Теми статей
Обрати теми

Трудові медогляди працівників: вносимо дані на порталі ПФУ

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Нещодавно Пенсійний фонд нагадав роботодавцям про їх обов’язок надавати інформацію про працівників, які перебувають з ними у трудових відносинах. Зокрема, й відомості про проходження медичних оглядів працівниками. З чим це пов’язано та як це зробити, розкажемо далі.

Вимоги Закону про ЄСВ

Нагадаємо, що 06.11.2022 набрав чинності Закон України від 18.10.2022 № 2682-ІХ, яким, зокрема, було викладено у новій редакції ст. 20 Закону про ЄСВ*.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Із вказаного моменту оновлена норма зобов’язує страхувальника (роботодавця) подавати до ПФУ відомості про працівників щодо їх належності/неналежності до осіб, які підлягають обов’язковим медичним оглядам.

При цьому подавати такі персоніфіковані відомості (у разі їх відсутності в реєстрі застрахованих осіб, а також у разі зміни або уточнення зазначених відомостей) потрібно через вебпортал Пенсійного фонду.

На жаль, на той час портал ПФУ не був готовий до таких змін. Проте пенсійники не сиділи склавши рук. Вони доопрацювали функціонал вебпорталу і тепер за його допомогою роботодавці можуть подавати інформацію про працівників, які підлягають обов’язковим медоглядам. Як саме? Читайте далі.

Подаємо відомості через портал

Щоб внести дані про медичний огляд працівників на порталі ПФУ, роботодавцю доведеться зробити такі кроки.

Крок 1. Заходимо у кабінет страхувальника на порталі Пенсійного фонду.

Крок 2. Зліва у меню обираємо розділ «Відомості про медичний огляд працівників». У табличці, що з’явиться, натискаємо кнопку «Додати відомість» (рис. 1).

img 1

Рис. 1. Формуємо відомість про медичний огляд працівників

Крок 3. У табличці, що з’явиться, перевіряємо загальні дані про страховика (заповнюється автоматично) та натискаємо:

— або кнопку «Додати запис» (рис. 2), якщо відомості будемо вводити вручну (обираємо цей варіант);

— або кнопку «Завантажити» — для завантаження даних з файлу узгодженої структури.

Будьте уважні! Можливість завантажити інформацію щодо медоглядів працівника надається, лише коли у зверненні порожні записи про медичний огляд працівника.

Опис атрибутів заповнення xml-файлу з інформацією про медичні огляди працівників ви можете знайти в Інструкції «Подання відомостей про медичні огляди засобами вебпорталу».

img 2

Рис. 2. Як додати дані до відомості про медогляд працівників

Крок 4. У формі, що з’явиться, зазначаємо загальні дані про працівника.

Тут вказуємо номер запису (за порядком) та П. І. Б. працівника (ці поля обов’язкові до заповнення). За бажанням, можна внести також РНОКПП працівника (за відсутності серію та номер його паспорта).

Для внесення даних про проходження медогляду натискаємо кнопку «Додати» (рис. 3).

img 3

Рис. 3. Де зазначити інформацію про проходження медогляду працівником

Крок 5. Вносимо відомості щодо проходження медогляду працівником (рис. 4). А саме:

— дату огляду й дату останнього огляду (наразі вони будуть збігатися, адже таку інформацію вносимо вперше);

— ЄДРПОУ й назву медзакладу, де проходив медогляд;

— посаду працівника;

— періодичність проходження медогляду (місяць, квартал, 6 місяців, рік, 2 роки, 5 років);

— дату наступного медогляду.

Також, за бажанням, можна додати коментар.

Натискаємо кнопку «Зберегти» і йдемо далі.

img 4

Рис. 4. Зазначаємо інформацію про проходження медогляду працівником

Крок 6. Повертаємося до попередньої форми. Тепер у ній з’явився рядок з інформацією про дату й місце проходження медогляду працівником. Цю можна відредагувати або видалити (наразі не працює) за допомогою відповідних піктограм (рис. 5).

Натискаємо кнопку «Зберегти» і рухаємося далі.

img 5

Рис. 5. Як відредагувати інформацію про проходження медогляду

Крок 7. Відправляємо відомості про медогляд до ПФУ. Для цього натискаємо кнопку «Підписати та відправити в ПФУ» (рис. 6).

img 6

Рис. 6. Відправляємо відомості про медогляд до ПФУ

Після коректного відправлення до ПФУ з’являється повідомлення «Запис збережено та відправлено на розгляд до ПФУ», а відомості про медичний огляд працівників відображаються на вебпорталі.

Крок 8. Щоб перевірити статус обробки сформованих відомостей, надісланих до ПФУ, повертаємося до розділу «Відомості про медичний огляд працівників» і натискаємо кнопку «Пошук». У табличці, що з’явиться, переглядаємо необхідну інформацію.

Зверніть увагу! Дата відомості про медичний огляд працівників присвоюється автоматично. Це буде дата формування такої відомості.

img 7

Рис. 7. Де перевірити статус обробки відомостей про медогляд

Висновки

  • Подавати відомості про працівників щодо їх належності/неналежності до осіб, які підлягають обов’язковим медичним оглядам, вимагає ст. 20 Закону про ЄСВ.
  • Для внесення даних про медогляд працівників на порталі ПФУ оберіть розділ «Відомості про медичний огляд працівників» і натисніть кнопку «Додати відомість».
  • Додайте записи про дату останнього огляду, ЄДРПОУ й назву медзакладу, де проходив медогляд, посаду працівника, періодичність проходження медогляду та дату наступного медогляду. Збережіть інформацію і відправте до ПФУ.
  • Статус обробки сформованих відомостей, надісланих до ПФУ, можна перевірити у розділі «Відомості про медичний огляд працівників», натиснувши кнопку «Пошук».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі