Теми статей
Обрати теми

Медвисновок категорії «Вагітність та пологи»: дату формування можна змінити

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
МОЗ своїм наказом від 18.10.2023 № 1810 змінив порядок формування медичних висновків категорії «Вагітність та пологи». Навіщо це було зроблено і які наслідки матиме, розкажемо далі.

Загальний порядок

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами надається жінкам на підставі медичного висновку категорії «Вагітність та пологи». Так зазначено у ст. 179 КЗпП та ст. 17 Закону про відпустки*. Хоча фактично для цього використовують листок непрацездатності, який формується на підставі такого медвисновку**.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

** Медичний висновок про тимчасову непрацездатність містить персональні дані, тому надавати його роботодавцю не потрібно.

У загальному випадку, все відбувається у такій послідовності:

а) роботодавець отримує лікарняний з причиною непрацездатності «Вагітність та пологи» (від працівниці у паперовому вигляді або в особистому кабінеті на порталі ПФУ в електронному форматі). Зазвичай, він формується на 30-му тижні вагітності працівниці;

б) на підставі такого листка непрацездатності роботодавець (страхувальник):

— надає працівниці відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами з дати, вказаної у лікарняному листі;

— приймає рішення про призначення допомоги по вагітності та пологах.

Допомога по вагітності та пологах виплачується за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить:

— 70 календарних днів до пологів;

— 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей — 70) календарних днів після пологів.

Жінкам, віднесеним до 1 — 3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по вагітності та пологах виплачується за весь період зазначеної відпустки, тривалість якої становить 90 календарних днів до пологів та 90 календарних днів після пологів (ст. 18 Закону про соцстрахування*).

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

Але трапляються випадки, коли працівниця не бажає йти у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами та продовжує працювати. Що тоді робити?

Право переносити відпустку

До 29.07.2023. У ч. 1 ст. 18 Закону про соцстрахування зазначено, що допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі тільки в тому випадку, коли вона повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Тому до 29.07.2023, якщо працівниця набувала права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, але:

а) продовжувала працювати, вона втрачала право на допомогу по вагітності та пологах за дні роботи, що збіглися з періодом тимчасової непрацездатності по вагітності та пологах, визначеним у листку непрацездатності;

б) завчасно її переривала, працівниця повинна була повернути частину допомоги по вагітності та пологах за дні, коли вона працювала, а не перебувала у відпустці.

Тобто розмір допомоги по вагітності та пологах, яку могла отримати працівниця, залежав також і від кількості днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, якою фактично скористалася жінка, за період тимчасової непрацездатності, зазначений у лікарняному листі.

Після 29.07.2023. Законом України від 13.07.2023 № 3238-IX нормотворці внесли зміни у ст. 179 КЗпП та ст. 17 Закону про відпустки.

Завдяки цьому жінки отримали право переносити допологову частину відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (70 чи 90 календарних днів) та використовувати її частково або повністю після пологів. Таке перенесення можливе:

— за бажанням жінки;

у разі відсутності медичних протипоказань.

При цьому загальна тривалість відпустки не змінюється та складає сумарно 126 календарних днів (140 календарних днів — у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів).

Відповідні зміни були внесені і до ст. 18 Закону про соцстрахування. Ба більше, у вказаній нормі було передбачено:

— можливість перенесення допологової відпустки для жінок, які віднесені до 1 — 3 категорій осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

— право на отримання допомоги по вагітності та пологах сумарно за всі дні відпустки по вагітності та пологах та в повному обсязі незалежно від кількості використаних днів відпустки до пологів.

Чудове нововведення, чи не так? Адже тепер жінка може продовжувати працювати після 30 тижня вагітності і разом з тим отримувати допомогу по вагітності та пологах у повному (а не урізаному) обсязі (звісно, якщо не захоче завчасно її перервати).

Але! У зв’язку з цим виникало багато запитань.

Запитання 1. Як роботодавцю дізнатися, що жінка не має медичних протипоказань для перенесення допологової частини відпустки?

Справа в тому, що наявність медичних протипоказань може визначити лише лікар. Тобто саме він може сказати, до якої дати жінці можна продовжувати працювати після 30 тижнів вагітності (на який строк можна зсунути допологову частину відпустки).

Ба більше, таке рішення лікар має якось оформити. Як? Законодавством не встановлено. Логічно було б, якщо він виписував лікарняний лист жінці, що хоче продовжувати працювати, з тієї дати, з якої б вона виявила бажання піти у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Проте на той час не було жодного нормативного документа, який би передбачав можливість змінювати дату виписки лікарняного листа по вагітності та пологах через бажання жінки (за відсутності в неї медичних протипоказань).

Запитання 2. Як виконати вимоги ст. 17 Закону про відпустки і ст. 18 Закону про соцстрахування, якщо роботодавець не має можливості визначити наявність медичних протипоказань у жінки?

Складалася така ситуація. З одного боку, роботодавець не може відмовити працівниці у перенесенні допологової частини відпустки у зв’язку вагітністю та пологами (цього вимагає законодавство), з іншого — він має лікарняний лист, оформлений працівниці у звичайні строки (з 30-го тижня).

Про те, як можна було вирішити ці проблеми, ви можете прочитати у статті «Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами: зміни» // «Податки & бухоблік», 2023, № 64.

У медвисновку — «блукаюча» дата

МОЗ наказом від 18.10.2023 № 1810 затвердив зміни до Порядку № 1066*, тим самим виклавши п. 10 розд. III цього документа у новій редакції.

* Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затверджений наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066.

Тепер у цій нормі передбачено, що

медичний висновок категорії «Вагітність та пологи» формується лікуючим лікарем, який веде вагітність:

— після початку 30 тижнів вагітності;

— з визначеної пацієнткою дати (дату формування медвисновку можна обрати від початку 30-го тижня вагітності до дня пологів (включно))

Що це означає? Якщо жінка згодна розпочати відпустку вже з 30-го тижня вагітності (продовжувати працювати вона не планує), за замовчуванням їй буде сформовано медвисновок з 30-го тижня вагітності.

Якщо ж жінка хоче продовжувати працювати і після 30-го тижня, то під час першого візиту до лікаря після початку 30-го тижня вагітності вона повинна:

— написати заяву на ім’я головного лікаря, в якій зазначити іншу дату формування медвисновку;

— погодити таку заяву із лікарем, який веде її вагітність.

Форма заяви наведена у додатку 3 до Порядку № 1066.

Якщо в жінки пологи стануться до зазначеної в заяві дати, медвисновок буде сформований з дати пологів.

Що з цього випливає? Що питання щодо можливості перенесення допологової частини відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами працівниця перш за все вирішує зі своїм лікарем.

Якщо останній вирішить, що для цього немає медичних протипоказань, лікарняний лист буде оформлено бажаною для працівниці датою. Тоді на підставі такого «перенесеного» листка непрацездатності роботодавець (страхувальник):

— надасть жінці відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами з дня, вказаного у такому лікарняному листі;

— призначить та нарахує допомогу по вагітності та пологах за весь період тимчасової непрацездатності, вказаний у лікарняному листі.

І з цим, до речі, у роботодавця взагалі не буде складнощів. Адже змінами, внесеними у Порядок № 1066, МОЗ нарешті вирішив усі проблеми й нестиковки, які виникали у роботодавців при перенесенні допологової частини відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Оскільки тепер:

— роботодавцю не потрібно замислюватися над тим, чи є у працівниці медичні протипоказання для перенесення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. За це відповідає лікар, який погоджується сформувати жінці медвисновок категорії «Вагітність та пологи» бажаною для неї датою;

— спрощується порядок оформлення такого перенесення. Більше не потрібно отримувати від працівниці заяву на перенесення відпустки та оформлювати відповідні накази (розпорядження). Відпустку по вагітності та пологах можна надати просто на підставі медвисновку (лікарняного листа) з перенесеною датою;

— не виникає питань, як визначити розрахунковий період для обчислення допомоги по вагітності та пологах та який період тимчасової непрацездатності зазначити у заяві-розрахунку щодо призначення страхових виплат. У загальному порядку, це буде 12 останніх календарних місяців, що передують місяцю настання страхового випадку (відповідно до лікарняного листа);

— не порушуються строки, встановлені для початку процедури призначення декретних виплат страхувальником (3 робочих дні з дня надходження листка непрацездатності);

— не потрібно вигадувати спосіб, як відобразити у Об’єднаній звітності перенесену відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами у додатку Д5 та нараховану суму декретних у додатку Д1.

Зверніть увагу! Якщо лікарняний лист по вагітності та пологах працівниці оформлено у звичайні строки (на 30-му тижні вагітності), скористатися своїм правом на перенесення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами вона не зможе.

Тоді у випадку, якщо жінка продовжуватиме працювати, вона втратить право на допомогу по вагітності та пологах за дні роботи, що збіглися з періодом тимчасової непрацездатності, визначеним у листку непрацездатності.

Зверніть увагу! Наказ № 1810 набрав чинності 10.11.2023. Тому з цієї дати роботодавець не може самостійно переносити відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Він повинен надати її та нараховувати декретні за новими правилами (в межах лікарняного).

Висновки

  • МОЗ наказом від 18.10.2023 № 1810 дозволив пацієнткам визначати дату формування медвисновку категорії «Вагітність та пологи» у спеціальній заяві.
  • Якщо немає медичних протипоказань, то лікар формує медвисновок бажаною для пацієнтки датою.
  • Роботодавець надає відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами з дати, яка вказана у лікарняному листку.
  • Право на перенесення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами працівниця може реалізувати на етапі формування медвисновку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі