Теми статей
Обрати теми

Розрахунковий період для «оздоровчих»: роз’яснення від Мінекономіки

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Лист Мінекономіки від 29.09.2023 № 4707-05/52588-09, що коментується, — це відповідь на запит нашої редакції щодо визначення події, з якою пов’язаний розрахунок середньомісячної зарплати для нарахування суми матеріальної (грошової) допомоги на оздоровлення.

Проблема ситуації

12.09.2023 набула чинності постанова № 957*. Цей документ змінив, зокрема, порядок розрахунку середньої зарплати для обчислення суми матеріальної (грошової) допомоги. Відповідні зміни були внесені до Порядку № 100**.

* Постанова КМУ «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. № 100 і від 8 серпня 2016 р. № 500» від 08.09.2023 № 957.

** Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

Відтепер розрахунковий період для обчислення середньої зарплати при визначенні суми матеріальної (грошової) допомоги становлять 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю її надання (оновлений абз. 1 п. 2 Порядку № 100). Ось таке формулювання «що передують місяцю її надання» і збиває з пантелику.

На нормативному рівні надання матеріальної допомоги у розмірі середньомісячної зарплати (на оздоровлення, для вирішення соціально-побутових питань) передбачено лише для працівників держорганів та органів місцевого самоврядування (далі — ОМС).

При визначенні розрахункового періоду на перший план виходить подія, з якою пов’язаний розрахунок середньомісячної зарплати. При цьому допомога на оздоровлення надається працівникам держорганів та ОМС виключно при наданні щорічної основної відпустки. Окремо без надання щорічної відпустки така допомога не виплачується.

Але бувають випадки, коли дата наказу (розпорядження) про надання щорічної відпустки з одночасною виплатою (матеріальної) грошової допомоги припадає на останні дні місяця, хоча сама відпустка починається у наступному місяці.

Наприклад, наказ (розпорядження) про надання щорічної основної відпустки держслужбовцю з виплатою грошової допомоги у розмірі середньомісячної зарплати датовано 18.09.2023. При цьому сама відпустка починається з 02.10.2023. Яким буде розрахунковий період для обчислення середньої зарплати для нарахування грошової допомоги: вересень 2022 року — серпень 2023 року чи жовтень 2022 року — вересень 2023 року?

На що потрібно орієнтуватись у зазначеному випадку: на дату видання наказу про надання щорічної відпустки (і виплату допомоги на оздоровлення) чи на дату початку самої відпустки?

Саме такі запитання ми адресували Мінекономіки. Далі з’ясуємо, що відповіли фахівці Міністерства з приводу зазначеного.

Думка Мінекономіки

Фахівці Мінекономіки у своєму роз’ясненні, наведеному у листі від 29.09.2023 № 4707-05/52588-09, відповіли досить чітко і зрозуміло. Вони зазначають:

оскільки матеріальна (грошова) допомога на оздоровлення виплачується до щорічної відпустки, подією, з якою пов’язана її виплата, є дата початку відпустки (або її частини)

Тобто ключовою, на думку Міністерства, є не дата видання наказу керівника про виплату грошової допомоги на оздоровлення, а саме дата початку щорічної відпустки.

Дуже тішить, що Мінекономіки у цьому питанні не відійшло від сталої практики. Адже свого часу Мінпраці у листі від 04.08.2006 № 771/13/84-06 надавало аналогічні роз’яснення. Ми також висловлювали саме таку позицію (див. статтю «Середня зарплата для матдопомоги: новий порядок розрахунку від Кабміну» // «Оплата праці», 2023, № 18).

Тож у ситуації, яку ми навели як приклад у своєму запиті, розрахунковим періодом при обчисленні середньої для надання грошової допомоги на оздоровлення буде жовтень 2022 року — вересень 2023 року. Адже щорічна відпустка працівника починається з 02.10.2023. Саме місяць початку такої відпустки і є точкою відліку для визначення розрахункового періоду.

Висновок

  • Подією, від якої слід відштовхуватися при визначенні розрахункового періоду для обчислення матеріальної (грошової) допомоги до щорічної відпустки, є дата початку відпустки.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі