на один день: що з добовими?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 93.

Переходимо до родзинки ситуації: дні відрядження оплачені за різними показниками (раз — за середнім, раз — за денним заробітком). Та ще і щомісячна премія є. Але як саме виплачують премію: місяць у місяць чи в поточному місяці за попередній? Це має бути прописано Положенням про преміювання. А ми давайте розглянемо обидва варіанти.

Але для початку згадаємо правила розподілу та врахування премій при обчисленні середньої зарплати. Вони передбачені Порядком № 100*.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

По-перше, премії (у тому числі за місяць) при обчисленні середньої зарплати враховуються в заробіток періоду, який відповідає кількості місяців, за які вони нараховані, починаючи з місяця, в якому вони нараховані. Для цього до заробітку відповідних місяців розрахункового періоду додається частина премії, яка визначається так: суму премії ділять на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множать на кількість відпрацьованих робочих днів відповідного місяця, що припадає на розрахунковий період. Якщо період, за який нараховано премію, відпрацьовано частково, під час обчислення середньої заробітної плати враховується сума у розмірі не більше фактично нарахованої суми премії чи іншої заохочувальної виплати (абз. 3 п. 3 Порядку № 100).

По-друге, при обчисленні середньої зарплати за два місяці не враховують збережений середній заробіток, зокрема за час відрядження (п. 4 Порядку № 100). Тобто якщо відрядження оплачено за середньоденним заробітком, то таку оплату і відповідно дні відрядження викидаємо із розрахунку середньої для наступних відряджень. А от якщо відрядження оплачене за денним заробітком, то така оплата залишається в розрахунку.

На думку фахівців Мінекономіки, остання норма прямо впливає на врахування премій. У своєму листі від 08.11.2021 № 4711-06/53532-07 (далі — лист № 4711) вони зауважили: оскільки дні відрядження, оплачені за середнім заробітком, не враховують при обчисленні середньої за два місяці, то й сума премії, яка припадає на ці дні, також не бере участі при визначенні частини премії, яка належить до заробітку місяців розрахункового періоду.

Тепер накладемо це правило на площину нашої ситуації.

Премія місяць у місяць

Загалом, місячна премія, виплачена місяць у місяць, є найбільш безпроблемною серед усіх премій. Але в описаному випадку з нею доведеться поморочитися. Пояснимо чому.

Квітневе відрядження оплачене за денним заробітком. Отже, квітневі виплати беремо до розрахунку в повному обсязі: і оплату відрядження, і повну суму премії (2447,50 грн).

А от березневі — ні. Відрядження в березні оплачено за середнім заробітком. А отже, її частина, як цього вимагають фахівці Мінекономіки у наведеному вище листі, не входить до розрахунку. Шляхом нескладних розрахунків викидаємо суму премії за один день, який припав на березневе відрядження. Тож до розрахунку середньої для травневого відрядження потрапить така сума березневої премії:

2447,50 грн : 23 х (23 - 1) = 2341,09 грн.

Премія в поточному місяці за попередній

У цьому випадку діє правило врахування, передбачене Порядком № 100. Із місячною премією в нашому випадку це виглядає так: премію за лютий, нараховану в березні, «записуємо» до нарахувань березня, а премію за березень, нараховану у квітні, — до нарахувань квітня.

Але не просто беремо суму премії і все. Треба провести перерахунок з урахуванням відпрацьованих днів. Для цього нам ще потрібні дані за лютий. Припустимо, що було відпрацьовано всі дні за нормою — 20 робочих днів.

Щоб правильно розподілити премію, скористаємося такою формулою:

Пв = (Пн : (Дз - Дс)) × (Дв - Дс),

де Пв — премія до врахування;

Пн — премія нарахована;

Дз — кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який нараховано премію;

Дв — кількість відпрацьованих робочих днів місяця, в якому нараховано премію;

Дс — кількість днів відрядження, оплачених за середнім заробітком.

Застосуємо цю формулу до нашого прикладу.

Премія до врахування у березні: (2447,50березень за лютий : 20лютий) х (23березень - 1) = 2692,25 грн.

Премія до врахування у квітні: (2447,50квітень за березень : (23березень - 1)) х 20квітень = 2225,00 грн.

Як бачимо, у цих розрахунках ми повинні виконати як вимоги норм Порядку № 100, так і рекомендації фахівців Мінекономіки, викладені у листі № 4711.

Пояснимо: при розрахунку суми премії, яка включається до розрахунку середньої заплати, із кількості відпрацьованих днів виключаємо один день відрядження у березні, оплачений за середнім заробітком.

Висновки

  • Дні відрядження, оплачені за середнім заробітком, не враховують при обчисленні середньої за два місяці.
  • Фахівці Мінекономіки вважають: суму премії, яка припадає на дні відрядження, які оплачені за середнім заробітком, також не включають до частини премії, яка належить до заробітку місяців розрахункового періоду.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі