№22

Оплата праці, листопад, 2023/№ 22 Інші номери журналу ›
  • Премія у закладах освіти: чи платити у місяці неоплачуваної відпустки? Вчитель закладу загальної середньої освіти (далі — ЗСО) з 1 по 7 листопада перебував у відпустці без збереження зарплати. Премія у закладі освіти нараховується у відсотках від посадового окладу. Чи можна нарахувати працівнику премію за листопад у повному розмірі (від цілого посадового окладу)? А якщо працівник майже увесь місяць перебував у відпустці за свій рахунок, чи потрібно позбавляти його премії повністю за цей місяць?
  • Декретні для гіг-спеціаліста резидента Дія Сіті: нюанси призначення та розрахунку Резидент Дія Сіті може призначити та нарахувати допомогу по вагітності та пологах не лише своїм працівникам (про це ми розповідали у статті «Працівники резидента Дія Сіті: як розрахувати декретні» // «Оплата праці», 2023, № 21*), а й гіг-спеціалістам. Як це зробити та які нюанси врахувати, розкажемо далі.
  • Табель обліку робочого часу: важливий документ Чи обов’язково вести табель обліку робочого часу? Чи передбачені штрафи за неведення табеля? Відповіді на ці запитання — у статті.
  • Табель обліку робочого часу: структура, умовні позначення, правила заповнення Зарплату працівникам нараховують на підставі даних табеля обліку робочого часу (далі — табель). На кого покладають відповідальність щодо його ведення? Кого включати в табель? Як його вести? Які є нюанси? Цим питанням присвячена стаття.
  • Табель обліку робочого часу: приклади заповнення У попередніх статтях* цього випуску ви знайдете всю інформацію щодо обов’язку ведення табеля обліку робочого часу, його форми, позначень тощо. У цій статті ми підготували для вас приклади заповнення табеля з поясненнями.
  • Нові розміри МЗП у 2024 році: що враховувати роботодавцям Верховна Рада прийняла держбюджет на 2024 рік*. Вже з 1 січня наступного року зросте розмір мінзарплати. У цій статті поговоримо про те, як таке підвищення вплине на зарплатні показники.
  • Новий прожитмінімум з 01.01.2024: на що вплине підвищення Верховна Рада прийняла держбюджет на 2024 рік. У попередньому матеріалі («Нові розміри МЗП у 2024 році: що враховувати роботодавцям») ми розповіли про підвищення розміру мінзарплати у 2024 році. У цій статті поговоримо про збільшення розміру прожиткового мінімуму з 01.01.2024. З’ясуємо, на що вплине зростання цього показника.
  • Договір з нефіксованим робочим часом: чи можна укласти з працівником, який вже працює Можливість укладати трудові договори з нефіксованим робочим часом (далі — ТДНЧ) дозволяє роботодавцям залучати до роботи працівників тоді, коли для цього виникає потреба. Якщо приймати на роботу нового працівника, то питань щодо оформлення з ним ТДНЧ не виникає. Але чи можна укласти такий договір з працівником, який вже працює на підприємстві? Зараз розкажемо.
  • Компенсація: виплата зарплатних боргів у листопаді 2023 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.
  • Медвисновок категорії «Вагітність та пологи»: дату формування можна змінити МОЗ своїм наказом від 18.10.2023 № 1810 змінив порядок формування медичних висновків категорії «Вагітність та пологи». Навіщо це було зроблено і які наслідки матиме, розкажемо далі.
  • Трудові медогляди працівників: що треба знати роботодавцю Трудове законодавство передбачає проведення обов’язкових медоглядів для певних категорій працівників. Це дозволяє не тільки визначати, чи може працівник фізично виконувати свої трудові функції, але й попереджувати погіршення стану його здоров’я та уберігати від нещасних випадків. Що це за працівники та коли їм слід проходити медичні огляди? Читайте далі.
  • Трудові медогляди працівників: порядок проведення Щоб правильно організувати трудовий медогляд працівників, роботодавцю доводиться проходити чималий шлях — від атестації робочих місць до виконання приписів закладу охорони здоров’я. Як його подолати без проблем — розкажемо в цій статті.
  • Трудові медогляди працівників: як оплатити та оподаткувати Проведення трудового медогяду працівників потребує часу (перш за все — робочого часу працівників) та грошей. Хто покриє такі витрати та оплатить працівникам час проходження медогляду, з’ясуємо у цій статті.
  • Трудові медогляди працівників: вносимо дані на порталі ПФУ Нещодавно Пенсійний фонд нагадав роботодавцям про їх обов’язок надавати інформацію про працівників, які перебувають з ними у трудових відносинах. Зокрема, й відомості про проходження медичних оглядів працівниками. З чим це пов’язано та як це зробити, розкажемо далі.
  • Працівник став повнолітнім: режим роботи та тривалість відпустки 21.08.2023 на підприємство було прийнято неповнолітнього працівника. 20.11.2023 йому виповниться 18 років, і він має намір продовжувати працювати. Чи потрібно звільняти такого працівника і наново приймати для того, щоб перевести на нормальну тривалість робочого часу? Як визначати тривалість його щорічної основної відпустки?
  • Мобілізований працівник: запитання та відповіді Зараз майже кожен роботодавець має у своєму штаті хоча б одного мобілізованого працівника. Відповідно і запитань щодо їх прав та гарантій у наших читачів виникає все більше. Для вашої зручності ми зібрали всі ці запитання і, звісно ж, відповіді на них в одному матеріалі. Тож нехай вся необхідна інформація буде завжди у вас під рукою.
  • Соцпрацівник + фахівець із соцроботи: виплачуємо надбавку за вислугу років Соціальний працівник терцентру (основне місце роботи, 0,5 ставки) отримує надбавку за вислугу років у розмірі 10 % окладу. Стаж роботи на цій посаді становить 6 років. З 05.11.2023 його прийняли до цієї ж установи за внутрішнім сумісництвом на посаду фахівця із соціальної роботи (0,5 ставки). Чи виплачувати надбавку за вислугу років за сумісництвом?
  • Додаткова відпустка за стаж: компенсуємо при звільненні Держслужбовець звільняється 27.11.2023. Він не використав 8 к. дн. додаткової відпустки за стаж держслужби, право на які набув з 16.10.2023. Скільки днів такої відпустки компенсувати йому при звільненні? Чи потрібно проводити пропорційний розрахунок?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі