Теми статей
Обрати теми

Додаткова відпустка на дітей: надаємо за двома підставами

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
У працівниці є двоє дітей віком до 15 років. Одна дитина має інвалідність. Жінка працює на підприємстві за сумісництвом. Чи може вона скористатися додатковою відпусткою на дітей? Якщо так, то якої тривалості їй має бути надана така відпустка?

Коло отримувачів

Додаткова відпустка на дітей та умови її надання передбачені ст. 19 Закону про відпустки*, ст. 1821 та 1861 КЗпП. Надається така відпустка за календарний, а не робочий рік. Належить вона до соціальних відпусток, а не до щорічних.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Перелік осіб, які мають право на дитячу відпустку, доволі широкий. Вона надається:

одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину;

— матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А групи I;

— одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А групи I, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);

— особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А групи I;

— особі, визначеній в установленому порядку піклувальником;

— одному із прийомних батьків;

— одному з батьків-вихователів.

Враховуйте, що кожна з перерахованих категорій працівників — це окрема підстава для надання додаткової відпустки на дітей.

Одночасне право обох батьків

Як ви вже зрозуміли, право на додаткову відпустку на дітей за окремих підстав мають як мати, так і батько дитини. Проте скористатися ним може лише один з батьків. Хто саме — вони вирішують самостійно.

При цьому якщо обоє батьків працюють на одному підприємстві, то проблем немає. Якщо ж мати і батько дитини (дітей) працевлаштовані у різних роботодавців, то виникає необхідність повідомити свого роботодавця про зроблений вибір.

Законодавством не визначено конкретний перелік документів, яким можна підтвердити факт невикористання дитячої відпустки другим із батьків

Це може бути будь-який документ, який із достатньою достовірністю підтверджує, що другий із батьків такої відпустки не отримував (див. листи Мінекономіки від 10.08.2021 № 4712-06/40797-07 та від 01.07.2021 № 4712-06/34401-07).

Таким документом, на наш погляд, може бути довідка з місця роботи другого із батьків дитини про те, що той не користувався відпусткою на дітей за відповідний рік. Якщо ж працівник таку довідку не може надати, зокрема, з об’єктивних причин (інший з батьків є безробітним, приватним підприємцем, знаходиться за кордоном тощо), то роботодавець може надати соцвідпустку на дітей на підставі лише заяви працівника. Утім у такій заяві має бути зазначено, що другий із подружжя дитячою відпусткою не користався (детальніше про це читайте у статті «Соцвідпустка на дітей: як тепер надавати?» // «Оплата праці», 2021, № 16).

Дитяча відпустка сумісникам

Додаткова відпустка на дітей може надаватися як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. Пояснюється це тим, що робота на умовах сумісництва (неповного робочого часу) не тягне за собою жодних обмежень щодо трудових прав працівників.

Додаткова відпустка на дітей надається незалежно від характеру трудових відносин

Тож працівниця-сумісниця цілком правомірно може оформити соцвідпустку на дітей. Підтверджують зазначений факт і фахівці Мінсоцполітики у своїх роз’ясненнях, наведених у листах від 26.06.2019 № 751/0/204-19 та від 05.08.2016 № 438/13/116-16.

Тривалість відпустки

Тривалість додаткової відпустки на дітей становить 10 календарних днів (далі — к. дн.) без урахування святкових та неробочих днів, визначених у ст. 73 КЗпП. Проте у період дії воєнного стану норми ст. 73 КЗпП не застосовуються (ч. 6 ст. 6 Закону № 2136*). Тому при наданні дитячої відпустки у цей період жодних подовжень на святкові (неробочі) дні немає.

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

Майте на увазі: за наявності декількох підстав для надання дитячої відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 к. дн.

У нашому випадку в працівниці є двоє дітей віком до 15 років, у тому числі одна дитина з інвалідністю. При цьому не зазначено, що працівниця є одинокою матір’ю. Тому виходимо з того, що батько у дітей також є. Відповідно скористатися дитячою відпусткою може один із батьків, причому з двох підстав:

1) один із батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років;

2) один із батьків, які мають дитину з інвалідністю.

Тож працівниця у ситуації, що розглядається, має право на дитячу відпустку загальною тривалістю 17 к. дн., але скористатися вона нею зможе за умови підтвердження того факту, що цією відпусткою за відповідний рік не скористався батько дітей.

Також зазначимо, що для додаткової відпустки на дітей не передбачено строку давності, після якого працівник втрачає на неї право. Тобто відпустку, не використану, наприклад, у 2022 році, може бути надано працівнику у 2023 році або пізніше.

Висновки

  • Для надання дитячої відпустки матусі потрібно підтвердити, що батько дітей не використав таку відпустку за відповідний рік.
  • Відпустка на дітей надається незалежно від характеру трудових відносин, тому право на неї мають як основні працівники, так і сумісники.
  • Працівниця, яка має двох дітей віком до 15 років, у тому числі одну дитину з інвалідністю, може використати дитячу відпустку за двома підставами загальною тривалістю 17 к. дн. за умови, що батько дітей такою відпусткою не користався.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі