Теми статей
Обрати теми

Додаткова відпустка за стаж: компенсуємо при звільненні

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Держслужбовець звільняється 27.11.2023. Він не використав 8 к. дн. додаткової відпустки за стаж держслужби, право на які набув з 16.10.2023. Скільки днів такої відпустки компенсувати йому при звільненні? Чи потрібно проводити пропорційний розрахунок?

Тривалість відпустки

Держслужбовці мають право на додаткову відпустку за держстаж. Її тривалість визначена ст. 58 Закону про держслужбу*, а конкретний механізм надання — Порядком № 270**.

* Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII.

** Порядок надання державним службовцям додаткових оплачуваних відпусток, затверджений постановою КМУ від 06.04.2016 № 270.

Так, право на відпустку за стаж держслужбовець набуває після досягнення держстажу понад 5 років. Із цього моменту йому надається один календарний день додаткової відпустки. Починаючи зі стажу держслужби понад 6 років її тривалість збільшується на один календарний день за кожний наступний рік. Але вона має свій максимум — 15 календарних днів.

Наведемо тривалість додаткової відпустки за держстаж у таблиці нижче.

Тривалість додаткової відпустки за стаж держслужби

Стаж

держслужби

Тривалість

відпустки

Стаж

держслужби

Тривалість

відпустки

Більше 5 років

1 к. дн.

Більше 13 років

9 к. дн.

Більше 6 років

2 к. дн.

Більше 14 років

10 к. дн.

Більше 7 років

3 к. дн.

Більше 15 років

11 к. дн.

Більше 8 років

4 к. дн.

Більше 16 років

12 к. дн.

Більше 9 років

5 к. дн.

Більше 17 років

13 к. дн.

Більше 10 років

6 к. дн.

Більше 18 років

14 к. дн.

Більше 11 років

7 к. дн.

Більше 19 років і далі

15 к. дн.

Більше 12 років

8 к. дн.

У ситуації, що розглядається, держслужбовець набув права на додаткову відпустку за стаж держслужби понад 12 років. Тому її тривалість становить 8 к. дн.

Додаткова відпустка конкретної тривалості надається держслужбовцям після досягнення відповідного стажу держслужби (п. 3 Порядку № 270)

Держстаж обчислюється на підставі ч. 2 ст. 46 Закону про держслужбу і Порядку № 229*. Цими нормами визначено час перебування на відповідних посадах, який зараховується до стажу держслужби, та інші періоди, коли держслужбовець не працював з поважних причин, але залишався у трудових відносинах із держорганом.

* Порядок обчислення стажу державної служби, затверджений постановою КМУ від 25.03.2016 № 229.

Нюанси надання

Додаткова відпустка за стаж держслужби належить до щорічних (п. 4. Порядку № 270). Тому при її наданні слід керуватись правилами надання щорічних відпусток. На це фактично вказує ст. 59 Закону про держслужбу.

Право на додаткову відпустку за держстаж (понад 5 років) у перший рік роботи настає після закінчення 6 місяців безперервної роботи в держоргані.

При визначенні тривалості додаткової відпустки за держстаж не враховуємо святкові та неробочі дні (ст. 73 КЗпП). Утім нагадаємо, що під час дії воєнного стану норми ст. 73 КЗпП не застосовуються (ч. 6 ст. 6 Закону № 2136*). Тобто при наданні додаткової відпустки у цей період жодних подовжень на святкові/неробочі дні немає.

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

Додаткову відпустку за держстаж можна:

— поділити на частини (п. 6. Порядку № 270), відповідно основна безперервна частина щорічної відпустки (14 календарних днів) може надаватися з урахуванням додаткової відпустки;

— перенести або продовжити при настанні обставин, зазначених у п. 7 Порядку № 270;

— замінити грошовою компенсацією при виконанні умов, установлених ч. 4 ст. 24 Закону про відпустки* (див. статтю «Відпускна компенсація: чи включати до середньої?» // «Оплата праці», 2023, № 21).

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Компенсація при звільненні

Невикористані дні щорічної відпустки компенсують при розірванні трудових відносин (ч. 1 ст. 24 Закону про відпустки). Якщо працівник звільняється посеред робочого року, то за загальним правилом кількість днів щорічної відпустки, що підлягають компенсації, розраховують пропорційно відпрацьованому часу в робочому році.

Але! Це не стосується додаткової відпустки за держстаж. Виплата компенсації за невикористану додаткову відпустку залежить лише від наявності в держслужбовця стажу держслужби, що дає право на надання такої відпустки.

Якщо держслужбовець має право на додаткову відпустку за стаж, то її невикористані дні компенсують у повному обсязі без проведення будь-яких пропорційних розрахунків

Підтвердження цьому знаходимо у п. 9 Порядку № 270: під час звільнення держслужбовця йому виплачується грошова компенсація за всі невикористані ним дні додаткової відпустки.

Тож у нашому випадку слід виплатити держслужбовцю грошову компенсацію за всі 8 невикористаних днів додаткової відпустки. Проводити будь-які додаткові розрахунки не треба.

Висновки

  • Право на додаткову відпустку за держстаж та її тривалість залежить від наявності відповідного стажу держслужби.
  • Додаткова відпустка за стаж державної служби належить до щорічних відпусток.
  • При звільненні держслужбовцю виплачується грошова компенсація за всі невикористані ним дні додаткової відпустки за держстаж (без пропорційних розрахунків).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі