Теми статей
Обрати теми

Грошова винагорода педпрацівникам: оподаткування, звітність та середня

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Навчальний заклад планує до Дня працівників освіти виплатити педагогічним працівникам щорічну грошову винагороду за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків. Як оподатковувати таку виплату? Чи відображати її в Об’єднаному звіті?

У минулому номері нашого журналу ми вже розповідали про порядок виплати щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків (див. статтю «Грошова винагорода педпрацівникам: чи залежить розмір від навантаження?» // «Оплата праці», 2023, № 18).

Сьогодні коротко поговоримо про те, як оподатковувати таку виплату та відображати її у звітності. Також розглянемо питання, чи включати грошову винагороду до середньої зарплати при обчисленні відпускних та лікарняних.

Оподаткування та звітність

ЄСВ. Грошова винагорода належить до фонду оплати праці. Про це нам говорить п. 2.3 Інструкції № 5*. Тому на загальних підставах на неї нараховується ЄСВ (22 %). У Д1 Податкового розрахунку грошова винагорода відображається в одному рядку разом із зарплатою.

* Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5.

ПДФО та ВЗ. Із винагороди утримується ПДФО та ВЗ на загальних підставах (за ставками 18 % та 1,5 % відповідно). У розділі І додатка 4ДФ Податкового розрахунку винагорода відображається в одному рядку із зарплатою з ознакою доходу «101».

Середня зарплата

Відпускні (компенсація). Розрахунок відпускних (компенсації за невикористану відпустку) проводиться згідно з вимогами Порядку № 100*. Так, виплати, що включаються до розрахунку середньої зарплати, перелічено у п. 3 Порядку № 100, а виплати, що не потрібно враховувати, — у п. 4 цього Порядку.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

Зокрема, у п.п. «о» п. 4 Порядку № 100 зазначено, що грошова винагорода за сумлінну працю не включається до розрахунку середнього заробітку. Тож при обчисленні відпускної середньоденної зарплати таку виплату не враховуємо.

Лікарняні (декретні). При розрахунку лікарняних (декретних) грошову винагороду слід ураховувати. Це випливає зі змісту п. 3 Порядку № 1266*.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266.

Згідно із зазначеною нормою до розрахунку середнього заробітку для оплати періоду непрацездатності включаються всі виплати, які увійшли до бази справляння ЄСВ. А грошова винагорода, як ми вже з’ясували, включається до такої бази.

Висновки

  • Грошова винагорода оподатковується ПДФО, ВЗ та ЄСВ на загальних підставах.
  • Суму грошової винагороди враховують при обчисленні лікарняних (декретних) та не беруть до уваги при нарахуванні відпускних (компенсації за невикористану відпустку).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі