Теми статей
Обрати теми

Соцпрацівник + фахівець із соцроботи: виплачуємо надбавку за вислугу років

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Соціальний працівник терцентру (основне місце роботи, 0,5 ставки) отримує надбавку за вислугу років у розмірі 10 % окладу. Стаж роботи на цій посаді становить 6 років. З 05.11.2023 його прийняли до цієї ж установи за внутрішнім сумісництвом на посаду фахівця із соціальної роботи (0,5 ставки). Чи виплачувати надбавку за вислугу років за сумісництвом?

Відразу відповімо — так, виплачувати. Далі пояснимо чому.

Коло отримувачів

Надбавка за вислугу років працівникам терцентрів установлюється відповідно до норм Порядку № 239*. Дія цього Порядку поширюється на працівників державних та комунальних установ соцзахисту населення незалежно від підпорядкування, умови оплати праці яких визначаються згідно з Умовами № 308/519**.

* Порядок виплати надбавки за вислугу років працівникам державних та комунальних установ соціального захисту населення, затверджений наказом Мінсоцполітики від 15.06.2011 № 239.

** Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджені спільним наказом МОЗ та Мінсоцполітики від 05.10.2005 № 308/519.

Надбавку за вислугу років установлюють у відсотковому значенні виходячи з окладу з урахуванням підвищень без урахування інших доплат і надбавок. А також залежно від стажу роботи: понад 3 роки — 10 %, понад 10 років — 20 %, понад 20 років — 30 %.

Надбавка за вислугу років виплачується (п. 3 Порядку № 239):

— керівникам установ соцзахисту населення та їх заступникам з основного виду діяльності;

— керівникам структурних підрозділів та їх заступникам із соціальної, психологічної, педагогічної, фізичної, медичної, трудової, професійної реабілітації, надання соціальних (соціально-медичних) послуг, соцобслуговування, медичного супроводу, спостереження, забезпечення стаціонарного проживання тощо, крім тих, що мають право на виплату надбавки за вислугу років на інших підставах;

— інструкторам з трудової адаптації, методистам з профреабілітації, організаторам культурно-дозвіллєвої діяльності, фахівцям із соціальної роботи (із соціальної допомоги вдома, з фізичної реабілітації), соціальним працівникам, психологам, соціальним робітникам.

Працівники-сумісники

Нарахування та виплата надбавки проводиться щомісяця за фактично відпрацьований час за основним місцем роботи і за сумісництвом (п. 7 Порядку № 239).

Надбавка за вислугу років виплачується працівникам-сумісникам терцентрів на загальних підставах. Право на неї мають як внутрішні сумісники, так і зовнішні

Якщо працівник, крім основного місця роботи (0,5 ставки), працює в установі внутрішнім сумісником (0,5 ставки), надбавка за вислугу років нараховується за кожним місцем роботи окремо до фактично зайнятого посадового окладу, тобто:

— за основним місцем роботи до окладу на 0,5 ставки;

— за сумісництвом до окладу на 0,5 ставки.

Стаж для надбавки

Стаж для встановлення надбавки за вислугу років обчислюється на підставі трудової книжки та інших (що підтверджують стаж) документів (п. 5 Порядку № 239).

До «надбавочного» стажу включається, зокрема:

час роботи у державних та комунальних установах, закладах та організаціях, незалежно від підпорядкування, на посадах, визначених у п. 3 цього Порядку;

— час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи та зарплата повністю або частково;

— час відпустки для догляду за дитиною до 3 років, із 3 до 6 років.

Для виплати надбавки враховується сумарний стаж на одній або декількох посадах, наведених у п. 3 Порядку № 239 (див. лист Мінсоцполітики від 04.02.2019 № 93/0/206-19)

Тож у ситуації, що розглядається, працівник має право на надбавку за двома посадами:

1) соціальний працівник (основне місце роботи);

2) фахівець із соціальної роботи (внутрішнє сумісництво).

За наявності 6 років стажу розмір надбавки становить 10 % посадового окладу за кожною із таких посад. При цьому згідно з п. 6 Порядку № 239 «вислужна» надбавка за основною посадою і посадою за сумісництвом обчислюється виходячи з посадового окладу з урахуванням підвищень без урахування інших надбавок і доплат.

Дата встановлення

У п. 9 Порядку № 239 передбачено, що встановлення надбавки або зміна її розміру проводиться з початку місяця, що настає за місяцем роботи, в якому виникло таке право.

Але це не стосується нашого випадку. Адже тут не йдеться про право працівника на перше встановлення надбавки, коли його загальний «надбавочний» стаж досягає понад 3 роки. Так само ми не маємо справу із випадком підвищенням розміру набавки у зв’язку із досягненням «надбавочного» стажу понад 10 або 20 років.

Працівник на момент прийняття на посаду фахівця із соціальної роботи вже має стаж роботи на посаді соціального працівника терцентру 6 років. Саме тому надбавку за вислугу років у розмірі 10 % посадового окладу за посадою фахівця із соціальної роботи слід йому встановити із дати прийняття на роботу, тобто з 05.11.2023. А нарахування надбавки у листопаді слід проводити пропорційно відпрацьованому часу (з 5 по 30 листопада 2023 року).

Висновки

  • Надбавка за вислугу років працівникам терцентрів виплачується як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом.
  • Для виплати надбавки за вислугу років враховується сумарний стаж на посадах, наведених у п. 3 Порядку № 239.
  • Якщо працівник на момент прийняття на роботу має необхідний «надбавочний» стаж, то надбавка за вислугу років установлюється з дати прийняття.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі