Теми статей
Обрати теми

Відпустка в Дія Сіті для найманих працівників

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Ми продовжуємо цикл статей на тему Дія Сіті. Із щорічною оплачуваною перервою для гіг-спеців розібрались*. На черзі відпустки для найманих працівників. Що цікавого в них? Зараз розповімо.

* Про це читайте в статті «Відпустка» в Дія Сіті для гіг-спеціалістів» цього випуску.

Загальні умови надання

Гіг-спеціалісти резидента Дія Сіті не мають відпусток. Натомість вони мають щорічні оплачувані перерви у виконанні робіт (наданні послуг).

А от, для найманих працівників Дія-резидента все по-звичайному: вони, як і працівники інших роботодавців, мають відпустки. Для них діє Закон про відпустки* і всі загальні правила, зокрема щодо:

— видів відпусток (основні й додаткові, оплачувані й неоплачувані тощо);

— тривалості (щорічна основна — мінімум 24 календарних дні);

— поділу на частини (неподільна частина щорічної основної має становити 14 календарних днів, а далі — на прохання працівника);

— 6-місячного безперервного відробітку до надання щорічної відпустки повної тривалості, а до того — пропорційно відпрацьованому часу.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

До речі, про карантинну неоплачувану відпустку. На момент підготовки матеріалу COVID-карантин в Україні ще діє до 30.06.2023, але ВООЗ уже сповістила про закінчення пандемії коронавірусу. Коли державний карантин скасують, то надавати безлімітну неоплачувану карантинну відпустку на підставі ч. 2 ст. 26 Закону про відпустки вже буде не можна. Пам’ятайте про це!

Особливості & оподаткування

По суті, чи не єдиною особливістю відпускних для працівників резидента Дія Сіті є їх взаємовідносини із ЄСВ.

Відпускні є складовою заробітної плати

Про це свідчить п.п. 2.2.12 Інструкції № 5*. Від цього і танцюємо у питанні їх оподаткування.

* Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2024 № 5.

ЄСВ. Звернемось до положень п. 141 ч. 14 ст. 8 Закону про ЄСВ*. Вони надають право резиденту Дія Сіті нараховувати ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску на суму:

— нарахованої найманим працівникам зарплати. До заробітної плати слід відносити основну та додаткову зарплату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці**;

— винагороди гіг-спеціалістам за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

** Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 № 108/95-ВР.

Тож резидент Дія Сіті, який відповідає вимогам такого резидентства, сплачує ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску із загальної суми зарплати та відпускних.

Це означає наступне: якщо у місяці нараховано і відпускні, і зарплату, то резидент Дія Сіті сплачує ЄСВ у розмірі мінвнеску із загальної суми зарплати і відпускних. Просто платимо ЄСВ з МЗП і все.

Але в додатку Д1 Об’єднаного звіту зарплату і відпускні потрібно розділити по окремих рядках. Як це зробити, наочно показано в матеріалі «Об’єднаний звіт резидента Дія Сіті» // «Податки & бухоблік», 2023, № 10.

ПДФО та ВЗ. Відпускні, що нараховані найманим працівникам, входять до складу зарплати. Тож із них утримуємо ПДФО за пільговою ставкою 5 % та ВЗ — 1,5 %. Звісно, якщо резидентом Дія Сіті дотримано вимоги такого резидентства.

ПДФО і ВЗ сплачуємо із загальної суми зарплати і відпускних. Тут нічого надприродного. У додатку 4ДФ до Об’єднаного звіту загальну суму зарплати і відпускних відображаємо одним рядком під ознакою «101».

Висновки

  • Наймані працівники резидента Дія Сіті ходять у відпустки за загальними правилами згідно із Законом про відпустки.
  • Головна відмінність — ЄСВ сплачуємо в розмірі мінімального страхового внеску із загальної суми зарплати і відпускних.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі