Теми статей
Обрати теми

Місячна премія у розрахунку відпускних

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Премія на підприємстві виплачується місяць у місяць згідно з умовами преміювання. Як вона враховується при розрахунку відпускних, якщо місяць у розрахунковому періоді відпрацьований не повністю? Відповідь на це питання — у статті.

Правила врахування премій у розрахунку середньої зарплати

Період, в якому враховуємо. Згадаємо правила і механізм урахування премій у розрахунку середньої зарплати. Він урегульований Порядком № 100*.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

Так, премії (у тому числі за місяць) та інші заохочувальні виплати, нараховані за певний період (квартал, рік тощо) по особливому включаються у розрахунок відпускної середньої зарплати.

За загальними правилами премію враховуємо:

— у заробіток періоду, який відповідає кількості місяців, за які вона нарахована;

— починаючи з місяця, в якому вона нарахована.

Виходить, що якщо премія нарахована за місяць, то її враховуємо в заробіток місяця, в якому вона нарахована.

Сума, яку враховуємо. В якому періоді її треба враховувати, визначились. Тепер визначимо, в якій сумі вона має бути включена до розрахунку.

У загальному випадку суму премії (нарахованої як за місяць, так і за більш тривалий період), яка буде включатися у розрахунок, визначаємо у два кроки:

Крок 1. Обчислюємо розрахункову частину премії, що припадає на місяць її врахування у розрахунковому періоді. Для цього суму нарахованої премії ділимо на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вона нарахована, та множимо на кількість відпрацьованих робочих днів відповідного місяця, в якому її враховуємо.

Крок 2. У разі необхідності застосовуємо обмеження. Тобто якщо період, за який нарахована премія, відпрацьовано не повністю і розрахункова частина премії виявилася більшою за нараховану, то до розрахунку включаємо фактично нараховану суму премії.

Враховуємо місячну премію

Повною мірою описані вище правила будуть працювати, коли місячна премія нараховується, наприклад, у поточному місяці за попередній. Тут може виявитися, що місяць, за який нарахована премія, не повністю відпрацьований. Тоді при обчисленні суми премії, що має включатися у розрахунок, обов’язково маємо проконтролювати її розмір. І якщо він виявиться більшим за нараховану суму — обрізати його.

А от щодо премії, нарахованої місяць у місяць (у поточному за поточний), навряд чи дійде діло до обмежень, описаних у кроці 2. У загальному випадку, при обчисленні суми, яку треба включати у розрахунок, ділити нараховану премію та потім множити маємо на одні й ті самі фактично відпрацьовані робочі дні. Адже період, за який вона нарахована та в якому її треба урахувати, один і той же. Виходить, і включати її треба у фактичній сумі, в якій вона нарахована.

Отже, застосовувати обмеження в цьому випадку не доведеться. Адже розрахункова сума премії у місяці, який відпрацьований не повністю, також не виявиться більшою за фактично нараховану. Вона буде дорівнювати фактично нарахованій. Тож і обрізати тут нічого.

Трохи попрактикуємося.

Практичний приклад

Наведемо приклад, на якому наочно покажемо, як у розрахунку відпускних врахувати місячну премію у місяці, який відпрацьований не повністю. При цьому премія нараховується місяць у місяць.

Приклад. Працівник іде у відпустку в травні 2023 року. Розрахунковий період для обчислення відпускних — травень 2022 — квітень 2023 року. З 1 травня по 16 грудня 2022 року та з 6 по 9 березня 2023 року працівник перебував у відпустці без збереження зарплати. Відповідно до положення про преміювання місячна премія нараховується в поточному місяці за поточний.

Кожне підприємство самостійно визначає умови надання і розмір премій. Ці умови фіксує у відповідних локальних документах (як правило, у положенні про преміювання).

Щомісячна премія може встановлюватися у фіксованій сумі з орієнтацією до повністю відпрацьованого місяця. А може визначатися кожен місяць для кожного працівника відповідно до його вкладу. І перший, і другий варіанти мають право на життя, головне, все це правильно оформити.

Незалежно від обраного варіанта нарахування премій, механізм включення їх у розрахунок відпускних однаковий.

У таблиці наведені суми нарахованої премії у місяцях розрахункового періоду та суми її включення у розрахунок відпускних.

Включаємо місячну премію, нараховану місяць у місяць, у розрахунок відпускних

Нарахована премія

Врахована премія

Місяць, у якому нарахована

Сума,

грн

Кількість робочих днів

Місяць, у якому враховуємо

Факт. відпрац. днів

Сума,

грн

За

графіком

Фактично відпрац.

1

2

3

4

5

6

7

Грудень 2022

3000,00

22

10

Грудень 2022

10

3000,00

Січень 2023

6000,00

22

22

Січень 2023

22

6000,00

Лютий 2023

5000,00

20

20

Лютий 2023

20

5000,00

Березень 2023

5000,00

23

19

Березень 2023

19

5000,00

Квітень 2023

7000,00

20

20

Квітень 2023

20

7000,00

Виходячи з табличних даних, обчислення суми премії, яка увійде до розрахунку відпускних, проводилась за загальними правилами. Для визначення її суми за кожний місяць дані графи 2 поділені на дані графи 4 та помножені на дані графи 6. Результат отриманий у графі 7.

Як бачите, дані граф 4 та 6 однакові. Тому і розрахункова сума премії дорівнює нарахованій.

Щодо обмежень розрахункової суми премії, якщо місяць, за який нарахована премія, відпрацьовано не повністю. Як бачите з таблиці, грудень 2022 року та березень 2023 року відпрацьовані не повністю. Проте розрахункова сума премії не вилізла за межі дозволеного. Тобто вона не більше, ніж нарахована у цих місяцях. Тому нічого обрізати не треба. Отже, врахована сума премії дорівнюватиме розрахунковій.

Висновки

  • При розрахунку відпускних премію враховуємо у заробіток періоду, який відповідає кількості місяців, за які вона нарахована та починаючи з місяця, в якому вона нарахована.
  • Щомісячна премія, яка нарахована в поточному місяці за поточний місяць, враховується у розрахунковому періоді в місяці її нарахування.
  • При нарахуванні премії місяць у місяць до розрахунку відпускних потрапить уся сума премії за такий місяць, навіть якщо він відпрацьований не повністю.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі